Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων

από Η Άλλη Άποψη
Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων
Την προηγούμενη Παρασκευή (17/9) στο Πάρκο Ελευθερίας, το λαϊκό κίνημα έστειλε ηχηρό το μήνυμά του σχετικά με τις ξένες βάσεις, για το ΝΑΤΟ, τους «Patriot» κ.τ.λ. Μόλις όμως λίγες μέρες νωρίτερα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση άρθρο του «alt.gr», που μετέφερε δημοσίευμα της ιστοσελίδας hellasjournal.com σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.


Εγραφε η hellasjournal.com: «Η νέα MDCA θα είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί μεγαλύτερες δυνατότητες επένδυσης από το Κογκρέσο στις εγκαταστάσεις των αμερικανικών ΕΔ στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επεκταθεί η παρουσία των αμερικανικών ΕΔ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ (αεροπορικές και ναυτικές) στη Σκύρο και σε κάποιες τοποθεσίες στη Θράκη, όπως και στην Ανδραβίδα». Υπογραμμίζεται ότι το δημοσίευμα δεν κάνει λόγο για αμερικανικές επιδιώξεις εξάπλωσης του δικτύου των βάσεων σε επιπλέον τοποθεσίες, αλλά για επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων

Η συγκεκριμένη πολιτική είναι συνέχεια όλων όσα έγιναν γνωστά προηγουμένως από τον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο και το Νότιο Αιγαίο. Ηταν μια πρόταση που συνδυάστηκε με άλλη του ίδιου για αμερικανική παρουσία σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αν και είχε γίνει τότε προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα απλά ως προσωπική πρόταση Καμμένου, ο ίδιος επανέλαβε τα ίδια σε μεταγενέστερες δηλώσεις του.

Η πλειοδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παροχή αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων συνεχίστηκε, υπό την ευθύνη του τότε ΥΠΕΞ Κατρούγκαλου, και από τον επόμενο ΥΕΘΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχο Ε. Αποστολάκη. Η σημερινή «αμυντική» συμφωνία με μόνιμη εξάπλωση των Αμερικανών σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, που υπέγραψε τελικά η κυβέρνηση ΝΔ, είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας - διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, σε ενιαία στρατηγική θεώρηση, έχει δρομολογηθεί η αναθεώρησή της από την ΝΔ με ... επικαιροποιημένες τροποποιήσεις - «βελτιώσεις».

Αν δεν απατά η μνήμη τον γράφοντα, ο Π. Καμμένος είχε πει επίσης περίπου ότι κάθε ελληνική στρατιωτική μονάδα περιλαμβάνει ή επιδιώκει να συμπεριλάβει και ένα ΝΑΤΟικό γραφείο προβάλλοντάς το ως «ασπίδα» σε περίπτωση τυχόν εχθρικής επίθεσης. Παρόμοιες θέσεις φέρνουν στο μυαλό διάφορους «πανελίστες» τηλεοπτικών καναλιών που κάγχαζαν χαιρέκακα απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις στην κυπριακή και όχι μόνο ΑΟΖ, όταν και μόνο θα έπιαναν δουλειά οι μεγάλες εταιρείες εξορύξεων, ή ότι τάχα το τάδε αεροπλανοφόρο που καταφθάνει στην περιοχή θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Τελικά, βέβαια, η εξέλιξη των πραγμάτων τούς διέψευδε κάθε φορά.

«Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι»

Λίγα χρόνια αργότερα από τα παραπάνω, όταν σύννεφα πολέμου είχαν αρχίσει να πυκνώνουν, ο ίδιος ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι «αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι». Πολύ σωστά! Αλλωστε, η άμυνα της πατρίδας είναι καθήκον και υποχρέωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ελληνικού λαού, στην οποία άμυνα μάλιστα θα πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές. Καμιά δουλειά δεν έχουν σε αυτή την πατριωτική αποστολή ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι ΝΑΤΟικοί.

Ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα

Ανεξάρτητα όμως από τα όποια απαράδεκτα σχέδια των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα είναι συγκεκριμένος. Ενας ρόλος που πάνω απ' όλα έχει αποδειχθεί στην πράξη εχθρικός τόσο προς τον ελληνικό όσο και άλλους λαούς.

Το 2017 προφανώς και οι Ρώσοι θα είχαν διαβάσει την εφημερίδα της βάσης της Σούδας με τις φωτογραφίες των «Τόμαχοκ» που φορτώνονταν στα αμερικανικά πλοία από τα τούνελ στην κρητική γη. Ομως ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο είχε απειλήσει τότε πως η Ρωσία θα καταρρίψει τους δυτικούς πυραύλους, αλλά και ότι θα επιτεθεί στους φορείς εκτόξευσής τους, αν δεχόταν επίθεση.

Αλλά και τα καύσιμα των αεροσκαφών και των πλοίων που εκτόξευσαν τους πυραύλους, και αυτά έφυγαν από τη βάση της Σούδας, ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα έφυγαν από τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου. Το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας με χερσαία τμήματα, πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας, με πρόβες πολέμου και «αμυντικές» πολεμικές περιπολίες σε Βαλκάνια, Μ. Θάλασσα και Μεσόγειο.

Αντίστοιχος είναι και ο ρόλος των ελληνικών αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, που διαχρονικά διατίθενται για προστασία αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, ή άλλων μεγάλων πλοίων όπως είναι αυτά που μεταφέρουν χερσαίες μονάδες εκστρατείας.

Ολες αυτές οι ελληνικές πολεμικές μονάδες είναι στόχοι, όχι για να θυσιαστούν, όπως συνήθως λέγεται, για την πατρίδα και τον λαό της, αλλά για αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα και για τα αντίστοιχα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

Ξένες βάσεις: Καμιά προστασία δεν παρέχουν στον λαό και τη χώρα

Αμερικανικές, ΝΑΤΟικές ή άλλες βάσεις, αλλά και η γενικότερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, καμιά προστασία δεν παρέχουν για τον λαό και τη χώρα. Αρκεί να σκεφτούμε, για παράδειγμα, όσα συμβαίνουν μέσα στο κουβάρι των διεθνών ανταγωνισμών, συμφερόντων και σχέσεων, στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Λιβύης, της Συρίας, αλλά και του Αφγανιστάν πρόσφατα.

Αντίθετα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι βάσεις αποτελούν μαγνήτη αντεπιθέσεων από τους αντιπάλους. Το τελευταίο αυτό θα πρέπει, πιστεύουμε, να ληφθεί ακόμα πιο έντονα υπόψη, ιδιαίτερα μετά την πρόβλεψη για προληπτική στρατιωτική δράση των νέων επιτελικών σχεδίων της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 3289 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 377 επισκέπτες και 0 μέλη.