Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα
  • Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα1 Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία2 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους3 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα4 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία5 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

Ο Στάλιν, η βιβλιοθήκη του και οι σταθεροί του συκοφάντες…

από Η Άλλη Άποψη
Ο Στάλιν, η βιβλιοθήκη του και οι σταθεροί του συκοφάντες…

Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ιδιαίτερη προβολή έχει και στη χώρα μας το βιβλίο του Άγγλου ιστορικού Τζέφρι Ρόμπερτς «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν. Ένας δικτάτορας και τα βιβλία του» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Αφορμή για τους παρακάτω σχολιασμούς τα όσα αναφέρει ο συγγραφέας του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (28/4)

Καταρχήν ό ίδιος ο τίτλος «Ήταν ένας διανοούμενος δικτάτορας» ξεκινά με δύο παραδοχές που αφενός είναι αντιφατικές και αφετέρου δείχνουν και τις βαθύτερες ιδεολογικές πεποιθήσεις αλλά και στοχεύσεις του ίδιου του συγγραφέα.

  1. 1.Η πραγματικότητα την οποία ο συγγραφέας αναγκάζεται ουσιαστικά να παραδεχτεί είναι ότι ο Στάλιν ήταν «βιβλιοφάγος». Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα χρόνια τώρα καλλιεργούν σε βάρος του ότι ήταν «αμόρφωτος, άξεστος, θεωρητικά ανεπαρκής» σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και τους άλλους ηγέτες της Επανάστασης. Και μόνο το γεγονός ότι « τη στιγμή του θανάτου του, ο 1953 η βιβλιοθήκη του αριθμούσε περίπου 25.000» δείχνει την ευρυμάθεια του. Και φυσικά δεν είχε τα βιβλία για να στολίζουν τη βιβλιοθήκη του, αλλά όπως τονίζεται  ο Στάλιν «κύκλωνε τους τίτλους, υπογράμμιζε φράσεις και παραγράφους που τον αφορούσαν, κύκλωνε το κείμενο…ήταν τα λεγόμενα «πομέτκι», οι σημειώσεις που έκανε ανάμεσα στις σειρές, στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και στα περιθώρια των σελίδων των βιβλίων του.» Κάτι που κάνει όποιος μελετά ουσιαστικά και επίμονα ένα βιβλίο και που στοχεύει για τη ολόπλευρη αξιοποίηση των γνώσεων, σκέψεων, συναισθημάτων κ.α που αποκομίζει απ’ αυτό.
  2. 2.Όπως παραδέχεται ο συγγραφέας «Ο Στάλιν συνέλεγε βιβλία μανιωδώς. Διάβαζε κυρίως ιστορίας, μαρξιστική θεωρία και φιλοσοφία. Διάβασε επίσης χιλιάδες μυθιστορήματα και έργα λογοτεχνίας…Διάβαζε μόνο στα γεωργιανά και στα ρώσικα και γι’αυτό ζητούσε να μεταφραστούν τα βιβλία δυτικών συγγραφέων..». Αναφέρουμε: Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, μα και Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Γκόγκολ, Τσέχοφ, Σαίξπηρ, Θερβάντες, Σίλερ, Χάινε, Ουγκό, Θάκερι, Μπαλζάκ – ορισμένα από τα μεγαθήρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας δηλαδή. Και μόνο αυτή η παραδοχή δείχνει ότι στη πράξη και στον τομέα της ανάγνωσης- γνώσης εφάρμοζε αυτό που είχε τονίσει ο Κ. Μαρξ ότι «τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο» καθώς και ότι «Η Γνώση είναι δύναμη» του Λένιν . Και όλα αυτά σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρχαν, με τον τεράστιο όγκο δουλειάς που είχε καθημερινά να εκπληρώσει ως ηγέτης της ΕΣΣΔ αλλά και του κομμουνιστικό κόμματος και όχι π.χ από την «ασφάλεια του γραφείου» που θα είχε ένας ακαδημαϊκός.
  3. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει ο συγγραφέας να δικαιολογήσει (όπως άλλωστε έχει κάνει και σε προηγούμενα βιβλία του) την αντίληψη του ότι ο Στάλιν ήταν δικτάτορας. Έτσι καταφεύγει σε ανιστόρητες κενολογίες και σε «ψυχολογικού χαρακτήρα» ψευτοαναλύσεις που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική. Αναφέρει στη συνέντευξη: «Ήταν δικτάτορας ακριβώς επειδή ήταν διανοούμενος. Ήταν τα πολιτικά πιστεύω και οι ιδέες του Στάλιν το κίνητρο για τη βάναυση δικτατορία του». Εδώ ο συγγραφέας πετάει τον μανδύα του ιστορικού και δείχνει αυτό που πραγματικά είναι. Εχθρός της μαρξιστικής-λενινιστικής διδασκαλίας και ιδεολογίας, ένας απλός αντικομμουνιστής! Όσο δε αφορά τις «ψυχολογικές ερμηνείες» αναφέρει: «Τα βιβλία ήταν κάτι σαν το ψυχικό καταφύγιο του δικτάτορα…Μόνος του μέσα στα βιβλία του ο Στάλιν έβρισκε παρηγορά και πνευματική τροφή». Εδώ απλά να τονίσουμε ότι η επιστήμη της ψυχολογίας «σηκώνει ψιλά τα χέρια».

3.Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και σε άλλες παρατηρήσεις. Δεν θα το κάνουμε γιατί πολύ απλά η ενασχόληση, μ’ ένα ακόμη βιβλίο που έχει εκδοθεί και διαστρεβλωτικά- συκοφαντικά αναφέρεται για το έργο του, 70 χρόνια μετά το θάνατό του, δείχνει το συνεχιζόμενο φόβο της αστικής τάξης απέναντι στο έργο του και στη συμβολή του στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Η ιστορία όμως θα προχωρήσει!

πρώτη δημοσίευση atexnos.gr
Έχει διαβαστεί 4882 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1968 επισκέπτες και 0 μέλη.