Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!
ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας2 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/104 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα5 Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

Οδηγίες προς τους γονείς των υποψηφίων

από Η Άλλη Άποψη
Οδηγίες προς τους γονείς των υποψηφίων

Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τους υποψήφιους και να συμμεριστείτε τον αγώνα τους, λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συμβουλές:

Δείξτε στον υποψήφιό σας ότι είστε διαθέσιμοι. Όποτε χρειάζεται να σας μιλήσει ή σας ζητάει βοήθεια, φροντίστε να του παρέχετε την προσοχή και το χρόνο σας.

Συντονιστείτε για το διάστημα των εξετάσεων με το πρόγραμμα μελέτης και με τις ανάγκες του. Δεν είναι η ώρα να κάνετε «γενική» στο σπίτι, ή να καλείτε κόσμο, ή να βλέπετε τηλεόραση δυνατά και να διασκεδάζετε, τη στιγμή που ο υποψήφιός σας μελετά ή ξεκουράζεται.

Φροντίστε να μην παραλείπει γεύματα και να κάνει μια σχετικά ισορροπημένη διατροφή. Αν είναι εφικτό, μία φορά την ημέρα να κάθεται όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι, ώστε να υπάρχει η επαφή μεταξύ σας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μη συζητάτε για τις εξετάσεις, αλλά για άλλα πιο ουδέτερα θέματα.

Μη συγκρίνετε τον υποψήφιό σας με άλλα παιδιά ή με τα αδέρφια του σε σχέση  με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή επίσης, να προβείτε σε υποδείξεις για το πώς να μελετήσει, εκτός και αν ο ίδιος απευθυνθεί σε εσάς και σας το ζητήσει.

Μην αντιδράτε υπερβολικά, σα να εξαρτάται από τις συγκεκριμένες εξετάσεις η ζωή και το μέλλον του παιδιού. Αυτό χρειάζεται ενθάρρυνση να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και μόνο αυτό.

Ο ρόλος σας δεν είναι να γίνετε εκπαιδευτικοί και να προβαίνετε σε συστάσεις για την ύλη και πώς να τη μελετήσει. Ο υποψήφιός σας χρειάζεται τους γονείς για να τον στηρίξουν και να τον ενθαρρύνουν να διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες.

Αν έχει απορίες σε σχέση με την ύλη, τις εξετάσεις, τον τρόπο εξέτασης και τη βαθμολογία, προτρέψτε τον να συζητήσει τις απορίες του με τον εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει τη μαθησιακή του υποστήριξη. Εκείνος έχει παρακολουθήσει την πορεία του παιδιού, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που μπορεί να συναντά στην μελέτη, και μπορεί να προβεί σε συστάσεις χωρίς να θίγεται προσωπικά ο μαθητής του.

Συμφωνείστε σε ένα ωράριο χρήσης του τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δε μπορεί να την ελέγξει. Ωστόσο, μη στερείτε την επικοινωνία του με φίλους και το υποστηρικτικό του σύστημα.

Προσπαθήστε να μην αντιδράτε με άγχος και κριτική για την επίδοσή του στα προπαρασκευαστικά διαγωνίσματα. Μην είστε παρεμβατικοί και ελεγκτικοί ως προς την προσπάθεια που καταβάλλει.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή ο υποψήφιός σας εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή σας στη μελέτη, συζητήστε το μαζί του. Χρειάζεται να τεθεί ένα πλαίσιο όπου θα επικρατήσει ο σεβασμός των ορίων του καθενός, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες συγκρούσεις και εντάσεις.

Τέλος, ελέγξτε και αναγνωρίστε τυχόν ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του. Αν στις μεταξύ σας συζητήσεις, αναφέρεται στον εαυτό του με αρνητικές κρίσεις («θα αποτύχω, είμαι άχρηστος, δεν αξίζω…»), δώστε λίγη παραπάνω προσοχή.

Απώλεια όρεξης, αναίτιος θυμός, ξεσπάσματα συμπεριφορικά, απώλεια υπομονής, απόσυρση από κοινωνικές επαφές, αϋπνία, είναι κάποιες ενδείξεις ότι ο υποψήφιός σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Καλή επιτυχία!

Μαρία Πανταζή

Ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, τηλεφωνώντας στο 23310-23700 (εργάσιμες μέρες και ώρες).

Το παρόν άρθρο αλλά και άλλα με το ίδιο θέμα, θα τα βρείτε

στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

www.propaidi.org

 

Έχει διαβαστεί 140 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 220 επισκέπτες και 0 μέλη.