Τετάρτη, 17 Ιούλ, 2019

  • Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου
  • Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
  • Τιμές και παράσημα...
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»
  • «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ
  • Ανοιχτά παζάρια...
Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου1 Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας2 Τιμές και παράσημα...3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»4 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ5 Ανοιχτά παζάρια...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πλευρές της συμμετοχής των γυναικών στην ΕΑΜΙΚΗ αντίσταση και οι διώξεις που υπέστησαν μεταπολεμικά στην Ημαθία

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Πλευρές της συμμετοχής των γυναικών στην ΕΑΜΙΚΗ αντίσταση και οι διώξεις  που υπέστησαν μεταπολεμικά στην Ημαθία

(Περίληψη της παρέμβασης του Αλέκου Χατζηκώστα, στην ημερίδα της ΕΜΙΠΗ στη Βέροια 29/9 με θέμα: «Η παρουσία της Γυναίκας στην Ημαθία τον 20ο και 21ο αιώνα». ΦΩΤΟ ο ομιλητής με την ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής ΑΠΘ Σιδηρούλα Καραστεργίου - Ζιώγου   )

Η δεκαετία του ’40 σημαδεύτηκε από την έντονη παρουσία της γυναίκας στο κοινωνικό-πολιτικό προσκήνιο. Η τριπλή φασιστική κατοχή στη χώρα μας συνοδεύτηκε από τη μαζική, πολύπλευρη και σημαντική συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας καθώς και στην μεταπολεμική της αναγέννηση.

Στην Ελλάδα γενικότερα και στην Ημαθία ειδικότερα η συμμετοχή αυτή εστιάζεται πρώτιστα στις οργανώσεις του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και φυσικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η απελευθέρωση και το καθεστώς της τρομοκρατίας που επικράτησε μετά την Βάρκιζα, συνοδεύεται από τις πολύμορφες διώξεις των αγωνιστών και αγωνιστριών εξαιτίας της συμμετοχής τους σ’αυτές.

Στην εισήγηση θα υπάρχουν ενδεικτικές αναφορές για τη δράση των γυναικών μέσα από τις ΕΑΜικές οργανώσεις την περίοδο μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας και στη συνέχεια οι διώξεις που υπέστησαν (και) στην περιοχή μας μέχρι τα τέλη του ’40 και τη λήξη του εμφυλίου.

Η εισήγηση θα στηριχτεί σε εφημερίδες της εποχής (τοπικές και πανελλαδικές), σε βιβλιογραφικές αναφορές,  αλλά και σε ντοκουμέντα προερχόμενα κύρια από τα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των γυναικών στην ΕΑΜική αντίσταση

1.Ενδεικτικό της τεράστιας συμμετοχής των γυναικών στην ΕΑΜικη αντίσταση είναι η οργανωτική κατάσταση της ΕΠΟΝ του νομού μας (ΑΣΚΙ), τον μήνα Σεπτέμβριο 1944 (λίγο πριν την απελευθέρωση).

  • Σ’αυτήν διαβάζουμε ότι από τα 6.764 μέλη της ΕΠΟΝ τα 3.640 είναι κορίτσια και τα 3.124 αγόρια.
  • Επίσης ότι από 4.802 μέλη στα Αετόπουλα τα 4.102 είναι κορίτσια.

2. Πλευρές της δράσης των γυναικών δίνει η έκθεση του Πανμακεδονικού γραφείου για τον 1 χρόνο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (23/2/1943-23/2/1944):

  • «ΒΕΡΡΟΙΑ: Πολλές ομάδες που συγκροτήθηκαν από εμάς τις ρίξαμε σε δράση προτού ακόμα τις συνδέσουμε και με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ, κάναν σαμποτάζ σε χιλιομ. Τηλεφωνικά σύρματα και σε σιδ. Γραμμή…Σε 6-7 χωριά συγκροτήσαμε συνεργεία νοσοκόμων από επονίτισες με φαρμακείο κομπλέ και κατατάχτηκαν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Περί τα 1.200 μεροκάματα έκαναν οι επονίτες σε κοινοφελή έργα (ξήλα κουβάλησαν για θρανεία, για γέφυρες, διόρθωσαν δρόμους, γεφυράκια, αποξήραναν έλη, απομάκρυναν σκουπίδια).Η προσοχή μας στα έργα αυτά είναι εκείνα που εξυπηρετούν τις συγκοινωνίες του ΕΛΑΣ. Πρωτοπόρο σ’ αυτά είναι το χωριό Ραχιά. Κάθε Κυριακήόλο το χωριό με επικεφαλής την ΕΠΟΝ δουλεύει με συνοδείας ακορντεόν…Κατά το μήνα αυτό το τμήμα Μορφωτικής Δουλειάςεκτύπωσε 300 τρικ για τον έρανο της αρβύλας του επονίτη αντάρτη, 200 σκίτσα για την επιβίωση της νεολαίας, 1500 με πολεμικό περιεχόμενο, 2.250 προκηρύξεις με διάφορο περιεχόμενο (έρανο αρβύλας, για το άνοιγμα των σχολείων, προς τους Γερμανούς και Ιταλούς, για την επιβίωση τηςνεολαίας). Ανατυπώθηκε σε 200 αντίγραφα το άρθρο του Γεωργαλά στη «Νέα Γενιά» . Οι τηλεβόες εφαρμόζονται σ’ όλη την περιφέρεια»

3. Σε έκθεση για τη δράση της ΕΠΟΝ (σε ολόκληρη τη Μακεδονία- ΑΣΚΙ) διαβάζουμε για δράση (κυρίως γυναικών από όσο γνωρίζουμε):

«Νάουσα: Αναζωογόνησουμε τον αθλητικό σύλλογο «Αχιλλέα» και δημιουργήσουμε το καλλιτεχνικό τμήμα του εργατικού κέντρου που έδωσε συναυλία στη πόλη της Νάουσας.

Βέρροια: Η «Καλλιτεχνική Συντροφιά» ανάπτυξε μια εξαιρετική κίνηση με την οργάνωση παραστάσεων και μιας φιλολογικής μουσικής λογοτεχνικής κίνησης στη Βέροια που επεχτάθηκε και έξω από τη Βέροια στη Νάουσα και Θεσσαλονίκη. Με ενέργειες μας η Καλλιτεχνική συντροφιά συγχωνεύτηκε μέσα στον αθλητικό σύλλογο ΒΕΡΜΙΟ που είναι ο μαζικώτερος σύλλογος της Βέροιας και έτσι πετύχαμε την αναζωογόνηση του. Ακόμη στη περίοδο αυτή πετύχαμε την ίδρυση της κοινής ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ των αθλητικών συλλόγων Βερροίας . Ακόμη βάλαμε βάσεις στον αθλητικό σύλλογο βλάχων ΤΡΑΓΙΑΝ»

4. Η συμμετοχή των γυναικών ήταν έντονη και στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αναπτύχθηκε και μετά την απελευθέρωση, ιδιαίτερα στα κλωστουφαντουργεία της περιοχής (όπου πλειοψηφούσαν οι εργάτριες). Παρουσιάζουμε ένα ντοκουμέντο γι’αυτό (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας- Αρχείο Π. Γιαννακακη)

Πρόκειται για υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που περιλαμβάνει πολλές κατακτήσεις:

«ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στη Βέροια σήμερα στις 17 Γενάρη 1945 στα γραφεία του Επαρχείου και παρουσία του Σάββα Ψάλτη Αντιπροσώπου της Αυτοδιοίκησης Βέροιας και του Επόπτου Εργασίας Βέροιας, Εμμ. Κολίτσα οι παρακάτω υπογράφοντες αφ’ενός Ευάγγελος Ουλκέρογλου , Ι.  Λεοντιάδης, Μεν. Ρεϊζίδης , Ιωαν. Ρεϊζογλου, Νικολ. Σαββίδης , Λαζ. Χατζηγρηγοριάδης ,Σταμ. Τσιμπικεσίδης, Χαϊδούλης Ι. Αλεξόπουλος Κων. Όλοι Υφαντουργοί και αφ’  ετέρου Χ. Σκουλέλης Γεν. Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Αν. Νοταρίδης , Σταμ. Σβερτζέβεσκη, Ευτυχία Λεοντιάδου, Κούλα Γαλανούδη, αντιπρόσωποι του εργατικού προσωπικού των παραπάνω υαφντουργίων καθώρισαν καθώς παρακάτω τις αποδοχές των εργατριών υφαντηρίων της πόλης μας από 1ης Ιανουαρίου 1945…

Σημειώνουμε κάτι που και σήμερα είναι απραγματοποίητο: «Μαθητευόμενες  ανεξάρτητα απασχόλησης για το πρώτο 30/ημερο μαθητείας δρχ. 140 ημερησίως. Μετά το πρώτο 30ημερο μαθητείας θα καταβάλλεται το μεροκάματο της ιδιότητας που απέκτησε σύμφωνα με τα παραπάνω…

Εκτός των παραπάνω αποδοχών συνεφωνήθη η χορήγηση σε κάθε εργάτρια από μέρους των εργοδοτών ενός συσσιτίου για κάθε μέρα απασχόλησης εις χρήμα. Η αποτίμηση θα γίνεται στο τέλος κάθε μηνός βάσει των τρεχουσών τιμών της αγοράς , από τετραμελή επιτροπή που θ’ αποτελείται από τον επόπτη εργασίας και από ένα αντιπρόσωπο των εργατών, εργοδοτών και του εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Επίσης συνεφωνήθη και η χορήγηση υπό μορφή δώρου από μέρους των εργοδοτών στους εργάτες οκτώ (*) πήχεις αλατζά και μια (1) οκά νήμα.

Στην απαίτηση των εργατών για τη χορήγηση δώρου ενός ζεύγους παπούτσια (άρβυλλα) από τους εργοδότες τους, συνεφωνήθη όπως η χορήγηση των παπουτσιών αυτών χορηγηθή εφόσον θα ενισχύσητο οι εργοδόται υπό την αυτοδιοίκηση Βέροιας με την παροχή πρώτης ύλης και την εξασφάλιση συνεχούς εργασίας»

 

Οι διώξεις

Το 1946, η τρομοκρατία εντείνεται περισσότερο. Δημιουργείται κατάσταση μονόπλευρου εμφύλιου πολέμου. Η έκταση του φαινοµένου ήταν τέτοια, ώστε ολόκληρη η περίοδος αυτή –όπως και οι µήνες που ακολούθησαν µέχρι το δηµοψήφισµα του Σεπτεµβρίου του 1946 και τη συγκρότηση του Δηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)– να µείνει στην ιστορία µε την ονοµασία λευκή τρομοκρατία.

Σε όλη την Ελλάδα, εξαπολύθηκε αιματηρό τρομοκρατικό όργιο, κατά των ΕΛΑΣιτών, ΕΠΟΝιτών, των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης. Συνεχίζονται οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, οι βιασμοί γυναικών. Οι συμμορίες και οι παρακρατικοί καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά.

Στις 17 Ιούνη 1946, πέρασε από τη Βουλή το περιβόητο Γ` Ψήφισμα, περί εκτάκτων μέτρων. Με το Γ` Ψήφισμα νομιμοποιήθηκε το δολοφονικό τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών.

Την 1η Ιούλη 1946 μπήκαν σε λειτουργία τα πρώτα 11 έκτακτα στρατοδικεία 

Στην περιοχή της Ημαθίας υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και σε όλες του τις μορφές ισχυρό ΕΑΜικο αντιστασιακό κίνημα. Παρά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας και τοπικά, το λαϊκό κίνημα συνέχισε τους αγώνες του (ιδιαίτερα στην περιοχή της Νάουσας σε συνδικαλιστικό επίπεδο στα εργοστάσια της περιοχής) για  ψωμί, δημοκρατικές ελευθερίες, για ανεξαρτησία, ενώ και η αποχή στις νόθες εκλογές στις 31 Μάρτη 1946 ήταν μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο (που δόθηκε «επίσημα»).  Ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του λαϊκού κινήματος ήταν η μαζική συμμετοχή των γυναικών σ’αυτό. Κάτι που δεν συγχώρεσε το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του και που εκφράστηκε με μαζικές διώξεις, φυλακίσεις, ατιμώσεις, βασανιστήρια, εκτοπίσεις. Παρουσιάζουμε μέσα από τα δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ» και του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ορισμένα μόνα στιγμιότυπα.

Στιγμιότυπα διώξεων

-«Κρατούνται κορίτσια: Χωρίς να θέλουμε να ελέγξουμε τους λόγους που ηνάγκασαν τη Χωροφυλακή να ενεργήση ευρείαν προληπτικήν κράτησιν πολιτών, όμως δεν είναι ορθόν να βλέπωμεν σωρίαν θηλέων κρταουμένων και να δημιουργούνται ιδεολογικαί ηρωϊδαι «Πασιονάριες», κοριτσόπουλα με αδειανό κεφάλι. Η Διοίκησις ας εξετάση καλώς το ζήτημα τούτο και θα πεισθή μαζί μας ότι απ’ τις γυναίκες ποτέ δεν διέτρεξαν κίνδυνου τα καθεστώτα και τα Κράτη» (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 28/10/1946)

-« Αστυνομικά νέα: Η Επιτροπή Δημοσίας Ασφαλείας Βερροίας αποτελουμένη εκ του Νομάρχου κ. Πεντζίκη Γ. κ. Παραθυρά Χ. Προέδρου Πρωτοδικών και κ. Χατζίκου Θ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών δι’ αποφάσεως της εκτοπίζει εις τας νήσους Φολέγαδρον και Κέαν του κάτωθι ως επικινδύνους εν τη δημοσία Ασφαλείας…Ε. Μπορντένα, Μ. Τσαλουχίδου, Κ. Κανέλη,Θ. Τριανταφύλλου άπαντες εκ Βεροίας…» (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 8/11/1946)

-«Στο σχολείο κρατουμένων: Κρατείται ακόμη μια έγγυος ονόματι Ιφιγένεια Τσούμπου στον όγδοο μήνα της και μία Χ. Ντάλα με ένα μωρό από το χωριό Χαράδρα. Δεν υπάρχει καμμιά επιείκεια γι’αυτές τις δυστυχισμένες να πάνε σπίτια τους; Το σύνθημα της επιείκειας εδόθη απ’ την κυβέρνησι. Η εφαρμογή του όμως εναπόκειται εις τας χείρας  των κατά τόπους αρμοδίων και πρέπει να κάνουν αρχή από τας παραπάνω γυναίκες» (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 18/11/1946)

«Η Διοίκησις Χρ/κης παρακαλείται να ενδιαφερθή διά την ανθρωπιστικήν συμπεριφοράν του φυλακτικού προσωπικού των κρατουμένων όπερ στερειται προπαιδεύσεως δια τοιαύτα υψηλά και λεπτά καθήκοντα του φύλακος κρατουμένων.

Ωσαύτως να διατάξη τον αρχιφύλακα του στρατοπέδου, όπως επιτρέπει την είσοδο των μικρών παιδιών των κρατουμένων να επισκέπτονται τους κρατουμένους γονείς των. Αυτό επιβάλλει ο ανθρωπισμός μας. Ωσαύτως να παρασχεθή μεγαλυτέρα ελευθερία στους κρατουμένους προς επικοινωνίαν με την βρύση του σχολείου την οποίαν βλέπουν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανεπαρκές δια τας ανάγκας των.

Ωσαύτως δια τους εκ Ναούσης προερχομένους,ίνα επισκεφθούν τους οικείους των κρατουμένους ,να γίνη μία διάκρισις να να επιτρέπεται η επίσκεψις κατ’ εξαίρεσιν και άμα τη αφίξει των ίνα μη υποβάλλουσι εις την δαπάνην  της παραμονής των ενταύθα, δια την επομένην, γεγονός όπερ είναι ασύμφορον δι’αυτούς και την εν γένει οικονομίαν , εις τας σημερινάς δυσχερείς ημέρας» (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 9/12/1946)

«Συνελήφθησαν παρά της Ασφαλείας α) η κ. Ελ. Ματαούκη ιατρός και β) Βας. Ελευθεριάδης φαρμακοποιός, εξ ων η μεν πρώτη απελύθη μετά 24ωρον κράτησιν, ο δε δεύτερος κρατείται ακόμη. Ο επιστημονικός κόσμος Βεροίας, του οποίου τη γνώμη εκφράζουμε, αξιοι περισσότερον σεβασμόν και λεπτότητα έναντι των επιστημόνων. Κανείς δεν αγνοεί τας κρισίμους στιγμάς που περνά η πατρίς και για τας οποίας κάθε ελληνική ψυχή σπαράσσεται, πλην όμως τούτω δεν μπορεί να γίνη αφορμή αθρόων και αβασανίστων συλλήψεων, ως απεδείχθη με την κ. Ματσούκη ήτις απελύθη αμέσως. Εν τω προσώπω των δύο επιστημόνων,κατά πάντα σοβαρών και φιλησύχων του κ. Ελευθεριάδου άγοντος ηλικίαν 60 ετών, ο επιστημονικός κόσμος υπέστη μείωσιν και ζητεί όπως η τάξις του, σαν ηγέτης τάξει, απολαμβάνει της δεούσης εκτιμήσεως παρά των κρατικών οργάνων που με ασυγχώρητον ευκολίαν , στερούν της προσωπικής των ελευθερίας, πνευματικούς ανθρώπους. Νομίζομεν ότι είναι αμέτοχος της αποδιδομένης κατηγορίας και πρέπει να επανεξετασθή η υπόθεσις τους αυστηρότερον. Αστοί της ηλικίας και της ιδιοσυγκρασίας του κ. Ελευθεριάδη είνε δύσκολο να παραδεχθή τις ότι μετέχουν ανατρεπτικών και αντεθνικών οργανώσεων»   (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 5/5/1947)

«Στο σχολείο» συγκεντρώσεως των υπόπτων κρατούνται και μερικές χονδρονοικοκοιρές! Γυναίκες του σπιτιού. Είνε άραγε τόση βαρειά κατηγορία που τις βαρύνει ώστε να τιμωρούνται με στέρησι της οικογενειακής στέγης;

Κύριε Νομάρχα. Φανήτε γενναιόψυχος στα άμοιρα αυτά πλάσματα και δόστε τα στα παιδιά τους. Η κράτηση τοιούτων γυναικών δεν είνε κολακευτική για τον ανδρισμό και πολιτισμό μας» (ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ 1/9/1947)

 

Αναφορές όμως για τρομοκρατία και διώξεις σε βάρος γυναικών από την Ημαθία, φιλοξενούνται στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Με τίτλο «Βασανίζουν γυναίκες» στην πρώτη του σελίδα (26/7/1946) αναφέρει:

3. « Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών πήρε από τη Θεσσαλονίκη το ακόλουθο τηλεγράφημα

Εργαζόμενες γυναίκες πόλεως Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν πρωτοφανή απάνθρωπον τρομοκρατία εξαπολυθείσαν κατά  εργαζομένων γυναικών μακεδονικής υπαίθρου και ιδιαιτέρως πόλεως Ναούσης. Εις εργατούπολιν Νάουσαν συνελήφθησαν παρ’  αστυνομικών οργάνων 40 και πλέον εργαζόμενες γυναίκες αδικαιολογήτως. Εκακοποιήθησαν και εβασανίσθησαν κατά μεσαιωνικόν απάνθρωπον τρόπον.  Εις Νάουσαν οι εργάτριες Αθηνά Πράπα και η μαθήτρια Δώρα Σιδηροπούλου παρεφρόνησαν από τα βασανιστήρια. Κρατικά όργανα έσπασαν  την σπονδυλικήν στήλην της εργάτριας Ελισάβετ Παπαβασιλείου. Οι ανήλικες Μαρίκα Βουτυρά και Τέρψη Παλαμά 11 ετών βρίσκονται κακοποιημένες στο νοσοκομείο. Διαμαρτυρόμεθα εντονότατα δι’ απάνθρωπον θηριωδίαν κατά των ελληνίδων που προσέφεραν πολύτιμους θυσίας εις μεγάλο υπέρ δημοκρατικών ελευθεριών πόλεμον των λαών. Δια την Επιτροπήν Εργαζόμενων Γυναικών Έλλη Ταδοπούλου» (σ.σ ίσως να είναι ψευδώνυμο). Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Γυναικών ζητεί από την κυβέρνηση εν ονόματι του ανθρωπισμού να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα όργανα της τάξεως που ευθύνονται για την βάρβαρη αυτή τακτική και εφιστά την προσοχή να μην επαναληφθούν τέτοια απάνθρωπα μέτρα που εκθέτουν τη δικαιοσύνη του κράτους»

4. Σε σχετικό υπόμνημα της Κ.Ε του ΕΑΜ προς την κυβέρνηση (δημοσιεύτηκε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 8/91946) καταγγέλλεται η πολιτική τρομοκρατίας που ασκείται πολύμορφα, χωρίς να γίνονται διακρίσεις σε γυναίκες και παιδιά. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό απόσπασμα που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: α. Κατά κανόνα οι συλλαμβανόμενοι κακοποιούνται κατά τρόπον μεσαιωνικόν εις τα αστυνομικά τμήματα και από αστυνομικά όργανα. Αι συλληφθείσαι εις τον νομόν Ναούσης: 1) Ευθυμία Γκιουλέκα (Κίαου) , 2) Ευγενία Σουρλομύτα , 17 ετώ φυματική, 3) Ευρυδίκη Γιαννοπούλου 4) Βασιλική Αργυρίου 5) Σωτηρία Χατζηλαζαρίδου 19 ετών 6) Δέσποινα Ρακοντζή 19 ετών 7) Δώρα Σιδηροπούλου 18 ετών 8) Τερψιχόρη Παλαμά 15 ετών 9) Κάτια Κοτίτσα 17 ετών εκακοποιήθησαν απάνθρωπα με την μέθοδο της φάλαγγος και με σιδερένια στεφάνια. Συνέπεια αυτών των εγκληματικών βασανιστηρίων ήταν η αποβολή που έπαθε η Ευθυμία Γκιουλέκα η οποία ήτο έγκυος και η προσβολή της από νευρικάς κρίσεις αι οποίαι εξακολουθούν ακόμη. Και σήμερον ακόμη όλαι οι ανωτέρω υποφέρουν και έχουν έκδηλα τα σημεία των βασανιστηρίων της φάλαγγος και των κεφαλών των με τα σιδερένια στεφάνια. Ευρίσκονται εις τας εν Αθήναις Γυναικείας Φυλακάς της οδού Θεμιστοκλέους»

Έχει διαβαστεί 209 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 27 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 169 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά