Παρασκευή, 27 Νοέ, 2020

  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ
  • Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;
  • Τυχαία η αποσιώπηση;
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/9
  • Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη1 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ2 Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;3 Τυχαία η αποσιώπηση;4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/95 Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

Ποιο άραγε «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας»;

από Η Άλλη Άποψη
Ποιο άραγε «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας»;

Αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο προκλητικό από τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που θεσπίζει με διαδικασίες φαστ τρακ η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου, είναι η προπαγάνδα με την οποία τα συνοδεύει, η προσπάθεια να βαφτίσει... «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας» τα μέτρα που αποτελούν μόνιμη θηλιά για τους εργαζόμενους, να παρουσιάσει ως «έκτακτα» και «προσωρινά» τα μέτρα που έρχονται για να μείνουν ακριβώς γιατί ικανοποιούν πάγιες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας πάνω στο ήδη τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας σε συνεντεύξεις του βαφτίζει «πρωτοφανή προστασία της κοινωνίας και των εργαζομένων» (!) τα μέτρα που είναι... «πάρε ό,τι θες καρδιά μου» για το μεγάλο κεφάλαιο!

***

Γιατί το όλο «πακέτο» που διαμόρφωσαν οι απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέσα στον τελευταίο μήνα είναι ακριβώς ένα ανεξάντλητο αντεργατικό «μενού» για χάρη της εργοδοσίας:

-- Θέλεις να κάνεις απολύσεις με το τσουβάλι για ένα ολόκληρο 20ήμερο από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού και μετά να έρθεις να μπουκώσεις και τα διάφορα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων; Το έχεις! Η κυβέρνηση λέει «περασμένα - ξεχασμένα» για τις πάνω από 110.000 απολύσεις έως τις 20 Μάρτη...

-- Θέλεις να συνεχίσεις να απολύεις και τώρα, χωρίς να σε εμποδίζουν οι λεγόμενες... «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας»; Το έχεις! Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαγορεύει όλες τις απολύσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι εν λόγω «ρήτρες» δεν αφορούν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» (όπως βαφτίζονται χιλιάδες αναγκαστικές παραιτήσεις) ή τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου...

-- Θέλεις να επιβάλεις μονομερώς εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας μισθούς έως και 50%, στο άψε - σβήσε, χωρίς έστω και αυτές τις προσχηματικές διαδικασίες «διαβούλευσης» και «ενημέρωσης» που προβλέπονταν μέχρι τώρα; Το έχεις! Βαφτίζεται «ορισμός προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης»...

-- Θέλεις να μεταφέρεις εργαζόμενους από τη μια στην άλλη επιχείρηση του ομίλου, χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους και χωρίς «ενοχλητικές» αντιδράσεις όπως π.χ. οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, στην Τράπεζα Πειραιώς κ.α.; Το έχεις!

-- Θέλεις να κάνεις συνδυασμένη χρήση όλων των «εργαλείων ευελιξίας»; Κι αυτό το έχεις! Η τελευταία ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι μια επιχείρηση μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία σε μέρος του προσωπικού, να αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας σε ένα άλλο μέρος, να συνδυάζει αυτό το μέτρο και τηλεργασία στον ίδιο εργαζόμενο, να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να επιβάλλει σε άλλους εργαζόμενους υπερωριακή απασχόληση, φτάνοντας έως και τις 12 ώρες εργασίας ημερησίως!

***

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έρχεται και η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά, για τις απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση... «κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα» (!), όταν ο ίδιος ομολογεί την εκτίναξη των απολύσεων από την 1η έως την 20ή Μάρτη: Στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων καταγράφηκαν 43.500 περισσότερες απολύσεις, σε ένα μήνα μάλιστα που από το 2013 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) μέχρι και πέρσι καταγράφεται πάντα θετικό ισοζύγιο!

«Από κει και πέρα καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το ύψος των απολύσεων», γιατί στις 20 Μάρτη πήραμε μέτρα, λέει ο Γ. Βρούτσης, «απογειώνοντας» το δούλεμα. Οχι μόνο γιατί ομολογεί ότι η κυβέρνηση άφησε επί 20 ολόκληρες μέρες την εργοδοτική ασυδοσία να οργιάσει με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αλλά και δυσμενείς αλλαγές εργασιακών σχέσεων για τις οποίες δεν λέει κουβέντα, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν ακύρωσε αυτές τις απολύσεις, αλλά γιατί και σήμερα δίνει «πράσινο φως» στην εργοδοσία να συνεχίζει κανονικότατα τις απολύσεις, αξιοποιώντας όλα τα αντεργατικά εργαλεία για να μη θεωρούνται τέτοιες, όπως π.χ. με τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στα αεροδρόμια.

Αντίστοιχα προκλητικός είναι και ο ισχυρισμός του Γ. Βρούτση ότι στα μέτρα της κυβέρνησης «δεν υπάρχει πουθενά μισθολογική μείωση», όταν ο ίδιος παραδεχόταν πριν από μερικές μέρες σε άλλη συνέντευξή του ότι με τη νέα ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα εργαλείο ευελιξίας, «να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»! Αυτό το άθλιο αντεργατικό όπλο που βρίσκεται στη φαρέτρα της εργοδοσίας από το 1990, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων από τότε έως σήμερα, ήρθε να ενισχύσει με δυνατότητα μονομερούς επιβολής η σημερινή κυβέρνηση, συνοδεύοντάς το, όπως λέει προκλητικά ο Γ. Βρούτσης, με ένα... «καλάθι ευεργετικών διατάξεων, αναστολών φόρων και εισφορών» για την εργοδοσία.

***

Το «τυράκι» του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ για 45 μέρες, μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες όπου πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους, άλλοι απολυμένοι, άλλοι απλήρωτοι κ.ο.κ., δεν πρέπει να συσκοτίσει τον χαρακτήρα και τον στόχο της επίθεσης.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια πείρα από τα πρόσφατα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από όλα τα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρέμειναν σε πλήρη ισχύ και στη φάση της ανάκαμψης. Οι ανατροπές στους μισθούς, στις συμβάσεις, στις απολύσεις, η απογείωση της «ευελιξίας» γίνονται σήμερα η αφετηρία για να εξαπολυθεί η νέα επίθεση. Το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο ενισχύεται παραπέρα, είναι έτοιμο να μπει σε πλήρη εφαρμογή την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, με τα αστικά επιτελεία να μιλούν ήδη ανοιχτά για ύφεση, για ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και μείωση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Με τα ταξικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, με κάθε πρόσφορο τρόπο να κάνουμε καθαρό σε κυβέρνηση και εργοδοσία: Ο λαός πλήρωσε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Έχει διαβαστεί 160 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 1 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 191 επισκέπτες και 0 μέλη.