Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Ποιοι πληρώνουν και ποιοι ωφελούνται από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης

από Η Άλλη Άποψη
Ποιοι πληρώνουν και ποιοι ωφελούνται από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μια ...πανηγυρική ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει το ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Eurobank γνωστοποίησε ότι είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που εκταμίευσε από το υπουργείο Οικονομικών τη δεύτερη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο. Οπως ενημερώνει μάλιστα η τράπεζα, την 1η δόση που είχε πάρει τη διέθεσε για δάνεια σε επιχειρήσεις της «πράσινης μετάβασης», του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος λοιπόν η Τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 532 εκατ. Συγκεκριμένα, χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκαναν επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούσαν σε: Τηλεπικοινωνίες (ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου), ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση κτιρίων, προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δημιουργία υπερσύγχρονων ψηφιακών και φιλικών προς το περιβάλλον κέντρων αποθήκευσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εταιρειών.

Θυμίζουμε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση για την περίοδο 2021 - 2026 θα μοιράσει σε επιχειρηματικούς ομίλους πακέτο ύψους 30,5 δισ., εκ των οποίων τα 17,8 δισ. αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. σε δανειακές χρηματοδοτήσεις. Μέσω των δανείων του Ταμείου μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιλέξιμες επενδύσεις στους εξής πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και Εξωστρέφεια.

Για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις μπίζνες τους και οι τράπεζες να μοιράζουν «ζεστό» χρήμα, πρέπει να υλοποιούνται μια σειρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει την αίτηση για τη δεύτερη δόση από το υπερμνημόνιο ύψους 2 δισ. ευρώ, υλοποίησε 25 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα νομοσχέδια για τη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι πράσινες μπίζνες, το αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ.

Σημειώνεται ακόμα ότι τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα είναι η πρώτη υπό καθεστώς «απλής εποπτείας» - με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ - ώστε τον προσεχή Νοέμβρη να δημοσιευθεί η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα ανάψει το «πράσινο φως» για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη την εκταμίευση τη τελευταίας δόσεως βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι 22 αντεργατικές δεσμεύσεις αφορούν μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την απονομή της δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.


Έχει διαβαστεί 1088 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 540 επισκέπτες και 0 μέλη.