Τετάρτη, 28 Ιαν, 2026

  • Ενημερωτική δράση για την έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα στο ΕΠΑΛ Βέροιας
  • ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ:Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΖΙΤΖΗΣ παρουσιάζει το βιβλίο του, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας
  • Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για το πολύνεκρο δυστύχημα με οπαδούς του ΠΑΟΚ
  • Συλλυπητήριο Ε.Κ Ημαθίας
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί και προσβάλλει τη μνήμη εκατοντάδων σκοτωμένων εργαζομένων
  • Καπιταλιστές, αστικό κράτος διεξάγουν πόλεμο στη ζωή των εργατών για το κέρδος-Για μήνες υπήρχε διαρροή προπανίου στη «Βιολάντα»
Ενημερωτική δράση για την έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα στο ΕΠΑΛ Βέροιας1 ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ:Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΖΙΤΖΗΣ παρουσιάζει το βιβλίο του, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας2 Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για το πολύνεκρο δυστύχημα με οπαδούς του ΠΑΟΚ3 Συλλυπητήριο Ε.Κ Ημαθίας4 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί και προσβάλλει τη μνήμη εκατοντάδων σκοτωμένων εργαζομένων5 Καπιταλιστές, αστικό κράτος διεξάγουν πόλεμο στη ζωή των εργατών για το κέρδος-Για μήνες υπήρχε διαρροή προπανίου στη «Βιολάντα»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μάχη ζωής

Μάχη ζωής

Η μάχη απέναντι στο κέρδος, στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν, είναι μάχη ζωής για την εργατική τάξη και τον λαό.Οι αποδείξεις που μαζεύονται όλο και περισσότερο, θέτουν επιτακτικά σε κάθε εργαζόμενο που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, αν και πώς θα γυρίσει από το μεροκάματο, το δίλημμα: `Η με τα κέρδη μιας χούφτ... Περισσότερα

Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία

από Η Άλλη Άποψη
Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία

του Αλέκου Χατζηκώστα

Οι εκλογές στη Γαλλία, λόγω και της σημασίας της χώρας σε επίπεδο Ε.Ε αλλά και ευρύτερα έχουν τη σημασία τους. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι χρησιμοποιούνται και ως «παράδειγμα» για πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας στη προσπάθεια 'αναμόρφωσής» τους.

Ως «ολική ανατροπή» σχολιάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, με την πρωτιά του «αντι-Λεπέν» συνασπισμού να παρουσιάζεται σαν μια ιστορική νίκη του γαλλικού λαού, μέχρι και σαν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Επειδή αποφεύχθηκε η επικράτηση της «ακροδεξιάς», που σε διαφορετική περίπτωση όπως γράφεται θα έβαζε σε «περιπέτειες» τη Γαλλία και την Ευρώπη. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ίδια η Λεπέν είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι σκόπευε να συνεχίσει στον δρόμο του προκατόχου της, τόσο σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή επίθεση στους Γάλλους εργαζόμενους όσο και στην «κόκκινη γραμμή», όπως χαρακτήριζε τις δεσμεύσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ και την πιο βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αυτό που «πέτυχε» τελικά στη Γαλλία είναι το σχέδιο αναδιάταξης όλων των αστικών δυνάμεων - εφεδρειών και μη - για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε «νέα» ψευτοδιλήμματα. Γι' αυτό και είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτηθεί ένας νέος κύκλος συντηρητικοποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πείρα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου παρά τα κάθε φορά «μέτωπα ανάσχεσης», η ακροδεξιά τρεφόταν από το ίδιο το σύστημα, με την «ατζέντα» της να γίνεται κυβερνητική πολιτική (π.χ. για το Μεταναστευτικό από τον Μακρόν), και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να δυναμώνει περισσότερο.

Αν δεν υπήρχε λοιπόν ο ...μπαμπούλας της ακροδεξιάς, μάλλον θα έπρεπε να τον εφεύρει ο Μακρόν, ώστε να εμφανίσει ως «δικαιωμένες» τις βαθιά αντεργατικές και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του, τη διάλυση της όποιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την άγρια καταστολή των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων κ.ο.κ. Από την άλλη και η πολύχρωμη σοσιαλδημοκρατία έχοντας ως λογική αυτή του «μικρότερου κακού» βγήκε και εξαιτίας του εκλογικού συστήματος (ληστρικό το σύστημα των μονοεδρικών) ενισχυμένη με υποσχέσεις «να τ' αλλάξει όλα, για να μείνουν τα ίδια» .

Το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γαλλία αξιοποιείται ως «παράδειγμα» και στην Ελλάδα, σε μια φάση που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή των δυνάμεων που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλα τα μνημόνια, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο τσάκισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων αλλά και στη βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Όμως η πραγματική ελπίδα και για τη Γαλλία αλλά και για το λαό της χώρας μας , βρίσκεται στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή σε κάθε χώρα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, κόντρα στις προσπάθειες να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε κυβερνητικές εναλλαγές - ανάσες για το καπιταλιστικό σύστημα.

πρώτη δημοσίευση εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/7/2024

Έχει διαβαστεί 5434 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 274 επισκέπτες και 0 μέλη.