Δευτέρα, 25 Ιαν, 2021

  • Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Rafale», σειρά έχουν οι φρεγάτες αυξάνοντας τον λογαριασμό για τον λαό
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/1
  • Παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια
  • Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΠΑ Βέροιας
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φέρνει νέο εκλογικό νόμο για Τοπική Διοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική
Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Rafale», σειρά έχουν οι φρεγάτες αυξάνοντας τον λογαριασμό για τον λαό1 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/13 Παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια4 Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΠΑ Βέροιας5 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φέρνει νέο εκλογικό νόμο για Τοπική Διοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοιχεία σοκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του #ΠΟΥ και της @UNICEF που αποτυπώνονται στο γράφημα: - 1στα  4νοσοκομεία στο κόσμο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό - 1στα 10 βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης. Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Περισσότερα

Σχέδιο επίταξης τώρα!

από Η Άλλη Άποψη
Σχέδιο επίταξης τώρα!

Οι εξελίξεις στο θέμα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που ξέμεινε από αντιδραστήρια, αφήνοντας για τουλάχιστον μία βδομάδα χωρίς μοριακούς ελέγχους τα δημόσια νοσοκομεία, με εκατοντάδες δείγματα να μένουν χωρίς απάντηση και ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν να μένουν «στον αέρα», αποτυπώνουν άλλη μια χαρακτηριστική πλευρά της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οπως και η συνέχεια, με το φιρμάνι της κυβέρνησης, που ως «λύση»... στέλνει πεσκέσι τα τεστ από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους!

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων και της στήριξης με κάθε τρόπο των κερδών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Η κοινή συνισταμένη, οι στόχοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής παραμένουν σταθεροί: Πώς το δημόσιο σύστημα Υγείας θα «κοστίζει» λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του, πώς ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας θα συνεχίσει να πορεύεται με ψίχουλα και «μπαλώματα», για να «κόβει» όσο γίνεται λιγότερα από τους πακτωλούς στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Και ταυτόχρονα, πώς θα δημιουργούνται συνεχώς νέα πεδία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά μέσα και στην πανδημία. Μεταξύ άλλων:

Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποφασιστική ανάπτυξη και κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ, χωρίς προσωρινά «μπαλώματα», η κυβέρνηση διπλασίασε τις αποζημιώσεις για κάθε ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ!

Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, για ενιαία και σχεδιασμένη αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση έδωσε από την πρώτη μέρα το ελεύθερο στους ιδιωτικούς ομίλους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ. Τα τεστ στα δημόσια νοσοκομεία στην πρώτη φάση γίνονταν με το σταγονόμετρο και αυστηρά πρωτόκολλα, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα, σε φάση μάλιστα συνολικότερης έλλειψης αντιδραστηρίων, το μόνο «πρωτόκολλο» ήταν... «όποιος έχει να πληρώσει».

Σήμερα, στη φάση των αναγκαίων μαζικών τεστ, η κυβέρνηση αφήνει υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία και εργαστήρια γιατί η στελέχωσή τους «κοστίζει». Βγάζει στη γύρα μηχανήματα μοριακού ελέγχου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αφήνει χωρίς επαρκή αντιδραστήρια υποδομές όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλάσια τεστ από αυτά που κάνουν σήμερα, προκειμένου να εξασφαλίζεται πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους, με σχετικό κυβερνητικό φιρμάνι μάλιστα προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Με την ίδια στόχευση, άλλωστε, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επαναφέρει σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, για τη γενίκευση των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παρουσιάζοντας ως σωτηρία για το δημόσιο σύστημα Υγείας την πολιτική που ευθύνεται για τα τεράστια προβλήματά του, την πολιτική που οδήγησε σε παταγώδη χρεοκοπία μέσα στην πανδημία τα συστήματα Υγείας σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ακόμα και τα πιο ανεπτυγμένα.

«Η τρέχουσα κρίση δημιουργεί και δυνητικές ευκαιρίες για το οικοσύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που έστησε η κυβέρνηση ΝΔ.

Αυτές τις «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του. Η σημερινή άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας φέρει ατόφια τη σφραγίδα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τάχα σήμερα «στα κεραμίδια», σαν να μη συνέχισε και βάθυνε παραπέρα την εμπορευματοποίηση, τη γενίκευση της «ευελιξίας», το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κ.ο.κ.

Αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να βάλουν στο στόχαστρό τους η πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, η απαίτηση για διαμόρφωση και εφαρμογή ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σχεδίου επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020

Έχει διαβαστεί 1762 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 13 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία -1 ως 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 197 επισκέπτες και 0 μέλη.