«Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά, γιατί "η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά"» (Πρόγραμμα του ΚΚΕ, 2013)Σήμερα, το ΚΚΕ, το Κόμμα μας, συμπληρώνει εκατόν εφτά χρόνια ζωής και δράσης. 107 χρόνια ασίγαστης, πρωτοπόρας πάλης για τους πόθους και τα δί... Περισσότερα
Ο «σουλτάνος» και το σύστημα…
από Η Άλλη Άποψη
Με αφορμή το δημοψήφισμα στην γειτονική Τουρκία μια σειρά αναλύσεις εστιάζουν στο εάν τελικά θα μετατραπεί σε «σουλτάνο» ο Ερντογάν ή όχι; Προσπαθούν δηλαδή να στηρίξουν τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη χώρα αλλά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, απλά στην «μεγαλομανία» του Τούρκου ηγέτη.
Με τέτοιες «ψυχογραφικές» προσεγγίσεις ερμηνεύονται και οι κινήσεις Τραμπ, αλλά και γενικότερα οι διεθνείς εξελίξεις. Σαν να μην υπάρχουν αστικές τάξεις και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο φόντο μιας κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει το σύστημα διεθνώς. Ο βάρβαρος καπιταλισμός αθωώνεται μέσω των «ιδιαιτεροτήτων» ορισμένων από το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης.
Όμως, όσο κι αν αυτές οι αντιεπιστημονικές αναλύσεις συσκοτίζουν την ουσία των εξελίξεων, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση, στο πώς γίνεται να «συγχρονίζονται» όλες αυτές οι εντάσεις, πώς συνδέονται με τα ζητήματα αλλαγής συνόρων, που συνοδεύονται από αιματοχυσίες ολόκληρων λαών. ]
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη, έχουν αιτία: Το ίδιο το σύστημα που τους γεννά και η κρίση του, όχι μερικές «ιδιόρρυθμες» προσωπικότητες, που αξιοποιούνται ανάλογα για να δικαιολογήσουν εγκλήματα γραμμένα στο DNA του σάπιου συστήματος.