Τρίτη, 21 Σεπ, 2021

  • Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο
  • Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου
  • Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/9
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»
Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο2 Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου3 Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/95 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδόν 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα

Κοντά στο 1 εκατομμύριο καταγράφονται οι άνεργοι στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον μήνα Αύγουστο 2021. Συγκεκριμένα συνολικά οι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 996.733 (977.325 αναζητούντες εργασία και 19.408 μη αναζητούντες εργασία).Πιο α... Περισσότερα

ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ
Οσο πιο πολύ σκαλίζουν το αντεργατικό νομοσχέδιο, τόσο περισσότερο δηλητήριο βγάζει για τα εργατικά δικαιώματα. Τόσο χειρότερο γίνεται μετά από κάθε πρόταση και «σύσταση» που κάνουν όσοι τάχα βλέπουν περιθώρια «διορθώσεων» και «βελτιώσεων» στο αντεργατικό τερατούργημα, που παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή.


Την ίδια στιγμή, κάθε τέτοια ...δημιουργική παρέμβαση στο αίσχος της κυβέρνησης δικαιώνει τη μυριόστομη θέση των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων: «Πάρτε το πίσω! Είναι για τα σκουπίδια». Το σύνθημα δηλαδή που ακούστηκε και την περασμένη Πέμπτη δυνατά σε πόλεις όλης της χώρας, με τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους που συμμετείχαν να δίνουν το σήμα της απεργιακής κλιμάκωσης ενόψει της Πέμπτης 10 Ιούνη.

Η κατηγορηματική απόρριψη του νομοσχεδίου στέκεται στον αντίποδα των μεθοδεύσεων της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία, αφού πρώτα συνδιαμόρφωσε το νομοσχέδιο με την κυβέρνηση, τώρα, εκτός από «θετικές διατάξεις» βλέπει και περιθώρια βελτίωσης, σε μια προκλητική προσπάθεια εξωραϊσμού του.

Θυμίζουμε ότι ήδη τρέχουν τα σάλια των εργοδοτικών ενώσεων για την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου, ενώ με παρεμβάσεις τους ζητούν επιπλέον μέτρα «ελαστικοποίησης» της αγοράς εργασίας, έντασης της εκμετάλλευσης και περιστολής της συνδικαλιστικής δράσης, επιβεβαιώνοντας τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι το νομοσχέδιο μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει για την εργατική τάξη και μόνο καλύτερο για την εργοδοσία.

Δεύτερον, ότι πατάει σε αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς, τα οποία τώρα γενικεύονται. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρο των εργαζομένων όλοι οι νόμοι της εργασιακής ζούγκλας, της κατάργησης των ΣΣΕ και της κυριακάτικης αργίας, της περιστολής του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση κ.ο.κ., στην κατεύθυνση δηλαδή που ήδη οργανώνουν την πάλη τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τρίτον, ότι ειδικά η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, οι νέοι εργαζόμενοι, έχει ακόμα περισσότερους λόγους να βγει στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο ακόμα χειρότερο «αύριο» που της ετοιμάζουν.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη των εργαζομένων και των συνδικάτων. Γίνεται καθαρό ότι οι εργαζόμενοι μία επιλογή έχουν: Να μπουν ορμητικά στον αγώνα για την απόσυρση αυτού του αίσχους, που ανοίγει την «πόρτα» στα ακόμα χειρότερα, να απαιτήσουν το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που χρόνια τώρα και βήμα βήμα διαμορφώνει τους όρους ζωής και δουλειάς - λάστιχο.

Γι' αυτό αποκτά τεράστια σημασία η διαμόρφωση ενιαίου πανεργατικού πανελλαδικού απεργιακού μετώπου, με Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, με συνδικαλιστικές οργανώσεις που ξεκαθαρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν βήμα πίσω, δεν «συζητούν» το νομοσχέδιο, δεν διαπραγματεύονται τους όρους σφαγής τους. Από αυτήν τη σκοπιά αποτελεί κριτήριο η στάση κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης απέναντι στις «ανατροπές του αιώνα», απέναντι στην επέκταση της απλήρωτης δουλειάς, στο νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και την υπονόμευση της συλλογικής οργανωμένης δράσης των εργαζομένων.

Με αυτό το κριτήριο οργανώνεται η πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, με προοπτική κλιμάκωσης. Τώρα να οργανωθεί αποφασιστικά αυτή η κρίσιμη μάχη, να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να είναι χιλιάδες οι νέοι εργαζόμενοι που θα πλημμυρίσουν τους δρόμους. Και να διατρανωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλάβοι στον 21ο αιώνα, ότι διεκδικούν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κόντρα στην απλήρωτη δουλειά όποτε και όπως θέλει ο εργοδότης.

Αυτή η συζήτηση για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων είναι που πρέπει να ανοίξει πλατιά μέσα στους χώρους δουλειάς, ακόμα πιο επιθετικά, για να τροφοδοτήσει με νέα δυναμική την πάλη ενάντια στα βάρβαρα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Έχει διαβαστεί 2329 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 411 επισκέπτες και 0 μέλη.