Πέμπτη, 20 Φεβ, 2020

  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»
  • “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"
  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της
  • "Όρια και επιβράβευση στη σχέση γονέων παιδιών" στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»1 “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη2 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ3 Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"4 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της5 "Όρια και επιβράβευση στη σχέση γονέων παιδιών" στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα 30 χρόνια «από την πτώση του τείχους» και η πραγματικότητα

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Τα 30 χρόνια «από την πτώση του τείχους» και η πραγματικότητα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την «πτώση (του αντιφασιστικού και προστατευτικού για την κρατική υπόσταση της Λ.Δ Γερμανίας στην ουσία ) τείχους του Βερολίνου», στις 9 Νοέμβρη του 1989, σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίστηκε η προσπάθεια (πολύμορφα-πολυδάπανα) ωμής διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και γενικότερα της συκοφάντησης των όσων πραγματικά συνέβαιναν στην Λ.Δ της Γερμανίας, αλλά και συνολικά στο χώρες του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Όλοι μαζί πανηγυρίζουν την προσωρινή νίκη του καπιταλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα, ο οποίος παρά τα λάθη και τις υπαρκτές αδυναμίες απέδειξε και στην πράξη την ανωτερότητά του, προσφέροντας στους λαούς δικαιώματα και κατακτήσεις που ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία των καπιταλιστικών χωρών δεν μπορούμε ίσως ούτε να φανταστούμε.

Η Γνωστή παροιμία «δρυός πεσούσης» σε όλο της το μεγαλείο. Ας δούμε όμως ορισμένες βασικές πλευρές:

Τι προηγήθηκε

Η δημιουργία του Τείχους επιβλήθηκε από την ιμπεριαλιστική επεμβατικότητα και την συνεχή προσπάθεια υπονόμευσης της Λ.Δ της Γερμανίας. Το μεταπολεμικό μέλλον της Γερμανίας καθορίστηκε με τις αποφάσεις της λεγόμενης Διάσκεψης του Πότσνταμ (Ιούλιος-Αύγουστος 1945) μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σκοπός της Διάσκεψης ήταν να τεθούν οι προϋποθέσεις για ένα ενιαίο – αποστρατικοποιημένο, αποναζιστικοποιημένο, δημοκρατικά οργανωμένο – γερμανικό κράτος. Μέχρι να εφαμοστούν τα συμφωνηθέντα τη χώρα διοικούσαν οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών σε δύο τμήματα (το δυτικό υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας και το ανατολικό υπό τον σοβιετικό έλεγχο).

Οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των δυτικών συμμάχων ενάντια στην ΕΣΣΔ αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Πότσνταμ. Κωδικοποιημένα αναφέρουμε τα εξής:

α) Στον τομέα ελέγχου των δυτικών συμμάχων (Δυτική Γερμανία) μια σειρά μέτρων που είχαν συμφωνηθεί στο Πότσνταμ δεν έγιναν πράξη (π.χ. πλήρης διάλυση των ναζιστικών στρατευμάτων, ολοκληρωτικό ξήλωμα του χιτλερικού κράτους, σύλληψη και φυλάκιση όλων των εγκληματιών του Τρίτου Ράϊχ, αποτροπή κάθε μιλιταριστικής-ναζιστικής δράσης). Είναι σαφές ότι ένα τμήμα του χιτλερικού κρατικού μηχανισμού ήταν χρήσιμο στους ιμπεριαλιστές στην προσπάθεια να στριμώξουν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

β) Η διάσπαση του Βερολίνου σε «δυτικό» και «ανατολικό» ήταν αποτέλεσμα διασπαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών των σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών της Δυτικής Γερμανίας. Οι ίδιοι (με τις ευλογίες των συμμάχων) δημιούργησαν ξεχωριστό κράτος το 1948, εισήγαγαν νέο νόμισμα και εγκατέλειψαν το δημαρχείο του Βερολίνου, επιλέγοντας να εγκατασταθούν, ως «δημοτική αρχή του Δυτικού Βερολίνου» στην συνοικία Σιένεμπεργκ. Ουσιαστικά, οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού δημιούργησαν ένα δικό τους κρατίδιο (Δυτικό Βερολίνο) στην καρδιά της- ελεγχόμενης από την ΕΣΣΔ- ανατολικής Γερμανίας (το Βερολίνο, γεωγραφικά, ανήκε ολόκληρο στο ανατολικό κομμάτι της χώρας).

γ) Από τη δημιουργία της καπιταλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1949) και έπειτα ξεκίνησε, πιο εντατικά και μεθοδευμένα, η προσπάθεια υπονόμευσης του ανατολικού τμήματος. Το δυτικό Βερολίνο αποτέλεσε για χρόνια το πρωκεχωρημένο φυλάκιο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Η επιθετικότητα και πολεμική πήρε το χαρακτήρα ψυχολογικού πολέμου απέναντι στους ανατολικογερμανούς, συνδυασμένη με σωρεία σαμποτάζ και δολιοφθορών σε δημόσιες εγκαταστάσεις του ανατολικού Βερολίνου.

Την ίδια περίοδο που στην ανατολική Γερμανία είχε ξεκινήσει η οικοδόμηση του σοσιαλισμού, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με βάση το δυτικογερμανικό κράτος, τραβούσαν ολοένα και περισσότερο το σχοινί της πρόκλησης και των απειλών. Να θυμίσουμε πως στα μέσα της δεκαετίας του ’50 η δυτική Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την εγκατάσταση σύγχρονων οπλικών συστημάτων στο έδαφος της, ενώ η κυβέρνηση του δυτικού Βερολίνου εξοπλίζονταν «μέχρι τα δόντια», κάνοντας επίδειξη μιλιταριστικής δύναμης (καταστρατηγώντας τις συμφωνίες του 1945).

Τα γεγονότα

Τα σύνορα έκλεισαν το βράδυ της 12ης προς 13η Αυγούστου 1961 έπειτα από εντολή της βουλής της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η πράξη αυτή αποτελούσε, επί της ουσίας, ένα αναγκαίο μέτρο προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας της σοσιαλιστικής Γερμανίας.

Η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, λοιπόν, όπως είδαμε, ήταν αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Η επιθετικότητα αυτή είχε ως στόχο της τον σοσιαλισμό που χτίζονταν στην ΕΣΣΔ και την ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Λ.Δ. της Γερμανίας). Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα είχε προσδώσει στο δυτικό Βερολίνο την ονομασία «βιτρίνα του ελεύθερου κόσμου», σε αντιδιαστολή με το δήθεν ανελεύθερο, καταπιεστικό καθεστώς της γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας.

Τον Ιούλη του 2001 ο γερμανός ιστορικός και καθηγητής Ulrich Huar έγραφε σχετικά: «Το προγεφύρωμα αυτό του ιμπεριαλισμού χρησιμοποιούνταν για διείσδυση πρακτόρων στη ΓΛΔ και για προσέλκυση πολιτών της ΓΛΔ στη Δύση, ήταν κέντρο του «Ψυχρού πολέμου», βάση εξόρμησης για υπονομευτικές ενέργειες, κέντρο προπαγάνδας των ιμπεριαλιστικών κοντσέρν των ΜΜΕ, βάση για (κατά καιρούς) πάνω από 80 μυστικές υπηρεσίες. Από το Δυτικό Βερολίνο οργανώθηκαν μέσα στη ΓΛΔ και χρηματοδοτήθηκαν παράνομες δραστηριότητες της “έρπουσας αντεπανάστασης”».

Τι περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, αυτές οι παράνομες δραστηριότητες; Ιδεολογικό πόλεμο, μη τήρηση από τη Δυτική Γερμανία υποχρεώσεων παράδοσης πρώτων υλών, εμπορευμάτων, τεχνολογικών ειδών, ανταλλακτικών, νομισματική κερδοσκοπία κλπ.

Και μετά «την πτώση του τείχους;»

Τι έλεγαν τότε; Ότι εγκαινιάζεται μία εποχή ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας, ότι ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο στάδιο της κοινωνικής εξέλιξης.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει το αντίθετο…

Ενδεικτικό του ληστρικού χαρακτήρα της «επανένωσης» της Γερμανίας- που ακολούθησε της πτώσης του Τείχους- είναι όσα αναφέρει για το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων (ξεπούλημα στο κεφάλαιο) που έλαβε χώρα ο Ραλφ Χαρτμαν στο βιβλίο του «Οι Λικβινταριστές» (Die Liquidatoren): «Μέσα σε τέσσερα χρόνια πούλησαν 6.546 επιχειρήσεις και 22.340 εστιατόρια, ξενοδοχεία, παντοπωλεία, 1.734 φαρμακεία, 481 κινηματογράφους και 475 βιβλιοπωλεία. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 73 δισεκατομμύρια μάρκα Δυτικής Γερμανίας…». Ο απολογισμός της λαφυραγώγησης υπήρξε τραγικός για το λαό της Ανατολικής Γερμανίας με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 20%, μείωση συντάξεων, δημιουργία «οικονομικών γκέτο» με ζώνες φθηνών ημερομισθίων.

Συμπέρασμα

Μπορεί η ιστορία της ανθρωπότητας να πισωγύρισε, μπορεί οι «νικητές» να πανηγυρίζουν στήνοντας τα δικά τους τείχη ανάμεσα σε χώρες, αλλά και στις ίδιες τις χώρες. Παρά όμως την αλαζονεία τους, βαθιά μέσα τους γνωρίζουν πως η Ιστορία δεν τελείωσε το 1989. Οι λαοί δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Έχει διαβαστεί 152 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 249 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά