Τρίτη, 18 Φεβ, 2020

 • Εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας για το Ασφαλιστικό
 • Παιδοψυχίατρο στο Νοσοκομείο Βέροιας ζητά ο βουλευτής Τάσος  Μπαρτζώκας
 • Στον «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας
 • Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων»
 • ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας
Εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας για το Ασφαλιστικό1 Παιδοψυχίατρο στο Νοσοκομείο Βέροιας ζητά ο βουλευτής Τάσος  Μπαρτζώκας2 Στον «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας3 Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων»4 ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ5 Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προσφυγικό: Να διδάξουμε την αλήθεια στα παιδιά μας για τις αιτίες, τους ενόχους και την ανάγκη αλληλεγγύης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Προσφυγικό: Να διδάξουμε την αλήθεια στα παιδιά μας για τις αιτίες, τους ενόχους και την ανάγκη αλληλεγγύης

Ευγενία Καβαλλάρη, φιλόλογος

 

Τα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας όπου «αγανακτισμένοι κάτοικοι» (ακόμη και μαθητές) στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες που φτάνουν στα μέρη τους, θα πρέπει να μας ανησυχήσουν, προβληματίσουν και κυρίως να μας οδηγήσουν σε δράση.

Να θυμίσω ότι είχαμε και στην Ημαθία παρόμοια θλιβερά και καταδικαστέα γεγονότα (π.χ σε Αλεξάνδρεια, αλλά και στη Νάουσα) όπως και διπλανές περιοχές (π.χ, Βρασνά κ.α).

Από αυτή την άποψη έχουμε χρέος να μιλήσουμε στους μαθητές/τριες μας για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς παλεύοντας παράλληλα ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Ας δούμε ορισμένες γενικότερες πλευρές:

1.Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Τα στοιχεία έρευνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends)», που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνη, είναι αποκαλυπτικά. Μας πληροφορούν πως ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων (προσφύγων και μεταναστών) ανά τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, διπλασιάστηκε και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους άγγιξε τα 71 εκατομμύρια. Από 35 εκατομμύρια άτομα που ήταν το 1998 έφτασαν πέρσι (το 2018) στα 70,8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών πουν ζουν στην Ελλάδα ανέρχεται σε 137.757 άτομα. Από αυτούς 48.026 έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 ζουν με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα είναι χωρίς υπηκοότητα. Η Ελλάδα- μετά τις ΗΠΑ, το Περού, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Βραζιλία- ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων για την παροχή ασύλου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο αριθμός των ατόμων που είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα εξαπλασιάστηκε μέσα σε 3 χρόνια καθώς εκτινάχθηκε το 2018 στις 65.000 άτομα από 11.400 το 2015. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, χώρα διέλευσης προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χώρα προορισμού!

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη για το τι πραγματικά φταίει που αυξάνεται με τόσο γοργούς ρυθμούς, ο αριθμός των προσφύγων και όσων εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν μια «καλύτερη τύχη» σε κάποια άλλη - χώρα, η απάντηση είναι η εξής: Φταίνε οι πολιτικές που εκτρέφουν τον ΠΟΛΕΜΟ και την ΠΕΙΝΑ. Αποτελεί κοινό μυστικό πως η «ρίζα του κακού» για την αυξανόμενη προσφυγιά και μετανάστευση, είναι κυρίως οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ), ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι πολιτικές διώξεις και η φτώχεια.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελούν και τα στοιχεία έρευνας του ΟΗΕ, που μας πληροφορούν ότι:

α) Οι περισσότεροι από τα περίπου 71 εκατομμύρια προσφύγων, κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και χρόνια, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη κλπ. Σύμφωνα με την UNHCR για το 2018, οι πρόσφυγες από τη Συρία ανέρχονται σε 6,7 εκατομμύρια, από  το Αφγανιστάν σε 2,7 εκατομμύρια, από το Νότιο Σουδάν σε 2,3 εκατομμύρια κλπ.

β) Η ραγδαία αύξηση αυτών που εγκαταλείπουν βίαια τις πατρίδες τους, άρχισε μετά το 1999. Άρχισε, δηλαδή, λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αποτελούσαν μέχρι το 1990 το «αντίπαλο δέος» για τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης.

2. Στη χώρας μας η Ν.Δ συνεχίζει «με φόρα» την πολιτική των προηγούμενων, εφαρμόζει πιστά τους Κανονισμούς της Ε.Ε, την αντιμεταναστευτική Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας! Ταυτόχρονα με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» της πολιτικής της ΝΔ σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό των ξεριζωμένων προσφύγων, περικόπτοντας και τα ελάχιστα, διεθνώς αναγνωρισμένα , δικαιώματά τους! Είναι όλα τα παραπάνω  που τροφοδοτούν τον παροξυσμό εναντίον τους, στις περισσότερες φορές  οργανωμένο από γνωστούς ακροδεξιούς, μισαλλόδοξους, ρατσιστικούς  κύκλους, οι οποίοι στάζουν μεθοδικά  φασιστικό δηλητήριο και στις νεανικές καρδιές.

Ας αναρωτηθεί κάθε εργαζόμενος. Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν επεισόδια όταν στοιβάζονται απάνθρωπα κατά χιλιάδες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη και ασφαλώς και των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ; Η ασφυκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει όλα τα χρόνια οι δύο κυβερνήσεις ευθύνεται για αυτά και κανείς άλλος! Και βέβαια  η ίδια πολιτική  δημιουργεί και σειρά άλλων τραγικών και μαζί ντροπιαστικών γεγονότων.

3. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι , τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι ανάγκη να εκφράσουν με κάθε τρόπο  την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να ζητήσουν να κλείσουν όλα τα hot spot,  φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Να αγωνιστούν για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων. Να αγωνιστούν για την κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας. Να αγωνιστούν ενάντια στη συμφωνία του Δουβλίνου και ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως η Frontex.

Να αγωνιστούν πολύ περισσότερο ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ενάντια σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Να αγωνιστούν για την οργάνωση ενός πλατιού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Επιπλέον, είναι ευθύνη της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και των τοπικών συλλόγων να μπουν μπροστά παίρνοντας πρωτοβουλίες ώστε να εκφραστεί και υλικά και με όρους διεκδίκησης οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, να οργανώσει καμπάνια στις τάξεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στους μαθητές για τον πόλεμο και τις αιτίες που γεννούν το ξερίζωμα των λαών.

 

 

 

Έχει διαβαστεί 147 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 111 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά