του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα
Τι έγινε στη αγορά της περιοχής στην εορταστική περίοδο;
από Η Άλλη Άποψη
Του Αλέκου Χατζηκώστα
Αφιέρωμα στην πορεία του λιανεμπορίου την περίοδο των Χριστουγέννων έκανε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (7/1/2018) με τίτλο «Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών». Σ’ αυτήν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σχετικά με την εορταστική περίοδο, όπου υπάρχουν και στοιχεία από την Ημαθία. Πιο συγκεκριμένα για τη Βέροια γίνεται λόγος για μείωση 1-10%,για την Αλεξάνδρεια μείωση11-20% και για Νάουσα στο ίδιο επίπεδο.
Η εικόνα της αγοράς στην εορταστική περίοδο ανάμεσα στ’ άλλα δείχνει δύο πράγματα :
Το πρώτο, την κατάσταση που βιώνουν οι πολλοί, τα λαϊκά στρώματα στην Ημαθία. Η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση τους εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η άλλοτε «Καλιφόρνια της Ελλάδας» είναι πλέον από τις φτωχότερες στην Ελλάδα.
Το δεύτερο, ότι παρά τις πολύμορφες προσπάθειες για «αλλαγή του κλίματος στη αγορά», από τους εμπορικούς συλλόγους και τις δημοτικές αρχές, αυτή δεν ανάκαμψε. Γιατί όπως έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα δεν είναι το «κλίμα» αλλά η «αγοραστική δυνατότητα»,δηλαδή το να έχουν χρήματα ακόμη και για τα στοιχειώδη.
Η λύση φυσικά βρίσκεται, θα το επαναλάβουμε, στην ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και αυτό χρειάζεται αγώνα σε κοινό μέτωπο των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων και συνταξιούχων, με τους επαγγελματοβιοτέχνες.