Τρίτη, 17 Σεπ, 2019

  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ
  • Για τα προβλήματα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα
  • Ομαδική έκθεση του τμήματος ζωγραφικής ενηλίκων / εφήβων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
  • Για τα αδέσποτα στον Δήμο Βέροιας
  • Προτροπές από τον Θ. Σιδηρόπουλο
  • Ανεβαίνει η ένταση και οι τιμές του πετρελαίου...
ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ1 Για τα προβλήματα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα2 Ομαδική έκθεση του τμήματος ζωγραφικής ενηλίκων / εφήβων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας3 Για τα αδέσποτα στον Δήμο Βέροιας4 Προτροπές από τον Θ. Σιδηρόπουλο5 Ανεβαίνει η ένταση και οι τιμές του πετρελαίου...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η …ζούγκλα και η έξοδος από αυτήν!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η …ζούγκλα και η έξοδος από αυτήν!

«Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε;»
(Μπ. Μπρεχτ)

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ΒΗΜΑ» (18/6/2017) είναι ανησυχητικά και δίνουν ολοκληρωμένη τη διάσταση της εργασιακή ζούγκλας που κυριαρχεί στις εργασιακές σχέσεις. Αξιοποιώντας στοιχεία μελέτης των Σ. Ρομπόλη- Β. Μπέτση η εφημερίδα αναφέρει τα παρακάτω:
-Η μερική απασχόληση για το 2016 αφορά το 50,3% των προσλήψεων. Μάλιστα  για πρώτη φορά η μερική και εκ περιτροπής εργασία ξεπερνά την πλήρη και σταθερή εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (Γενάρης- Μάιος 2017). Διαλύει  έτσι έμπρακτα την κυβερνητική προπαγάνδα που κάνει λόγο «μείωση ανεργίας» μια και αυτό δεν γίνεται ουσιαστικά αλλά…μερικά και άρα προσωρινά! Ταυτόχρονα διαλύει τις ζωές των ανθρώπων που την «ακολουθούν»  υποχρεωτικά, τους καταδικάζει σε μόνιμη φτώχεια και έχει δραματικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της κοινωνικής τους συνείδησης του βαθμού συνδικαλιστικής τους οργάνωσης κ.α.
-  Το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι «ζει» (;) σε συνθήκες σύγχρονης φτώχειας.
- Επίσης περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί από έναν μέχρι 15 μήνες. Δηλαδή δεν παίρνουν ούτε καν τα «ψίχουλα» που προβλέπονται.
- Τέλος γίνεται αναφορά σε πληρωμή μέρους του μισθού σε …είδος (κάτι τέτοιο γινόταν συχνά την περίοδο της κατοχής) με τη μορφή κουπονιών σε σουπερ μάρκετ κ.α. Έτσι όχι μόνο δεν καταβάλουν τα «νόμιμα» αλλά εξασφαλίζουν και  υποχρεωτική πελατεία σε συγκεκριμένα π.χ σουπερ μάρκετ.
Η εργασιακή λοιπόν ζούγκλα είναι παρούσα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μονιμοποιείται, επεκτείνεται και «τρώει τις σάρκες» ολοένα και πιο πολλών εργαζόμενων. Αυτή η εργασιακή ζούγκλα είναι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι τα παραπάνω μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Το ζήτημα είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων από την έξοδο από αυτήν και η κατάργηση της.
Η κατάργηση της προφανώς και θα προέρθει από την κατάργηση του συστήματος της «μισθωτής σκλαβιάς» που την γεννά και ,την συντηρεί και την αναπαράγει.
Μέχρι τότε όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται ν’ αντιδράσουν, να την αντιπαλέψουν και όχι να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια «μοιραίοι και άβουλοι».
«Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς,
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς». (Κώστας Βάρναλης)

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ"

Έχει διαβαστεί 241 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 121 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά