Ταυτόχρονα, έχει προσφέρει και συνεργαστεί με πλήθος μουσείων, όπως π.χ. το Μουσείο Μπελογιάννη (δήμος Αμαλιάδας), το Μουσείο Μάχης της Μπιζανίου (δήμος Καλλιθέας και ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (δήμος Καισαριανής), το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, το Μουσείο Μ. Θεοδωράκη κ.ά.
Το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ έχει παραδώσει υλικά σε αρχεία, ψηφιακές συλλογές κ.α. Οποιος φορέας έχει απευθυνθεί με αίτημα στο Αρχείο του ΚΚΕ, το αίτημα έχει ικανοποιηθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς: Γενικά Αρχεία Κράτους, Τράπεζα της Ελλάδος, Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - ΕΛΙΑ (πλέον ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), ΕΡΤ, Ινστιτούτο Eteron, δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και δημοτικοί οργανισμοί από όλη την Ελλάδα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (π.χ. «Το Βήμα», «Εφημερίδα των Συντακτών», «ΣΚΑΪ», «News247.gr», ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» κ.λπ.), ΓΣΕΒΕΕ, ΕΛΤΑ, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών), φορείς του εργατικού κινήματος - σωματεία (Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά.).
Παράλληλα, το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ έχει παραχωρήσει υλικά για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ σε ΜΜΕ, δημοσιογράφους, εκπομπές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη «Μηχανή του Χρόνου», το Cosmote TV History, αλλά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για διάφορες επετείους, γεγονότα κ.λπ. Παράλληλα έχει δοθεί υλικό για δημιουργία δεκάδων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με τη συμβολή του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ έχουν εκδοθεί εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων, συλλογές εγγράφων και ντοκουμέντων από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, υλικά Συνεδρίων, Συνδιασκέψεων, κρίσιμων συνεδριάσεων διαφόρων κομματικών σωμάτων, προσπάθεια που συνεχίζεται. Παράλληλα έχουν ανατυπωθεί εκδόσεις που έχουν περιέλθει στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και αφορούν τη δεκαετία του 1940, τη ζωή και την πάλη στις φυλακές και στις εξορίες (Γυάρος, Κέρκυρα κ.λπ.).
Μόνο στο λεύκωμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (2018) περιέχονται περί τα 1.500 ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.
Με τη συμβολή του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ και των υλικών του έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια πάνω από 10 εκθέσεις. Σε αυτές έχουν εκτεθεί σε πρωτότυπα ή αντίγραφα πάνω από 3.000 από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα. Ενδεικτική για την αξιοποίηση υλικών του Αρχείου του ΚΚΕ είναι η έκθεση «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944», που έγινε πριν 1,5 χρόνο, με εκατοντάδες πρωτότυπα και αντίγραφα αρχειακά υλικά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με δωρεάν πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε 20.000 επισκέπτες.
Επίσης, στις εκθέσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα νέοι και νέες, έρχονται σε επαφή με την Ιστορία μέσα από υλικά, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αντικείμενα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ φυλάσσονται και συντηρούνται με άρτια επιστημονική μέθοδο έργα δεκάδων εικαστικών, εμπνευσμένα από τις πολιτικές διώξεις στον 20ό αιώνα και την πάλη των κομμουνιστών και αγωνιστών στις φυλακές και τις εξορίες. Το σπίτι του σπουδαίου εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου λειτουργεί πλέον ως «Εργαστήρι Γ. Βαρλάμου - Χώρος Πολιτισμού», μετά την παραχώρηση του συνόλου του αρχείου και των έργων του Γ. Βαρλάμου στο ΚΚΕ. Στον χώρο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Στην υπηρεσία των μεγάλων καθηκόντων του Κόμματος προς όφελος του λαού
Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια, ντόμπρα και καθαρή, όπως κοιτά πάντοτε το ΚΚΕ στα μάτια τον λαό, σε αντίθεση με διάφορους πονηρούς. Αυτοί βέβαια δεν έχουν τις ίδιες αναζητήσεις με το τι γίνεται με άλλα αρχεία, όπως των αστικών κομμάτων, ή πόσο ανοιχτά είναι αρχεία κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, πόσο προσβάσιμοι είναι φάκελοι από σημαντικές ιστορικές περιόδους (όταν δεν καίγονται με επίσημες αποφάσεις σε υψικαμίνους). Μη μιλήσουμε για τα αρχεία και τα πρακτικά πίσω από τις κλειστές πόρτες των καπιταλιστών και των ενώσεών τους.
Το ΚΚΕ με τον επαναστατικό του χαρακτήρα και Πρόγραμμα έχει συναίσθηση ότι αντίθετα με όλους τους παραπάνω, η δράση του ξεδιπλώνεται σε εχθρικό έδαφος, ότι βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο του ταξικού αντιπάλου και ότι μεταξύ των μέσων της επίθεσης είναι η παραχάραξη και συκοφάντηση της Ιστορίας του, ο αντικομμουνισμός.
Το Αρχείο του το ΚΚΕ, που το ίδιο το παρήγαγε μέσα από την υπερεκαντοντάχρονη πορεία μέσα σε φωτιά και σίδερο, συνθήκες παρανομίας, διώξεων, ένοπλου αγώνα, κόντρα στις προσπάθειες ενσωμάτωσης, δεν το αφήνει έρμαιο στον ταξικό εχθρό και στους μηχανισμούς του. Αντίθετα, είναι προσβάσιμο στον λαό και κυρίως αξιοποιείται στην πιο σημαντική υπηρεσία προς όφελος του. Αξιοποιείται από το ΚΚΕ για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων και διδαγμάτων, για τη διαμόρφωση της επαναστατικής πολιτικής του ΚΚΕ, ώστε να γίνει αυτό πολύ πιο ικανό στις νέες καμπές, στο κάλεσμα της Ιστορίας, μέχρι την τελική νίκη του λαού μας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εξ ου και λυσσομανάνε οι ντελάληδες του συστήματος.