Τετάρτη, 03 Μάρ, 2021

  • Νέος ισχυρός μετασεισμός
  • Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;
  • Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες
  • Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 19
Νέος ισχυρός μετασεισμός 1 Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;2 Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες3 Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5 ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 196

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χωρίς αυταπάτες…

Ιδιαίτερα τοπικά προβλήθηκε η είδηση σχετικά με την πορεία ενοποίησης των κεντρικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Από την πλευρά μας δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες σχετικά με το αν η ενοποίηση αυτή αφενός θα ξαναδώσει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τον παλιό τους χαρακτήρα και αφετέρου για το αν οι μεσαίοι και μικροί αγρότ... Περισσότερα

Ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου

από Η Άλλη Άποψη
Ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου

Νέα αυξημένα ποσά για παραπέρα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, όπως καταρτίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και μπαίνει προς εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τα ποσά αυξάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, με τους Αμερικανούς να υλοποιούν τις συμφωνίες τους ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα εγκαινίασε με τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο. Συνεχίζουν και επί κυβέρνησης ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Πατώντας πάνω και στην επικαιροποιημένη Αμυντική Συμφωνία (τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις), οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να «επενδύσουν» μεγάλα κονδύλια για διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματός τους στη χώρα, με νέα φαραωνικά έργα στη Σούδα και αλλού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 («τρέχει» από την 1η Οκτώβρη 2020 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2021), ειδικότερα για το υπουργείο Αμυνας, και τις δαπάνες για «επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό», προβλέπονται για το 2021 78,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: 42,3 είναι δαπάνες για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί εδώ, 35,6 είναι για επιχειρήσεις και συντήρηση, και μισό εκατομμύριο για στρατιωτικές οικίες.

Το ποσό μόνο αμελητέο δεν είναι αν συγκριθεί με τα μόλις 3,2 εκατ. δολάρια που προϋπολογίζουν οι Αμερικανοί για την στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ το 2021, ή τα 32,5 για την στρατιωτική παρουσία τους στο στενό τους σύμμαχο Ισραήλ, τα 20,4 που προϋπολογίζουν για την Πολωνία και τα 29 για τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αποτυπώνει, βασικά, το ρόλο «μεντεσέ» που σπεύδει να παίξει η ντόπια αστική τάξη στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κόντρα στην διείσδυση και παρουσία άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητο ότι το ποσό αυξάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Για το 2019 είχαν προϋπολογιστεί συνολικά 69,8 εκατ. (38,5 για το προσωπικό, 30,9 για επιχειρήσεις, και 0,4 για στέγαση), το δε 2020 προϋπολογίστηκαν 70,5 (40 για το προσωπικό, 35 για επιχειρήσεις και 0,5 για στέγαση).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Στο κομμάτι του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που αφορά τα «προγράμματα κατασκευών» προβλέπονται για το 2021, 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Αμερικανικού Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα που γιγαντώνεται ακόμα παραπάνω με μέσα και δυνατότητες.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι το Κογκρέσο ζητά να καταρτιστεί «έκθεση βιωσιμότητας» για την «αξία και το κόστος» μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με ειδική αναφορά στην παρουσία τους σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Προτρέπει δε το Πεντάγωνο να αναζητήσει «επιλογές για την ενίσχυση παρουσίας» του στην περιοχή «σε συντονισμό με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους», με στόχο την προώθηση της «περιφερειακής σταθερότητας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο άλλωστε, κινήθηκαν και οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, όταν μαζί με το Ν. Δένδια φέρονται να συζήτησαν μια ...εκ νέου επικαιροποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που θα προβλέπει η ανανέωσή της να μην είναι πλέον μονοετής, αλλά να εκτείνεται σε περισσότερα χρόνια, και να ενσωματωθεί η «αναβάθμιση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας που θα γίνει σε μια σειρά εγκαταστάσεων, από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, και από την Σύρο ως το Στεφανοβίκειο.

Αλλωστε οι Αμερικανοί δουλεύουν εδώ και χρόνια την τέτοια επέκταση δεσμεύοντας κάθε φορά και τα σχετικά κονδύλια, άσχετα αν έχουν προχωρήσει τα έργα, αν παίρνουν κάποια σχετική αναβολή ή κλείνουν ακόμα τα συμβόλαια.

Π.χ. στον προϋπολογισμό τους για το οικονομικό έτος 2019 προέβλεπαν δαπάνες 6,2 εκατομ. δολαρ. για ένα Logistics Support Center στο Μαράθι, ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Προέβλεπαν ακόμα, άλλα 41,65 εκατ. δολαρίων για ένα «Joint Mobility Processing Center» στη Σούδα. Οπως αποκάλυπτε τα σχέδιά τους ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τον Σεπτέμβρη 2019, επρόκειτο για ένα γιγαντιαίων διαστάσεων «κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων» με στόχο να «στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα Αεροπορικών Επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ "επιβατών" (σ.σ. στρατιωτικού προσωπικού), χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (...) Ο τερματικός σταθμός "επιβατών" πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 "επιβάτες" ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)», απογειώνοντας βασικά τις δυνατότητες της βάσης, μόνιμος στόχος όπως είναι των Αμερικανών, εξ ου και η συνεχής συμπερίληψή της στα προγράμματα κατασκευών τους, όπως καταρτίζονται κάθε χρονιά.

 


Έχει διαβαστεί 181 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 17 °C
Άνεμος Δ 1-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 777 επισκέπτες και 0 μέλη.