Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • ΗΠΑ: Δημοσίευμα για προετοιμασία επέμβασης στην Κούβα
  • Οχι αυταπάτες...
  • 39ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Οι ζωντανές, μαχητικές δυνάμεις του κινήματος απέναντι στη σήψη του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού
  • Σημαντικές διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, σε διαγωνισμούς χορού
  • Συμπαράσταση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας στους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου
  • Αγωνία από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους «θεσμούς» του σάπιου αστικού κράτους
ΗΠΑ: Δημοσίευμα για προετοιμασία επέμβασης στην Κούβα1 Οχι αυταπάτες...2 39ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Οι ζωντανές, μαχητικές δυνάμεις του κινήματος απέναντι στη σήψη του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού3 Σημαντικές διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, σε διαγωνισμούς χορού4 Συμπαράσταση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας στους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου5 Αγωνία από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους «θεσμούς» του σάπιου αστικού κράτους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βαφτίζει κοινωνική πολιτική το τσάκισμα του λαού

από Η Άλλη Άποψη

Με φούμαρα περί «νέου κοινωνικού κράτους» επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, αν και παρέλαβε μια «χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα», επέλεξε να κινηθεί στον αντίποδα των επιλογών που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Και όλα αυτά, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν αντιλαϊκό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά με το τρίτο μνημόνιο έφερε νέα σκληρά μέτρα.

Μάλιστα προκειμένου να αθωώσει τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, απέδωσε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο γεγονός ότι η Ελλάδα «αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης», αποφεύγοντας να πει ότι ανάλογες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις εφαρμόζονται και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως στην Γαλλία για παράδειγμα.

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε επτά άξονες για την «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους», που επί της ουσίας συνιστούν την συνέχιση μίας πολιτικής που αφαιρεί κάθε είδους παροχή κοινωνικού χαρακτήρα από την πλειοψηφία του λαού για να προσφέρει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, ενώ στους πλέον εξαθλιωμένους επιφυλάσσει λίγα ψίχουλα.

Ο πρώτος άξονας αφορά την Υγεία, για την οποία προανήγγειλε ένα «ολοκληρωμένο και επαρκώς στελεχωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας», το οποίο στην πραγματικότητα θα παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών για όλους και από 'κει και πέρα, ο καθένας θα απολαμβάνει υπηρεσίες ανάλογα με το πορτοφόλι του. Επίσης, έκανε λόγο για «ριζική αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ ώστε να υπάρχουν «ποιοτικότερες» υπηρεσίες και «εξορθολογισμός» δαπανών, δηλαδή γενικευμένες περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση για την οποία κόμπασε προκλητικά ότι η κυβέρνηση πέτυχε την «απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων», τη στιγμή που δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο Ασφαλιστικό. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ξαναξεκίνησε η καταβολή του εφάπαξ, το οποίο όμως έχει δεχθεί σημαντικές μειώσεις.

Ο τρίτος άξονας αφορά το πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή ορισμένα ψίχουλα για την διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι από το 2017 θα ξεκινήσει το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».

Ο τέταρτος άξονας αφορά την «προστασία της εργασίας», με τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται πως βασική επιδίωξη είναι «η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης», όταν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης ετοιμάζεται να επιβάλει νέα αντεργατικά μέτρα. 

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην καθιερωθεί η ανταπεργία. Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού είναι ο ισχυρισμός του ότι μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπάρχει «σημαντική σύγκλιση» απόψεων που «θα χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς», εννοώντας προφανώς και τον ΣΕΒ που με κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του! 

Ο πέμπτος άξονας αφορά την «αναδιοργάνωση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας», δηλαδή τη συνέχιση των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας που παρέχουν τζάμπα εργασία στους εργοδότες και κακοπληρωμένες θέσεις στους ανέργους.

Ο έκτος άξονας αφορά την στεγαστική πολιτική, όπου ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας το μαύρο άσπρο ισχυρίστηκε ότι «επιτεύχθηκε» η προστασία της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που παραδόθηκε στα κοράκια των funds, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Ο έβδομος άξονας αφορά την Παιδεία για την οποία μίλησε για την ίδρυση νέων Ειδικών Σχολείων, για την ένταξη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης και προσπάθεια να ενταχθούν από το Σεπτέμβρη όλα τα προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν τα κενά σε προσωπικό είναι τεράστια.

Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε μία σειρά μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τη χασούρα για χιλιάδες συνταξιούχους, όπως η απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη.  

Έχει διαβαστεί 449 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 478 επισκέπτες και 1 μέλος.