Τρίτη, 29 Σεπ, 2020

 • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ Θεατρικά εργαστήρια «Η Τέχνη του Θεάτρου εκ των έσω!» ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ!
 • Συμμετοχή του Δήμου Νάουσας στην 18η Ευρωπαϊκη Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων
 • Μαυρέτα Λενικάκη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: «Ο χορός είναι μάθημα ζωής»
 • «Κόφτες» και στον αντιγριπικό εμβολιασμό!
 • Να επιδιορθωθούν!
 • Προβλεπόμενες εξελίξεις…
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ Θεατρικά εργαστήρια «Η Τέχνη του Θεάτρου εκ των έσω!» ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ!1 Συμμετοχή του Δήμου Νάουσας στην 18η Ευρωπαϊκη Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων2 Μαυρέτα Λενικάκη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: «Ο χορός είναι μάθημα ζωής»3 «Κόφτες» και στον αντιγριπικό εμβολιασμό!4 Να επιδιορθωθούν!5 Προβλεπόμενες εξελίξεις…6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επίσκεψη Πομπέο

Αν και ελάχιστα γίνονται γνωστά από όσα συζητούν κυβέρνηση - Πομπέο πίσω από κλειστές πόρτες, η ατζέντα της επίσκεψης και η «κοινή δήλωση» των δύο ΥΠΕΞ ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι ο λαός θα πρέπει να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ειδικά μπροστά στις επικίνδυνες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή, αλλά και... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 10η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 10η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ

Την ώρα που η ΕΕ «γιορτάζει» τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ, οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάσουν, αλλά μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, που έχει οικοδομηθεί σε βάρος τους. Οι συζητήσεις για τα 10χρονα των αντιδραστικών αυτών συνθηκών δεν στοχεύουν στο παρελθόν, αλλά βασικά σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό μέλλον, που σχεδιάζουν ενάντια στους λαούς.

            Η 10χρονη πείρα των λαών δικαιώνει απόλυτα τις προβλέψεις και την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, που επισήμανε έγκαιρα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ εναντίον τους. Η Κοινή Πολιτική Άμυνας, η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία (PESCO), τα νέα ταμεία χρηματοδότησης επεμβάσεων, δυνάμωσαν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την επιθετικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις. Το αποδεικνύουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, όλ’ αυτά τα χρόνια, για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών ομίλων στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και Β. Αφρικής.

            Η πολιτική της ΕΕ και οι οικονομικές στρατιωτικές σχέσεις της με την Τουρκία ενισχύουν την τούρκικη επιθετικότητα, όπως εκφράζεται με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, με τις συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο, την καταπάτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και τη διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο.

            Παράλληλα, η Συνθήκη της Λισσαβόνας εξόπλισε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις με νέα πιο βάρβαρα μέσα και μηχανισμούς προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής: έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, εuρωεξάμηνο και μνημόνια διαρκείας, «πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων», ενισχυμένη εποπτεία και υποχρεωτικοί «κόφτες» κοινωνικών δαπανών για το τσάκισμα μισθών και συντάξεων. Γιγάντωσε τους υπάρχοντες και δημιούργησε και νέους μηχανισμούς καταστολής (Ευρωαστυνομία, Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, και Ακτοφυλακή, Ευρωεισαγγελία κλπ), έκανε ασφυκτικότερο τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων με πολλαπλασιασμό οργανισμών και εργαλείων ηλεκτρονικού φακελώματος, με ενίσχυση του αντικομμουνισμού, των διώξεων σε βάρος κομμουνιστικών κομμάτων. Μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών και τα κράτη μέλη της, ιδίως την Ελλάδα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσής και μαζικού εγκλωβισμού τους σε απάνθρωπες συνθήκες.

            Τα μόνα δικαιώματα που πραγματικά κατοχυρώνει ο λεγόμενος «Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων» της ΕΕ, ο οποίος συνόδευσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι η «ιερή» και «απαραβίαστη» ιδιοκτησία των καπιταλιστών και η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου. Αποκορύφωμά του είναι η αναγνώριση και κατοχύρωση της ανταπεργίας (λοκ-άουτ) των εργοδοτών για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο βρίσκεται, στο στόχαστρο και των ελληνικών κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ.

            Σε όλα τα κράτη μέλη της, ΕΕ και κυβερνήσεις κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, όπως η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία. Βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες (ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες) μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα και παραδίδονται στα μονοπώλια.

            Οι “ευρωσυνθήκες” δεν είναι παρά δεσμά, με τα οποία ΕΕ και κυβερνήσεις,  αλυσοδένουν τους εργαζόμενους στο άρμα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η εντεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης που καταγράφεται σε κάθε ευκαιρία απέναντι στην ΕΕ μπορεί να δυναμώσει, να βαθύνει, να στοχεύσει στον ίδιο το χαρακτήρα της ως ένωσης του κεφαλαίου που δεν μπορεί να βελτιωθεί, να γίνει φιλολαϊκή.

            Οι λαοί όταν το αποφασίσουν έχουν την δύναμη να απελευθερωθούν από την τυραννία των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από τις συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παίρνοντας την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, οικοδομώντας μία άλλη Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη της λαϊκής προκοπής και ευημερίας, του σοσιαλισμού.                           

 

Έχει διαβαστεί 122 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΝΔ 3 μποφόρ

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 787 επισκέπτες και 0 μέλη.