Δευτέρα, 17 Φεβ, 2020

  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές με παιδαγωγικό χαρακτήρα
  • Εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αναγνωστικών δυσκολιών σε μαθητές, υλοποιεί η Αντιδημαρχία Παδείας & η Κοινότητα Νάουσας
  • Δήμος Βέροιας: Προσοχή στα αποτσίγαρα
  • Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη
  • Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου. Τελικά θα γίνει μουσείο ή δε θα γίνει ;
  • Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Κασαπίδη με τίτλο «Το Δένδρο της Αγάπης»
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές με παιδαγωγικό χαρακτήρα1 Εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αναγνωστικών δυσκολιών σε μαθητές, υλοποιεί η Αντιδημαρχία Παδείας & η Κοινότητα Νάουσας2 Δήμος Βέροιας: Προσοχή στα αποτσίγαρα3 Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη4 Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου. Τελικά θα γίνει μουσείο ή δε θα γίνει ;5 Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Κασαπίδη με τίτλο «Το Δένδρο της Αγάπης»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 10η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 10η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ

Την ώρα που η ΕΕ «γιορτάζει» τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ, οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάσουν, αλλά μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, που έχει οικοδομηθεί σε βάρος τους. Οι συζητήσεις για τα 10χρονα των αντιδραστικών αυτών συνθηκών δεν στοχεύουν στο παρελθόν, αλλά βασικά σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό μέλλον, που σχεδιάζουν ενάντια στους λαούς.

            Η 10χρονη πείρα των λαών δικαιώνει απόλυτα τις προβλέψεις και την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, που επισήμανε έγκαιρα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ εναντίον τους. Η Κοινή Πολιτική Άμυνας, η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία (PESCO), τα νέα ταμεία χρηματοδότησης επεμβάσεων, δυνάμωσαν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την επιθετικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις. Το αποδεικνύουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, όλ’ αυτά τα χρόνια, για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών ομίλων στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και Β. Αφρικής.

            Η πολιτική της ΕΕ και οι οικονομικές στρατιωτικές σχέσεις της με την Τουρκία ενισχύουν την τούρκικη επιθετικότητα, όπως εκφράζεται με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, με τις συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο, την καταπάτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και τη διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο.

            Παράλληλα, η Συνθήκη της Λισσαβόνας εξόπλισε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις με νέα πιο βάρβαρα μέσα και μηχανισμούς προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής: έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, εuρωεξάμηνο και μνημόνια διαρκείας, «πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων», ενισχυμένη εποπτεία και υποχρεωτικοί «κόφτες» κοινωνικών δαπανών για το τσάκισμα μισθών και συντάξεων. Γιγάντωσε τους υπάρχοντες και δημιούργησε και νέους μηχανισμούς καταστολής (Ευρωαστυνομία, Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, και Ακτοφυλακή, Ευρωεισαγγελία κλπ), έκανε ασφυκτικότερο τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων με πολλαπλασιασμό οργανισμών και εργαλείων ηλεκτρονικού φακελώματος, με ενίσχυση του αντικομμουνισμού, των διώξεων σε βάρος κομμουνιστικών κομμάτων. Μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών και τα κράτη μέλη της, ιδίως την Ελλάδα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσής και μαζικού εγκλωβισμού τους σε απάνθρωπες συνθήκες.

            Τα μόνα δικαιώματα που πραγματικά κατοχυρώνει ο λεγόμενος «Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων» της ΕΕ, ο οποίος συνόδευσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι η «ιερή» και «απαραβίαστη» ιδιοκτησία των καπιταλιστών και η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου. Αποκορύφωμά του είναι η αναγνώριση και κατοχύρωση της ανταπεργίας (λοκ-άουτ) των εργοδοτών για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο βρίσκεται, στο στόχαστρο και των ελληνικών κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ.

            Σε όλα τα κράτη μέλη της, ΕΕ και κυβερνήσεις κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, όπως η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία. Βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες (ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες) μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα και παραδίδονται στα μονοπώλια.

            Οι “ευρωσυνθήκες” δεν είναι παρά δεσμά, με τα οποία ΕΕ και κυβερνήσεις,  αλυσοδένουν τους εργαζόμενους στο άρμα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η εντεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης που καταγράφεται σε κάθε ευκαιρία απέναντι στην ΕΕ μπορεί να δυναμώσει, να βαθύνει, να στοχεύσει στον ίδιο το χαρακτήρα της ως ένωσης του κεφαλαίου που δεν μπορεί να βελτιωθεί, να γίνει φιλολαϊκή.

            Οι λαοί όταν το αποφασίσουν έχουν την δύναμη να απελευθερωθούν από την τυραννία των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από τις συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παίρνοντας την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, οικοδομώντας μία άλλη Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη της λαϊκής προκοπής και ευημερίας, του σοσιαλισμού.                           

 

Έχει διαβαστεί 94 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 101 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά