Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
  • Στις 27 Απριλίου η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”
  • Άλλη μια 16η Απριλίου στην καθημερινή μάχη του αμετάκλητου
  • ΗΠΑ: Δημοσίευμα για προετοιμασία επέμβασης στην Κούβα
Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου1 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων2 Κερδισμένοι3 Στις 27 Απριλίου η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”4 Άλλη μια 16η Απριλίου στην καθημερινή μάχη του αμετάκλητου5 ΗΠΑ: Δημοσίευμα για προετοιμασία επέμβασης στην Κούβα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ένα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Οι επικίνδυνες αποφάσεις της συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες “Μόριες”, ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, περισσότερη καταστολή, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, χώρες-«αποθήκες» μεταναστών, μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα:

Η απόφαση για «εθελοντική» δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο του μοντέλου των απαράδεκτων hotspots που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση των λεγόμενων «δευτερογενών μετακινήσεων», σε απλά ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επί πλέον, μέσα από την προτροπή για «στενή συνεργασία» μεταξύ των κρατών-μελών, η απόφαση «ανοίγει παράθυρο» για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track «επιστροφές» στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.

Η κατεύθυνση για δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, γενικότερα για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικο-οικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι δηλώσεις ικανοποίησης που έγιναν από τους πρωθυπουργούς, τόσο της ομάδας των χωρών του Βίσενγκραντ και τους εθνικιστές όσο και τους «κοσμοπολίτες» κατέρριψαν το μύθο περί διαίρεσης της ΕΕ ανάμεσα στο “σκότος και την καταστολή” απ’ τη μία και την αλληλεγγύη απ’ την άλλη. Παρά τις όποιες αντιθέσεις, μία είναι η ΕΕ και γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και εχθρική για τους λαούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προκλητική και εχθρική για τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών. Για ακόμη μία φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια ώρα είναι «χωμένη μέχρι τα μπούνια» σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες, οι πρόσφυγες, μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Να δείξουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Στην κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη. Στην κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Έχει διαβαστεί 439 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 329 επισκέπτες και 0 μέλη.