Τρίτη, 25 Ιούν, 2019

 • Περιοδεία υποψήφιων βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
 • Στο Κέντρο Υγείας και στο EΦΚΑ(πρ. ΙΚΑ) Βέροιας η Φρόσω Καρασαρλίδου
 • Συχνές εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια από τον Υπ. Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιο Καλπάκη
 • O Τάσος Μπαρτζώκας σε ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ Βέροιας, Επίσκεψη σε Α.Σ. ΕΡΜΗΣ και βιομηχανία “Alexander” Περιοδεία σε Αγ. Γεώργιο, Τρίλοφο και Φυτειά
 • Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στην Ημαθία
 • Περιοδεία του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρεια
Περιοδεία υποψήφιων βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ1 Στο Κέντρο Υγείας και στο EΦΚΑ(πρ. ΙΚΑ) Βέροιας η Φρόσω Καρασαρλίδου2 Συχνές εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια από τον Υπ. Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιο Καλπάκη3 O Τάσος Μπαρτζώκας σε ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ Βέροιας, Επίσκεψη σε Α.Σ. ΕΡΜΗΣ και βιομηχανία “Alexander” Περιοδεία σε Αγ. Γεώργιο, Τρίλοφο και Φυτειά4 Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στην Ημαθία5 Περιοδεία του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Αφημένα στην τύχη τους τα δάση

print
email
από Η Άλλη Άποψη

Προσευχές και ευχέλαια, για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό, καταλήγει να 'ναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη νέα αντιπυρική περίοδο.

 

Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, αποτελούν τους παράγοντες που θα ενισχύσουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών, εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του, που από το 2009 μέχρι φέτος ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια ευρώ, καλείται μετά και την προηγούμενη κατάργηση των 4.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού (σ.σ. περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής του δύναμης) να σταθεί απέναντι στα πύρινα μέτωπα.

Το προσωπικό του είναι διασπασμένο στα τρία με μόνιμους (8.500), πενταετούς θητείας (4.000) και εποχικούς (1.500). Οι δύο τελευταίες κατηγορίες εργαζομένων δουλεύουν με ελλιπή καθήκοντα και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα. Με τα πενιχρά κονδύλια που δίνονται, οι πυροσβέστες με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν δουλεύουν πέραν του ωραρίου, αφού αυτά δεν επαρκούν για τα νυχτερινά, τις αργίες και τα εκτός έδρας. Πέρσι, την αντιπυρική περίοδο χορηγήθηκαν χρήματα για 80 ώρες, ανά άτομο, στα αερομεταφερόμενα τμήματα (περίπου 1.000 άτομα), ενώ για τους πενταετείς ήταν μόλις έντεκα ώρες.

Χωρίς εξοπλισμό

Ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι περιορισμένος και προβληματικός. Μέσα προστασίας όπως ατομικές προσωπίδες χορηγήθηκαν το 2011 και από τότε δεν έχουν δοθεί άλλες. Πρόκειται για χειρουργική μάσκα με επένδυση, αντί μιας κανονικής μάσκας με φίλτρο. Οι τελευταίες υπάρχουν (2-3) μόνο στα πυροσβεστικά οχήματα και οι περισσότερες έχουν ληγμένα φίλτρα. Οσον αφορά τις στολές οι 750 νεοπροσληφθέντες μόνιμοι πυροσβέστες διαθέτουν μόνο μία, οι υπόλοιποι δύο, αλλά οι περισσότερες είναι φθαρμένες και κάποιες είναι πλέον άχρηστες, αφού πριν από τέσσερα χρόνια δόθηκε η τελευταία χορηγία. Εχει σταματήσει η χορήγηση στολής κάθε δεύτερο χρόνο. Φθαρμένα και παλιά είναι οι αρβύλες και τα κράνη. Οι πενταετείς «βολεύονται» με μία επιχειρησιακή στολή.

Οσον αφορά τα 3.000 οχήματα, σε πολλά από αυτά έχουν να αλλαχτούν ελαστικά από το 2008 και ορισμένα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Στα υδροφόρα οχήματα (σ.σ. σύνολο 1.700) τα 215 έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, τα 342 πάνω από 20 χρόνια, τα 688 πάνω από 15 χρόνια και λίγο πάνω από 200 οχήματα είναι κάτω των 10 χρόνων. Στα εναέρια μέσα από τα 8 «Canadair CL-415», τα 3 είναι διαθέσιμα και άλλο 1 θα επιχειρεί στα τέλη του Ιούνη. Από τα 13 «Canadair CL-215», έξι θα είναι διαθέσιμα. Υπάρχουν 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, 18 παλιά «Πεζετέλ» (αεροψεκαστικά) και αναμένεται να νοικιαστούν 10 ελικόπτερα.

Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται η απαιτούμενη εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση του προσωπικού σε καθημερινή βάση και στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και η πλειοψηφία των διακοσίων περίπου δασολόγων - δασοπόνων που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένουν αναξιοποίητοι στο συγκεκριμένο τομέα, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν προσληφθεί σε αυτό.

Αποδεκατισμένη και η Δασική Υπηρεσία

Οσον αφορά τη Δασική Υπηρεσία, το κονδύλι που διατίθεται για την προληπτική δασοπροστασία (σ.σ. συνεργεία επιφυλακής και περιπολιών, καύσιμα) από τις δημόσιες επενδύσεις είναι 1.750.000 ευρώ. Από το «πράσινο ταμείο» διατίθενται 1.865.000 ευρώ. Τα ποσά είναι για τις ανάγκες 103 δασαρχείων και νομοδασαρχείων της χώρας. Επίσης, από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» διατίθενται 41,5 εκατομμύρια ευρώ (περίοδος 2007 - 2015) για έργα αντιπυρικής προστασίας, ενώ φέτος στους δήμους θα δοθούν 18,4 εκατομμύρια για παρόμοια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά που χορηγούνται στο βασικό φορέα πρόληψης, τη Δασική Υπηρεσία, καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις - κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δυο φορές οι οργανικές της θέσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 40% σε δασολόγους, 50% σε τεχνολόγους και 30% σε δασοφύλακες. Ετσι, όχι μόνο δεν υπάρχει προσωπικό για να διεξαχθούν περιπολίες στα δάση, αλλά αρκετές φορές δεν υπάρχουν κονδύλια για τον εφοδιασμό σε καύσιμα των οχημάτων περιπολίας.

Ετσι, και με αυτήν την κυβέρνηση η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του δασικού πλούτου επαφίεται στην τύχη και τις καιρικές συνθήκες εξαιτίας των πολιτικών που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν και να απαξιώνουν το δίκτυο πυρασφάλειας της χώρας.

Έχει διαβαστεί 261 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος ΒΔ 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 32 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 30 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 84 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά