Τρίτη, 04 Αύγ, 2020

  • Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)
  • Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς
  • Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…
  • Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας
Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)2 Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς4 Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…5 Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βαριές ευθύνες

Βαριές ευθύνες

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των... Περισσότερα

Από το Σεπτέμβρη τα προεόρτια της νέας επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα

από Η Άλλη Άποψη
Από το Σεπτέμβρη τα προεόρτια της νέας επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα

Στα σκαριά βρίσκεται ο επόμενος κύκλος της αντιλαϊκής επίθεσης, με τις σχετικές συνεννοήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς να πυκνώνουν από το Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η τέταρτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, η προετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, αλλά και οι νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο.

Τα προεόρτια θα αρχίσουν με τη συνεδρίαση του Euro Working Group, στις 5 Σεπτέμβρη, όπου ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης θα παρουσιάσει στους «εταίρους» την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της ΝΔ στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται στα «προαπαιτούμενα». Μια ημέρα νωρίτερα, θα έχουν ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στη συνέχεια, η σκυτάλη θα περάσει στο άτυπο Eurogroup, που θα γίνει στις 13 Σεπτέμβρη, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την τέταρτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτέμβρη, οπότε και θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για ...να προετοιμάσουν το έδαφος. Η επίσημη έναρξη των σχετικών παζαριών θα γίνει μία εβδομάδα μετά (23 Σεπτέμβρη), που θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών. Όπως κάθε χρόνο, μία σαφή «πρόγευση» θα δοθεί με τις καθιερωμένες κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ (7 Σεπτέμβρη).

Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων «ένα το κρατούμενο»...

Αναφορικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, στη συζήτηση θα κυριαρχήσει η κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διετία 2019-2020, σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκούν πως μπορεί να επιτευχθεί «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, επομένως και των εσόδων, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ. Οι κυβερνητικές προσδοκίες δεν μπορούν βέβαια να καθησυχάσουν για το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, οικοδομώντας πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στον τομέα των κρατικών δαπανών προετοιμάζονται οι πρώτες περικοπές μέσω της υιοθέτησης «ρεαλιστικών» ανώτατων ορίων, της επέκταση της επισκόπησης δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε βάθος διετίας και της λεγόμενης μεταρρύθμισης, ώστε το Δημόσιο «να μετρά τα πάγια αποθέματά του, να γνωρίζει τι δαπανά και να προγραμματίζει καλύτερα τις προμήθειες του».

Φυσικά, σε επίπεδο τέταρτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης, υπάρχουν και οι «ουρές» των προηγούμενων αξιολογήσεων, όπως η επίσπευση των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Νέα προκλητικά «δώρα» στο κεφάλαιο

Το πιο προκλητικό είναι ότι την ώρα που συνεχίζεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα (και μόνο η διατήρηση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου αρκεί γι’ αυτό), η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρηματικών ομίλων. Ο νέος «μποναμάς» προς το κεφάλαιο θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του Φθινοπώρου, το οποίο είναι πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή είτε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβρη είτε με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το Νοέμβρη.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (από το 2020) προωθείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%. Παράλληλα, προωθείται η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), ενώ σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

«Τροχιοδρομημένη» η αντιλαϊκή πορεία

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την «έξοδο» από τα μνημόνια, αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν στην κατεύθυνση της συνέχισης και επιτάχυνσης από τη ΝΔ.

«Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά (της μνημονιακής περιόδου) και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις.

Σε ανάλογο ύφος, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, συμπλήρωσε: «Οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία εκ μέρους της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων -και να συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους- θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός "βελτιωμένου" συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας κατά τους προσεχείς μήνες και τα επόμενα έτη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και «Ριζοσπάστη»)

Έχει διαβαστεί 74 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΔ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 27 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 158 επισκέπτες και 0 μέλη.