Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • ΚΚΕ: Ερώτηση για την εμπλοκή «μισθοφόρων» σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα
  • Δύο γραμμές για το κίνημα συγκρούονται στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Διαδικασίες πέρα και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων
  • Οι ΗΠΑ ερευνούν εξαφανίσεις και θανάτους επιστημόνων πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων σε μία υπόθεση που θυμίζει... Ινδία
  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
ΚΚΕ: Ερώτηση για την εμπλοκή «μισθοφόρων» σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα1 Δύο γραμμές για το κίνημα συγκρούονται στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Διαδικασίες πέρα και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων2 Οι ΗΠΑ ερευνούν εξαφανίσεις και θανάτους επιστημόνων πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων σε μία υπόθεση που θυμίζει... Ινδία3 Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα4 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια5 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

Αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι έπεται συνέχεια

από Η Άλλη Άποψη
Αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι έπεται συνέχεια

Ετοιμη να ανακοινώσει το πρώτο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο του συνολικότερου «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ, είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ' αυτό περιλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού της επιχείρησης και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Ετσι, θέμα χρόνου θεωρείται πλέον να ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να «καμουφλάρει» την αντιλαϊκή της πολιτική με αστεία επιχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα γίνουν «αισθητές» από τους καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6% και μια σχετική μείωση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ).

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις στην τιμή του, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ. Τελικά, χαμένος βγαίνει ξανά ο λαός, που καταδικάζεται είτε σε ενεργειακή φτώχεια είτε σε περικοπές από άλλες ανάγκες για να ανταποκριθεί στο κόστος του ρεύματος ή να αποπληρώσει χρέη προς τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ, λεφτά που προέρχονται από το χρόνιο «ξεζούμισμα» των λαϊκών οικογενειών και θα συνεχίσουν κανονικά να πριμοδοτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πάνω από 150%.Τώρα, με τις νέες αυξήσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει άμεσα έναν ισορροπημένο ισολογισμό της επιχείρησης, ούτως ώστε να την καταστήσει όσο γίνεται πιο «ελκυστική» για τους μελλοντικούς επενδυτές, όταν έρθει η στιγμή να εφαρμόσει τη δεύτερη φάση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της.

Αξιοποιεί δηλαδή την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών για να καταστήσει εκ νέου τη ΔΕΗ «κελεπούρι» για τους επενδυτές, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Παράλληλα βέβαια μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αξιοποιώντας φυσικά το γνωστό και από την προηγούμενη κυβέρνηση «παραμύθι» των «μπαταχτσήδων». Και σ' αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα δήθεν «κοινωνικό προφίλ» ισχυριζόμενος ότι θα γίνει προσπάθεια «να ξεχωρίσουν τα "μεγάλα ψάρια" από τους φτωχούς ανθρώπους».

Ωστόσο, είναι έτοιμη η αποστολή εξωδίκων σε περίπου 890.000 πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται στην είσπραξη οφειλών, αξιοποιώντας και ένδικα μέσα. Να προσθέσουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυο για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

Έχει διαβαστεί 357 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 523 επισκέπτες και 0 μέλη.