Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΒΟΥΛΗ: Ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος
από Η Άλλη Άποψη
Ειδική εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσε η Βουλή, στην οποία παραβρέθηκαν συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αντιπροσωπείες Εβραϊκών και Ισραηλινών φορέων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τιμώντας του Ελληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις και εν προκειμένω ο Κόκκινος Στρατός, εισέβαλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου, απελευθερώνοντας τους έγκλειστους κρατουμένους». Το ελληνικό Κοινοβούλιο ήδη ένα χρόνο πριν το ψήφισμα του ΟΗΕ, είχε καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, με την ψήφιση του ν. 3218/2004 ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συμμετάσχει στην χορηγία για την δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Αουσβιτς, για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «οφείλουμε, όμως, όλοι, να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη». Επισήμανε ότι «η κατανόηση της ιστορίας αυτής μας καθοδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν σήμερα στον τομέα της παιδείας και της καλλιέργειας των συνειδήσεων» και ανέφερε ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τους Έλληνες Εβραίους, για να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη, αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Ολοκαυτώματος για την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία».