Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Οικονομικά προσιτοί» για τους επενδυτές οι εργαζόμενοι
από Η Άλλη Άποψη
Πεδία κερδοφορίας στους επενδυτές υπόσχεται η κυβέρνηση πάνω στα διαλυμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα«Documento»δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ταξικό περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων.
Όπως είπε «(...) οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η χώρα έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, ότι το ενδεχόμενο του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο»,όπως πρόσθεσε χωρίς περιστροφές. Ο Δ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί φιλεπενδυτικό κλίμα και υποστηρίζει ότι για το 2017 οι επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό οι τομείς που εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανάμεσα σε άλλους τα Λιμάνια, τα Logistics, εξειδικευμένες βιομηχανίες Αγροδιατροφής, Φαρμάκων και Κλινικών Μελετών, στο Αλουμίνιο, στην Ενέργεια και στον Τουρισμό.
Ο Δ. Παπαδημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στα επενδυτικά σχέδια του νέου αναπτυξιακού νόμου υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 802 αιτήματα για επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι «το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και των επενδυτικών σχεδίων του νέου αναπτυξιακού, που σημαίνει επιτάχυνση περισσότερων επενδύσεων». Σημειώνεται ότι στην πρώτη γραμμή των προβλεπόμενων στο νέο αναπτυξιακό νόμο είναι οι δραστικές φοροελαφρύνσεις, η διοχέτευση δωρεάν κρατικού χρήματος, οι επιδοτήσεις του «μισθολογικού κόστους» για τις όποιες νέες θέσεις εργασίας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέα «καθεστώτα ενίσχυσης» των επενδυτών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημητρίου, ανάμεσα στα αιτήματα των επενδυτών είναι η δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Αττική ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία της «Αναπτυξιακής Τράπεζας» που προβλέπεται από τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα, η τράπεζα αυτή θα αξιολογεί το πιστωτικό προφίλ των δανειοληπτών, προκειμένου να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια και έφερε σαν παράδειγμα τις «καινοτόμες επιχειρήσεις».