Τρίτη, 17 Σεπ, 2019

  • ΕΛΜΕ Ημαθίας : ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • Επαφές Φρόσως Καρασαρλίδου για τη λειτουργία των σχολείων
  • Ερώτηση του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τον απαρχαιωμένο στόλο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ημαθία
  • Πικετοφορία στη Βέροια ενάντια στο κυβερνητικό Πολυνομοσχέδιο
  • ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • Το ασανσέρ της "Ελιάς"
ΕΛΜΕ Ημαθίας : ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ1 Επαφές Φρόσως Καρασαρλίδου για τη λειτουργία των σχολείων2 Ερώτηση του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τον απαρχαιωμένο στόλο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ημαθία3 Πικετοφορία στη Βέροια ενάντια στο κυβερνητικό Πολυνομοσχέδιο4 ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ5 Το ασανσέρ της "Ελιάς"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δέσμευση συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρων συνιστά το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Δέσμευση συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρων συνιστά το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης

Δεσμεύσεις συνέχισης των μέτρων σε βάρος του λαού και στήριξης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό πλάνο» της κυβέρνησης για μετά το 3ου μνημόνιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατέστησε σαφές ότι «τα θεμέλια είναι η δημοσιονομική σταθερότητα» για το αναπτυξιακό σχέδιο που επί της ουσίας δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συνταγή που ακολουθείται επί χρόνια στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ για τη «στήριξη της παραγωγής» και της «ενίσχυσης των εξαγωγών» που πρακτικά σημαίνει χρήμα και κίνητρα για την αύξηση της κερδοφορίες των επιχειρήσεων και ψίχουλα για το λαό υπό τη μορφή κάποιων επιδομάτων στους φτωχότερος των φτωχών.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λαμβάνουν την «επόμενη μέρα» διότι η βάση για το πλάνο της κυβέρνησης είναι «η δημοσιονομική σταθερότητα», άρα η επιδρομή και η περικοπή κοινωνικών κονδυλίων θα συνεχιστούν. Θα συνεχιστεί όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας και η «υπεραπόδοση της οικονομίας» (!) που «την καθιστά αξιόπιστη» προφανώς έναντι των αγορών και των επενδυτών. Επιπλέον το σχέδιο «θα προβλέπει τους ίδιους συμφωνημένους στόχους για την επόμενη τετραετία, τόσο για το πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τους στόχους της ανάπτυξης». Συνεπώς οι δεσμεύσεις τις κυβέρνησης για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν στο ακέραιο όπως επίσης και τα προμονομοθετημένα μέτρα για μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου από το 2019 και το 2010 αντίστοιχα.

Ανέφερε ότι στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου «είναι η στήριξη της παραγωγής» και η επένδυση στα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας». Σημείωσε πως προτεραιότητα του σχεδίου είναι οι τομείς: Μεταποίηση, Βιομηχανία, Αγροτοδιατροφή, Τουρισμός, Ναυτιλία, Φάρμακο, Υποδομές, Ενέργεια, Καινοτομία. Τα μέσα γα την ενίσχυση αυτών των τομέων όπως είπε είναι δύο «οι θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Στις θεσμικές αλλαγές ονομάτισε τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα, τον αναπτυξιακό νόμο, τις διευκολύνσεις στην ίδρυση νέων εταιρειών, τα κίνητρα για τις στρατηγικές επενδύσεις και την task force για τις επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Πακέτου Γιούνκερ και τις δανειοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μίλησε επίσης για «κοινωνική δικαιοσύνη» και πως για την κυβέρνηση ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εργασία και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων. Ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίες για την «καταπολέμηση» της αδήλωτης εργασίας με στόχο να περιοριστεί στο 5% το 2021. Απέφυγε να μιλήσει για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά μόνο για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε αόριστο χρόνο όπως επίσης και για αύξηση του κατώτερου μισθού επίσης σε αόριστο χρόνο.

Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κάνοντας λόγο για «ακροδεξιούς τραμπούκους» που «θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας σε "μια από τα ίδια" ομιλία του επιβεβαίωσε ότι η "μεταμνημονιακή εποχή" για το λαό περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς και η μνημονιακή: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δηλαδή διατήρηση και ενίσχυση όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή ματωμένα πλεονάσματα. Στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών, με θεσμικές αλλαγές και χρηματοοικονομικά εργαλεία για να κάνουν τις μπίζνες τους. Συνεπώς, οι "άνθρωποι του μόχθου", στους οποίους υποκριτικά ορκίζεται ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσουν να μοχθούν ακόμα περισσότερο, ελπίζοντας σε κάποια ψίχουλα.Όσο για τον κατώτατο μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή από το ΚΚΕ, εδώ και ενάμιση χρόνο, η πρόταση νόμου των 500 σωματείων. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν την έχει φέρει καν για συζήτηση οφείλεται στο ότι αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ένας νέος μηχανισμός αναπαραγωγής και ενίσχυσης της εργασιακής ζούγκλας».

Έχει διαβαστεί 150 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 31 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 277 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά