Παρασκευή, 24 Ιαν, 2020

  • Με «υλικά Κατρούγκαλου» ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης
  • ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ : Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή
  • ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών με «ντελάλη» τα αντιλαϊκά μέτρα
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΝΤΙΦ: Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μην δημιουργηθούν νέα
  • Αναβολή σύσκεψης με Μ. Βορίδη και η ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών!
Με «υλικά Κατρούγκαλου» ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης1 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ : Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή2 ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών με «ντελάλη» τα αντιλαϊκά μέτρα3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΝΤΙΦ: Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μην δημιουργηθούν νέα5 Αναβολή σύσκεψης με Μ. Βορίδη και η ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η «επόμενη μέρα» θα συνεχίσει να είναι κόλαση για το λαό

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η «επόμενη μέρα» θα συνεχίσει να είναι κόλαση για το λαό

Σπαρμένη με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι η «επόμενη μέρα» για την οποία μιλάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ανάλογες προσδοκίες έχουν εκδηλώσει οι εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μαζί με την επεξεργασία των 88 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση, έχει ανοίξει η συζήτηση για το εποπτικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί το «μεταμνημονιακό καθεστώς».Με βάση τα όσα είπε πρόσφατα αξιωματούχος της Ευρωζώνης η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το θέμα αυτό θα παραπεμφθεί, όπως και το χρέος, στο Eurogroup του Απρίλη.

Ωστόσο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προεξοφλούν ότι η επιτροπεία και οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος. Από την πλευρά της η κυβέρνηση πλασάρει το παραμύθι του «τέλους της εποχής των μνημονίων», αλλά επεξεργάζεται το δικό της«αναπτυξιακό σχέδιο» που θα διατηρεί και θα «εμπλουτίζει» όλα τα μνημονιακά μέτρα, στο όνομα της διατήρησης «βιώσιμων» ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Η «ελάφρυνση» του χρέους θα συνδεθεί με νέα μέτρα 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, στο ίδιο μήκος κύματος με την ομιλία που έκανε πρόσφατα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, επανέλαβε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι θα υπάρξει «κάποιου είδους» επιτήρηση μετά το μνημόνιο, η οποία θα είναι «στενότερη» εάν υπάρξει «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους. «Πρέπει κανείς να κατανοήσει διάφορα πράγματα: πρώτον, κάθε χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης υπόκειται ήδη σε κάποια επιτήρηση, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Δεύτερον, κάθε χώρα που πήρε δάνειο από τον EFSF ή τον ESM υπόκειται σε παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα (post-program monitoring) και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM. Αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Τρίτο σημείο: Αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, μπορεί να υπάρξει και κάποιου είδους στενότερη επιτήρηση», ανέφερε χωρίς περικοκλάδες. 

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019. «Αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ακυρωθεί, τότε και τα υπόλοιπα θα καταρρεύσουν. Πρόκειται για ένα πακέτο που συμφωνήθηκε και υποθέτω ότι θα εφαρμοστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τις προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας πως «θα εξαρτηθεί από τις συνολικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, και απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχουν σταθερές αποφάσεις. Επομένως, αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να γίνει συζήτηση, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε ανάλογο ύφος, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung» ανέφερε ότι μετά το τέλος του προγράμματος «θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα» και πρόσθεσε: «Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο».

Ο Π. Μοσκοβισί έκανε πάντως σαφές ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές από την έλευση ενός σοσιαλδημοκράτη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Σαφώς η συνεργασία με τον Όλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας», είπε.

Ετοιμάζεται το «αναπτυξιακό» μνημόνιο

Να ξεχάσουν κάθε σκέψη για επιστροφή στο «προμνημονιακό» καθεστώς, άρα και για ανάκτηση απωλειών, ζήτησε από τους εργαζόμενους και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έστω και αν το διατύπωσε με έναν πιο «κομψό» και συριζαίικο τρόπο.

Αναφερόμενος στο «ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Απρίλη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Realnews» πως «θα περιγράψει ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ μακριά από αυτό που μας έφερε στην κρίση». Ερωτηθείς εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα σηματοδοτήσει ένα περιβάλλον παροχών, απάντησε με νόημα ότι θα υπάρξει από τον Αύγουστο μια «σταδιακή άρση των αδικιών και μια ενίσχυση» των κατώτερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, αλλά «δεν σκοπεύουμε να εκτροχιάσουμε δημοσιονομικά τη χώρα...».

Ακόμη πιο ξεκάθαρα τα είπε ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τοποθετούμενος στο ενδοαστικό δίλημμα «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» ή «προληπτική γραμμή στήριξης», απάντησε πως «η προληπτική γραμμή προσφέρει τη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης από τον ESM με παράταση του προγράμματος», ενώ «η οριστική έξοδος, όπως έχει προγραμματιστεί, συνεπάγεται ακριβότερη χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και επιστροφή στην κανονικότητα». Βέβαια, έσπευσε να προσθέσει πως «το κύριο ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η χώρα μας θα πρέπει στο εφεξής να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία».

Στη συνέντευξή που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φρ. Κουτεντάκης διευκρίνισε ότι αυτό που εννοεί όταν μιλάει για «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι «η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με δανεισμό από τις αγορές». Στην ερώτηση, δε, αν αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, απάντησε ως εξής: «Φυσικά και θα υπάρχουν. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και οφείλει να εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Πλέον αυτών έχει συμφωνήσει και νομοθετήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να τηρηθούν γιατί το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της αξιοπιστίας. Ειδικότερα το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς πολλά βλέμματα θα είναι στραμμένα στη χώρα».

Πρόσφατα, ο ΣΕΒ τοποθετήθηκε στη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» ή «προληπτικής γραμμής στήριξης», επισημαίνοντας πως «το θέμα δεν είναι θεμελιώδους σημασίας», καθώς «αυτό που προέχει για την οριστική και πετυχημένη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια είναι να μην ατονήσουν επ' ουδενί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία». 

Έχει διαβαστεί 176 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 0 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 82 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά