Φόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ άφησαν απλήρωτους μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2025 σχεδόν 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, αδυνατώντας να καλύψουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, τα βάρη δηλαδή της άγριας φοροληστείας, προκειμένου να γεμίζει το ταμείο του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο τον Αύγουστο, οι απλήρωτοι ... Περισσότερα
Η «καραμέλα» της κλιματικής αλλαγής...
από Η Άλλη Άποψη
Ενα επαναλαμβανόμενο επιχείρημα των κυβερνήσεων για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, είναι τα«ακραία καιρικά φαινόμενα»και ηκλιματική αλλαγή.
Αξιοποιούνταιως εύκολες δικαιολογίες και ως βολικό «καταφύγιο»για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις και στη Γερμανία, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και στην Ιταλία με αφορμή τις φωτιές στη Σαρδηνία. Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία.
Αλλωστε, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, εδώ και δυο βδομάδες ήταν γνωστές από τους επιστήμονες οι συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούσαν στη χώρα και ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.Παρ' όλα αυτά δεν πάρθηκε κανένα επιπλέον μέτρο, όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και βουνά, αλλά στο ίδιο το πολεοδομικό συγκρότημα του Λεκανοπεδίου, που γειτνιάζει με δασώδεις εκτάσεις και φιλοξενεί ορισμένες από τις πιο στρατηγικές υποδομές της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση,η υποβάθμιση του περιβάλλοντος φέρει ατόφια τη σφραγίδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσής του για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.Γι' αυτό στο όνομα της«πράσινης ανάπτυξης»,στο όνομα δηλαδή των πράσινων κερδών, βλέπουμε σήμερα να εμπλουτίζονται η νομοθεσία και ο χωροταξικός σχεδιασμός ώστε ακόμα και σε περιοχές Natura να μπορούν να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα.