Παρασκευή, 19 Απρ, 2024

  • ΕΛΜΕ /ΣΕΠΕ: Προβολή ταινίας / ντοκιμαντέρ για εκπαιδευτικά θέματα
  • Οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στην ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος
  • Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
  • ΡΩΣΙΑ: «Τροχιοδεικτικές βολές» αναθεώρησης για το Κατίν
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις και διέξοδο για τον λαό, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
  • Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας
ΕΛΜΕ /ΣΕΠΕ: Προβολή ταινίας / ντοκιμαντέρ για εκπαιδευτικά θέματα1 Οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στην ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος2 Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ3 ΡΩΣΙΑ: «Τροχιοδεικτικές βολές» αναθεώρησης για το Κατίν4 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις και διέξοδο για τον λαό, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ5 Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ευρωμαντάτα

Ευρωμαντάτα

Μόνο χαρά δεν αισθάνονται οι κήρυκες της ευρωενωσιακής «κανονικότητας» με το εαρινό ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι μόλις το 39% στην Ελλάδα και το 47% (κατά μέσο όρο) στα κράτη - μέλη έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ. Σ' αυτό προσθέστε και το στοιχείο ότι 1 στους 4 Ελληνες και σχεδόν το ίδιο μεσοσταθμικά στα άλλα κράτη (23%) θεωρεί ότι η... Περισσότερα

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: Σε ασφυκτικό κλοιό από ανατιμήσεις και 25 δισ. χαράτσια μέχρι το τέλος του χρόνου

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: Σε ασφυκτικό κλοιό από ανατιμήσεις και 25 δισ. χαράτσια μέχρι το τέλος του χρόνου

Ερχεται η «λυπητερή» των εκκαθαριστικών και του ΕΝΦΙΑ // Στο 1,4% η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλη συγκριτικά με πέρυσι, που αποτυπώνει αυξήσεις μέχρι και 73% σε ορισμένα προϊόντα

Ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φόροι και χαράτσια ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους έξι μήνες, διαμορφώνουν μια τεράστια «δαγκάνα» για την τσέπη του λαού, κάνοντας «σκόνη και θρύψαλα» το αφήγημα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης στο όνομα της πανδημίας δίνουν «ανάσες» στο λαϊκό εισόδημα.

Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα η κοροϊδία της «αύξησης» του κατώτατου μισθού κατά ...0,52 ευρώ τη μέρα, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για το 2022, εφαρμόζοντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που από την περασμένη Δευτέρα πανηγυρίζουν για την πρώτη εκταμίευση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με την οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, δίνεται «το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας».

Δηλαδή για τις αντιλαϊκές ανατροπές που περιγράφει το «σχέδιο ανάκαμψης», με επίκεντρο την «πράσινη ανάπτυξη» και την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι μόνο για το 2021 υπάρχουν 13 «ορόσημα» από το σκέλος των άμεσων επιδοτήσεων και 2 από την πλευρά των δανείων, που θα συνοδεύονται βέβαια από αντίστοιχα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως προβλέπει το super μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ αυτών η «ενθάρρυνση της εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων, φορολογικά εργαλεία πιο «φιλικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων, υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, νομοθετική ρύθμιση για στρατηγικές επενδύσεις κ.ο.κ.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο «σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων, με την Κομισιόν να γνωματεύει ότι το Σχέδιο προτείνει «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντοςτης αγοράς εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων της φορολογικής διοίκησης και της Δικαιοσύνης».


Ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα ποσά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών, μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Την πίεση στο λαϊκό εισόδημα αυξάνουν όμως και οι μαζικές ανατιμήσεις σε στοιχειώδη είδη κάλυψης της καθημερινών αναγκών, ενώ το επόμενο διάστημα έρχεται επίσης παραπέρα εκτόξευση και των τιμολογίων του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης, που είναι στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της «πράσινης ανάπτυξης», για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ετσι, αύξηση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον φετινό Ιούλη σε σχέση με τον Ιούλη πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις του Ιούλη προήλθαν κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε αρνί και κατσίκι (13,2%), ψάρια νωπά (6,6%), τυριά (3,5%), νωπά λαχανικά (8%) κ.ά.

4,2% στην ομάδα «Στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο (73,2%) και ηλεκτρισμό (0,7%).

5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (11,4%).

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, δρομολογούνται ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις, καθώς τόσο οι εγχώριοι βιομήχανοι όσο και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον ένα ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία - μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά - με μήνα αναφοράς τον Ιούνη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 12,6%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 23,8%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 6,7%των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 4,3% κ.ά.


 Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Παράλληλα, τους αμέσως επόμενους μήνες θα «τρέχουν» και πληρωμές για τυχόν πρόσθετους φόρους στο εισόδημα λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτέμβρη, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιούλης και Αύγουστος) προβλέπεται μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη.

Μέσα στον Σεπτέμβρη εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη του 2022.

Θυμίζουμε ότι από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη φέτος θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά.

Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια, που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα, τέλη Γενάρη θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα χρέη ή τους φόρους που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Τέλη Γενάρη ξεκινά επίσης η αποπληρωμή τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, σε 60 δόσεις.

Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ



Έχει διαβαστεί 944 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 216 επισκέπτες και 0 μέλη.