Πέμπτη, 03 Δεκ, 2020

 • Πέτρος Τσαπαρόπουλος: «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»
 • Παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown
 • Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου 2020)
 • Επικοινωνία Τάσου Μπαρτζώκα με τον Υπουργό Υγείας για ζητήματα των Υγειονομικών Δομών Ημαθίας
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»: Συνεχίζονται οι τετράωρες στάσεις εργασίας
 • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Τρεις νεκροί αστυνομικοί σε ισάριθμες μέρες!
Πέτρος Τσαπαρόπουλος: «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»1 Παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown2 Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου 2020)3 Επικοινωνία Τάσου Μπαρτζώκα με τον Υπουργό Υγείας για ζητήματα των Υγειονομικών Δομών Ημαθίας4 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»: Συνεχίζονται οι τετράωρες στάσεις εργασίας5 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Τρεις νεκροί αστυνομικοί σε ισάριθμες μέρες!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πέφτει στα 534 ευρώ η αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων...

Στα 534 ευρώ μόλις καθόρισε η κυβέρνηση για τον μήνα Δεκέμβρη το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Ετσι, από τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβρη, η κυβέρνηση μειώνει το ποσό των ειδικών αποζημιώσεων σε αυτό που ίσχυσε από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ό... Περισσότερα

Εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και τον Μάη

από Η Άλλη Άποψη
Εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και τον Μάη

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους, παρέμειναν χωρίς δουλειά αποτυπώνει η δραστική μείωση των προσλήψεων που καταγράφει και τον μήνα Μάη το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Συγκεκριμένα, καταγράφονται 224.267 λιγότερες προσλήψεις τον Μάη σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ θυμίζουμε ότι και τον Απρίλη είχαν καταγραφεί 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον ίδιο της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ από την έρευνα εργατικού δυναμικού για τον μήνα Μάρτη δείχνουν μείωση της απασχόλησης κατά 12.923 θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, ενώ εμφανίζουν μια αύξηση του λεγόμενου οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού κατά 173.254 άτομα (!), κάνοντας λόγο για μεγάλη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς...

Και ενώ ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τα τεράστια χτυπήματα στην απασχόληση και στους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας κατά την πάγια τακτική του έσπευσε να επαναλάβει τα γνωστά κλισέ περί «επιτυχημένης πολιτικής» της κυβέρνησης και... επίτευξης του στόχου για διατήρηση των θέσεων εργασίας!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ροής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν πως ενώ πέρσι τον Μάη έγιναν 323.524 προσλήψεις, φέτος περιορίστηκαν μόλις στις 99.257 (μείωση 224.267).

Αντίστοιχα το διάστημα Γενάρης - Μάης 2020 έγιναν μόνο 612.048 νέες προσλήψεις όταν την ίδια περίοδο το 2019 αυτές ανήλθαν σε 1.130.113.

Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο ετών όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συμβάσεις εργασίας (-518.065)!

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων -για το οποίο η κυβέρνηση κομπορρημονεί- η πραγματικότητα είναι ότι ενώ πέρσι τον μήνα Μάη ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, φέτος αυτό περιορίστηκε μόλις στις 32.975 θέσεις.

Αντίστοιχα, το φετινό πεντάμηνο Γενάρης - Μάης το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων είναι θετικό μόλις κατά 5.826 θέσεις εργασίας, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν θετικό κατά 265.059 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί σε βάθος 20ετίας και ενώ ακόμα και στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης τον μήνα Μάη το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.

Να σημειωθεί επίσης πως τον Μάη καταγράφονται 66.272 νέες απολύσεις, μέσα σε ένα μήνα που υποτίθεται ότι παρέμεναν σε ισχύ σε μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων οι περιβόητες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας»...

«Πέρασαν» 173.000 ανέργους στον «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό...

Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτη. Αν και το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας στατιστικά μειώθηκε στο 14,4% από το 18,1% του 2019, εντούτοις η εικόνα αυτή είναι πέρα για πέρα πλασματική, αφού αυτό δεν αποτυπώνει αύξηση της απασχόλησης, αλλά το «πέρασμα» ενός μεγάλου αριθμού ανέργων στους «οικονομικά μη ενεργούς». Μάλιστα, τον μήνα Μάρτη, παρά τη στατιστική μείωση της ανεργίας, είχαμε ταυτόχρονα και μείωση της απασχόλησης.

Έτσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12.923 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή συνέχισαν να καταγράφονται ως απασχολούμενοι.

Τον ίδιο μήνα οι άνεργοι εμφανίζεται να μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με τον Μάη του 2019. Αυτό όμως δεν έγινε επειδή βρήκαν εργασία, αλλά γιατί, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, «η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς». Έτσι, οι λεγόμενοι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται και κατά τα ευρωενωσιακά κριτήρια «δεν αναζητούν εργασία», αυξήθηκαν κατά 173.254 σε σχέση με τον Μάρτη του 2019...

Προκαλούν και στρώνουν δρόμο για συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης

Και όμως, μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται και την ακόμα πιο δύσκολη που προδιαγράφεται για τη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε χτες πως... «η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται» (!) και πως «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς τη σωστή κατεύθυνση...»!

Προκλητικές δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη εργαζομένων και ανέργων που βιώνουν και πάλι τα βάρη της νέας κρίσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, πλαστογραφώντας την πραγματικότητα, να δημιουργήσει έδαφος για συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής.

Έχει διαβαστεί 64 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος Δ 0-1 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 6 ως 7 °C
Άνεμος Β 0-1 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 6 ως 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 213 επισκέπτες και 0 μέλη.