Παρασκευή, 29 Μάρ, 2024

  • Ένοχος ο Ηλ. Μίχος για σχεδόν όλες τις κατηγορίες αποφάσισε το δικαστήριο
  • Ένοχη η Ρ. Πισπιρίγκου για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας
  • Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το με αριθμό 185 τεύχος του περιοδικού ΝΙΑΟΥΣΤΑ
  • Άρον άρον
  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια  το βιβλίο της Ελένης Καραγιάννη "Το κόκινο τάπερ"
  • Οι εκπαιδευτικοί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Ημαθίας  έδωσαν ηχηρή, αγωνιστική απάντηση!
Ένοχος ο Ηλ. Μίχος για σχεδόν όλες τις κατηγορίες αποφάσισε το δικαστήριο1 Ένοχη η Ρ. Πισπιρίγκου για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας2 Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το με αριθμό 185 τεύχος του περιοδικού ΝΙΑΟΥΣΤΑ3 Άρον άρον4 Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια  το βιβλίο της Ελένης Καραγιάννη "Το κόκινο τάπερ"5 Οι εκπαιδευτικοί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Ημαθίας  έδωσαν ηχηρή, αγωνιστική απάντηση!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ρεσιτάλ θράσους, προκλητικότητας και θεατρινισμού

Προκλητικός και θρασύς εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Βουλή απαιτώντας να επιβληθεί σιωπητήριο σχετικά με τις αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν όλα στο γνωστό και από την πρώτη στιγμή δουλεμένο σενάριο της κυβέρνησης περί «ανθρώπινου λάθους», το οποίο άλλωστε συντηρούν και με τη γραμμή τους τα κόμματα της συναινετική... Περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: «Κενό» 2,7 δισ. το 2018 στην Ελλάδα παραπέμπει σε μέτρα - Τον αυτόματο «κόφτη» επικαλείται η κυβέρνηση

από Η Άλλη Άποψη
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: «Κενό» 2,7 δισ. το 2018 στην Ελλάδα παραπέμπει σε μέτρα - Τον αυτόματο «κόφτη» επικαλείται η κυβέρνηση

Παράθυρο για πρόσθετα μέτρα για το 2018 προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ άνοιξε η έκθεση «Fiscal Monitor» του ΔΝΤ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με «non paper» προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παραπέμποντας στον αυτόματο «κόφτη» που συμφωνήθηκε στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Συγκεκριμένα για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, άρα διαβλέπει «τρύπα» ύψους 2,7 δισ. ευρώ και το ερώτημα είναι πώς αυτή θα καλυφθεί και η απάντηση περιλαμβάνει τη φράση αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση με non paper υποστηρίζει ότι το 3,5% «θα επιτευχθεί», ωστόσο δεν αποκλείει να μην επιτευχθεί και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επικαλείται τον περιβόητο αυτόματο «κόφτη», δηλαδή την ενεργοποίησή του και θα σηματοδοτήσει νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα.

Συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% από 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο. Για το 2017 προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,8% με το μνημόνιο να προβλέπει 1,75% του ΑΕΠ. Το 2018 στο 2% από 3,5% και μέχρι το 2022 η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ όταν ήδη στο Eurogroup έχει αποφασιστεί τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και για κάποια χρόνια να είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Έσοδα, δαπάνες και χρέος

Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα έσοδα γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν μετά το 2017 και από 50,3% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσουν στο 44,7% το 2022.

Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης που από 50,3% του ΑΕΠ το 2016 θα πέσουν στο 47,2% το 2022.

Για το κρατικό χρέος η πρόβλεψη είναι πως είναι στο 180,7% για το 2017, στο 181,5% το 2018, στο 174,3% το 2019, στο 169,2% το 2020, στο 165% το 2021 και στο 162,8% το 2022.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα ειδικά για το 2016, αναφέροντας πως «τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από το στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016» και για το 2017 θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση «θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος» ξεζουμίζοντας τον ελληνικό λαό. 

Στα ύψη η ανεργία και τα επόμενα χρόνια

Με την επίσημη ανεργία να διατηρείται σταθερά πάνω από 20%, μετά το ΔΝΤ και η Κομισιόν εκτιμά πως θα είναι χαμηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 και το 2018 από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Σε δηλώσεις της η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε πως «λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Στο όνομα της σταθερότητας ζήτησε το συντομότερο να «τρέξουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας πως «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,2%, αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβρη. Το 2018 αναμένει ανάπτυξη 2,7% και το 2022 ανάπτυξη 1%.

Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη, οι δείκτες της ανεργίας θα παραμείνουν στα ύψη. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η επίσημη ανεργία για το 2017 θα είναι στο 21,9% και στο 21% για το 2018.

 

Έχει διαβαστεί 419 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 368 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)