Δευτέρα, 21 Οκτ, 2019

  • Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Βέροια
  • Το Σωματείο Ηθοποιών (ΣΕΗ) αντιδρά στην απόφαση του Εθνικού Θεάτρου για Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Και η πραγματικότητα)
  • Εισβολή της αστυνομίας σε προβολή της ταινίας «Joker» με επίκληση νόμου της δικτατορίας Μεταξά!
  • Βιβλιοθήκη Γιαννακοχωρίου 19 & 20 Οκτώβρη:  Με την ενόργανη Ευγενία Γιατζτιτζοπούλου, αντιτακτά!
  • Τα μαθήματα ιστορίας στα σχολεία τα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι πρεσβείες των ξένων χωρών!
  • Να μην υλοποιηθεί το  πρόγραμμα FLEX στα σχολεία!
Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Βέροια1 Το Σωματείο Ηθοποιών (ΣΕΗ) αντιδρά στην απόφαση του Εθνικού Θεάτρου για Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Και η πραγματικότητα)2 Εισβολή της αστυνομίας σε προβολή της ταινίας «Joker» με επίκληση νόμου της δικτατορίας Μεταξά!3 Βιβλιοθήκη Γιαννακοχωρίου 19 & 20 Οκτώβρη:  Με την ενόργανη Ευγενία Γιατζτιτζοπούλου, αντιτακτά!4 Τα μαθήματα ιστορίας στα σχολεία τα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι πρεσβείες των ξένων χωρών!5 Να μην υλοποιηθεί το  πρόγραμμα FLEX στα σχολεία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκτός παιδικών σταθμών 50.000 βρέφη και νήπια

print
email
από Η Άλλη Άποψη

 Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν και την επόμενη σχολική χρονιά χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, καθώς τα κονδύλια που θα δοθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς θα είναι μειωμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) περίπου 50.000 παιδιά αναμένεται να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Αγνωστος, στο μεταξύ, είναι ο αριθμός των παιδιών που δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε σταθμό είτε γιατί οι δημοτικές δομές δεν επαρκούν, είτε γιατί υπολείπονται σε χρηματοδότηση και προσωπικό. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών, επιβάλλει, στα παιδιά εκτός του παραπάνω προγράμματος, τροφεία, στα οποία οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει μεν μια ανάσα σε γονείς με πολύ χαμηλό εισόδημα, ωστόσο η ίδια η λειτουργία του επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ όπως είναι γνωστό έχει ημερομηνία λήξης όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού καλύπτεται από χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο σήμερα καθίσταται επισφαλές. Αντίθετα, τέτοια προγράμματα συμβάλλουν στη σταδιακή διάλυση του όποιου δικτύου κοινωνικών δομών έχει το κράτος και η Τοπική Διοίκηση, ώστε προοπτικά να απαλλαγούν από τη σχετική υποχρέωση και αυτή να δίνεται μόνο σε ευπαθείς κατηγορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, από Σεπτέμβρη οι γονείς θα βρεθούν για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, αφού δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση - το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα για οικογένειες δύο παιδιών, ορίζεται στις 27.000 ευρώ - θα πρέπει να αναμένουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου επιβάλλονται υψηλά τροφεία ή να στραφούν στους ιδιωτικούς, πράγμα απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το ποσό που αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για το σχολικό έτος 2015 - 2016, ανέρχεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρσι ήταν 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 120.000, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος και πιθανόν εκτός οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Για τα «τυχερά» παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο πρόγραμμα, παραμένουν οι επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων. Δηλαδή, οι γονείς επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης και με το κόστος συμμετοχής σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σταθμού. Πρόβλημα είχε παρουσιαστεί σε αρκετούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (σ.σ. οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα) τις τελευταίες δύο χρονιές, που δεν προσέφεραν, ως όφειλαν, σίτιση στα παιδιά, καλώντας τους γονείς να το προσκομίζουν από το σπίτι.

Τέλος, πρόβλημα αναμένεται να προκύψει από το νέο τρόπο χρηματοδότησης των δικαιούχων του προγράμματος παιδικών σταθμών. Προβλέπεται, δηλαδή, η πρώτη δόση της χρηματοδότησης να καταβληθεί το Γενάρη, η δεύτερη το Μάρτη, η τρίτη τον Ιούλη και η τέταρτη μετά το Σεπτέμβρη, όταν οι αντίστοιχες πληρωμές το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τους μήνες, Οκτώβρη, Φλεβάρη, Μάη και Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής της χρηματοδότησης θα προκαλέσει παρενέργειες στη λειτουργία των φορέων (όπως στις υπηρεσίες σίτισης και εκπαιδευτικής υποστήριξης) και στην πληρωμή των εργαζομένων.

Έχει διαβαστεί 243 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 25 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 432 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά