Τρίτη, 19 Οκτ, 2021

  • Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια
  • ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα
  • Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)
  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος
  • Στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και η Πολιτική Προστασία
Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια1 ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα2 Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)3 ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια4 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος5 Στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και η Πολιτική Προστασία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο «ορατός εχθρός»

«Στα τρία το ένα δώρο»... Κάτι τέτοιες «προσφορές», που θυμίζουν φυλλάδια έτοιμου φαγητού, γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα για τη διεξαγωγή rapid test. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χονδρική τιμή προμήθειας rapid test είναι στα 2 ευρώ, ενώ το πλαφόν που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι στα 10 ευρώ, κάτι που δίνε... Περισσότερα

Εμπορευματοποίηση της γης και ελλείψεις βάζουν μπουρλότο στα δάση

από Η Άλλη Άποψη
Εμπορευματοποίηση της γης και ελλείψεις βάζουν μπουρλότο στα δάση

Στοιχεία για την αντιπυρική περίοδο έδωσε χτες η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια ημερίδας

Το 50,49% των αγροτικών και δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι από πρόθεση. Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Πυροσβεστικής που αφορούσε τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτώβρη, εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορευματοποίηση της γης, η αντιδασική νομοθεσία, αλλά και οι τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που αφενός μεν οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αφετέρου είναι η αιτία για το μέγεθος των καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη για τη διάσωση των δασών με ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με μεγάλα οργανικά κενά που είχαν ως αποτέλεσμα τις συχνές επιφυλακές και την απλήρωτη υπερεργασία, με παραμονή αρκετών ωρών στα συμβάντα. Η μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων οδήγησε και φέτος στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, προκάλεσε τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων. Στην τελευταία μεγάλη φωτιά στη Σέτα Ευβοίας σημειώθηκε υπερεργασία ορισμένων πυροσβεστών, που έφτασε μέχρι και τις 52 συνεχόμενες ώρες. Το κόστος ήταν ένας νεκρός δόκιμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και τραυματισμοί πυροσβεστών.

Από τις σχηματισθείσες δικογραφίες έχει αποδοθεί ευθύνη σε 242 άτομα, από τα οποία 210 (86,77%) για εμπρησμό από αμέλεια και 32 (13,23%) από πρόθεση. Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 166 άτομα, από τα οποία 141 αφορούσε αμέλεια και 25 πρόθεση, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2016 και 43% με το 2015. Προφυλακίστηκαν τρία άτομα.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, φέτος ήταν αυξημένος ο αριθμός πυρκαγιών κατά 17,3%, ενώ η εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016. Εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιούνης - Αύγουστος, ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 3.472 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 135.092 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 4.029 πυρκαγιές και 237.415 στρέμματα. Για τις 92 μέρες συνολικά έκδοσης του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκαν 37 μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 26 μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, συνολικά δηλαδή 63 μέρες από τις 92. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι από την αρχή του έτους το πυροσβεστικό προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, αλλά και 51.411 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, από τα οποία τα 17.362 περίπου εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιούνη - Αυγούστου.

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε την 1η Ιούλη, στην περιοχή της Αρεόπολης της Ανατολικής Μάνης, η οποία έκαψε συνολικά 18.000 στρέμματα, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στην περιοχή Ορθονιές με 2.200 στρέμματα και η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής στην περιοχή Καλύβια Θορικού με 3.400 στρέμματα. Ο Αύγουστος ξεκίνησε με την πυρκαγιά στα Κύθηρα στις 4/8, η οποία έκαψε συνολικά 20.000 στρέμματα. Ακολούθησαν τρεις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, με μεγαλύτερη την πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιωμένος, με 11.000 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο κατά την αντιπυρική περίοδο έφτασαν τις 111, ενώ από τις αρχές της χρονιάς τις 135. Η πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου Αττικής ξεκίνησε το απόγευμα της 13/8, η οποία κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και έκαψε συνολικά 20.500 στρέμματα. Στις 21/8 ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Κορινθία στην περιοχή Ρυτό, με 3.750 στρέμματα. Ακολούθησε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στις 26/8, με 14.000 στρέμματα. Ενώ στις 11 Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, η οποία έκαψε συνολικά 8.000 στρέμματα και στις 20/9, πάλι στην Κορινθία στη Νεμέα, η οποία έκαψε συνολικά 2.800 στρέμματα. Τα επίγεια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο των πυρκαγιών αθροιστικά ήταν: 23.794 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και 1.868 υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα, από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έχει διαβαστεί 306 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 346 επισκέπτες και 1 μέλος.