Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια1 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου2 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη3 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση4 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή5 ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Επιβεβαιώθηκε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου

από Η Άλλη Άποψη
Επιβεβαιώθηκε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου
Η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε περίτρανα τις ενστάσεις που εξαρχής είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο και δικαίωσε την άρνησή του να στηρίξει μια διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχει εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας.


Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παρατηρήθηκαν παρατυπίες που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα.

Σε πρώτο στάδιο ήταν η διαρροή των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού, που πέρασαν απ' το υπουργείο Εσωτερικών στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε φυσικά για την προεκλογική της εκστρατεία. Παρά τις φαιδρές της δικαιολογίες, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταλόγισε ευθύνες και πρόστιμα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει και ουδείς εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί.

Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραλαβής του υλικού υπήρξαν πολλές καταγγελίες για μη παραλαβή φακέλων ή για αδυναμία αποστολής τους όχι με ευθύνη των εκλογέων αλλά των εταιρειών κούριερ στις οποίες η κυβέρνηση εκχώρησε τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου. Δεν υπήρξε καν πρόβλεψη από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών για δυνατότητα επαναποστολής φακέλου όταν χάνεται με ευθύνη της εταιρείας (!) ή όταν ο εκλογέας παραλαμβάνει ελλιπή φάκελο (π.χ. λείπει ο φάκελος ψηφοφορίας).

Ορισμένες απ' τις καταγγελίες που έγιναν στη φάση αυτή αφορούσαν: Φακέλους που παραδόθηκαν σε άλλες μέρες και ώρες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί με τον εκλογέα, φακέλους που χάθηκαν από τις εταιρείες κούριερ και ο εκλογέας θα έπρεπε να λύσει το πρόβλημα μόνος του, φακέλους που δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τον εκλογέα στη συγκεκριμένη ώρα που απαιτεί η εταιρεία (π.χ. γιατί εργάζεται), με αποτέλεσμα ο φάκελος να επιστρέφεται στο ΥΠΕΣ χωρίς τη δυνατότητα επαναποστολής! Φακέλους που παραδόθηκαν χωρίς καμία ταυτοποίηση, που αφήνονται ακόμα και έξω από το διαμέρισμα που έχει δηλωθεί ως διεύθυνση (!) και πολλά άλλα ακόμα.

Το αποκορύφωμα ήταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το τελικό στάδιο της παραλαβής των φακέλων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία.

Ακόμα ότι χιλιάδες φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου δεν περιλάμβαναν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (υπεύθυνη δήλωση / στοιχεία ταυτότητας). Συνολικά, περίπου 27.000 ψήφοι έφτασαν αλλά δεν καταμετρήθηκαν γιατί έλειπαν βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα. Το παράδοξο είναι πως αυτές οι ψήφοι δεν καταχωρήθηκαν στα άκυρα αλλά στην ...αποχή!


Έχει διαβαστεί 765 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 669 επισκέπτες και 0 μέλη.