Σάββατο, 27 Φεβ, 2021

  • Συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας σε δράση Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης
  • Παρατείνεται η εξ αποστάσεως εργασία για το 50% των εργαζομένων
  • ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ»  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ . «Ψηφιακός νόμος της ΕΕ»: Λογοκρισία κάθε ριζοσπαστικής φωνής στο φόντο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών
  • ΚΚΕ:Για τη διαχείριση της πανδημίας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/2
Συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας σε δράση Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης1 Παρατείνεται η εξ αποστάσεως εργασία για το 50% των εργαζομένων2 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ»  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ3 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ . «Ψηφιακός νόμος της ΕΕ»: Λογοκρισία κάθε ριζοσπαστικής φωνής στο φόντο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών4 ΚΚΕ:Για τη διαχείριση της πανδημίας5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/26

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέο ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες το 2020 παρά την πανδημία

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η οποία αποτυπώνει τον αυξανόμενο αν... Περισσότερα

Επίδομα «μιας χρήσης» που δεν καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών

από Η Άλλη Άποψη
Επίδομα «μιας χρήσης» που δεν καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών

Με την ψήφιση επί της αρχής και την εξέταση των άρθρων, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις».

 

Χοντρικά το νομοσχέδιο προβλέπει επίδομα ύψους συνολικά 2.000 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1/1/2020 σε δύο δόσεις, με εισοδηματικά κριτήρια 40.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, ενώ το όριο προσαυξάνεται για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας. Τίθενται πιο αυστηροί όροι για την καταβολή του επιδόματος στις οικογένειες μεταναστών, καθώς προϋποθέτουν μόνιμη και νόμιμη διαμονή τους στη χώρα 12 χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού τους, που θα πρέπει επιπλέον να αποδεικνύεται από τη φορολογική τους δήλωση.

Η κυβέρνηση επέμεινε και χτες μέσω της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου να λανσάρει το νομοσχέδιο ως «άσκηση δημογραφικής πολιτικής» και «αναγκαία μέτρα για την προστασία της οικογένειας», όπως αναφέρεται και στην έκθεση αξιολόγησης του νομοσχεδίου. Ομως στην πραγματικότητα δεν λύνει κανένα πρόβλημα των νέων ζευγαριών ή των πολύτεκνων οικογενειών, που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν όλο το βάρβαρο αντιλαϊκό αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και επαυξάνει η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη χτεσινή συζήτηση μέσω της εισηγήτριάς του, Θ. Φωτίου, επιδόθηκε εκ νέου σε πλειοδοσία πτωχοκομείου με τη ΝΔ, καταθέτοντας π.χ. τροπολογία στο νομοσχέδιο για «να δίνεται εφάπαξ αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού» το διχίλιαρο και όχι σε δύο δόσεις. Στην ψηφοφορία επί της αρχής επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, όπως και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισε «υπέρ».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα νέα ζευγάρια, σε όσους λάβουν το επίδομα ότι «αυτό προέρχεται από τη δική τους δουλειά και εκμετάλλευση, από τις δραστικές περικοπές που έχουν υποστεί οι ίδιοι και όλοι οι εργαζόμενοι από μια σειρά παροχές και δικαιώματα, ότι είναι ποσά που βγαίνουν από την ίδια πηγή που βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα». Σημείωσε ότι όπως επισημάνθηκε και από τους φορείς στη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, συνολικά, προτάσεις και μέτρα όλων των αστικών κυβερνήσεων, που «αφορούν επιδόματα μιας χρήσης για τα νέα ζευγάρια ή πολύτεκνες οικογένειες, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας οικογένειας και την ώρα μάλιστα που περικόπτονται διαρκώς ποσά για κοινωνικές δαπάνες».

Ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά τα κριτήρια τα οποία περιορίζουν την καταβολή του επιδόματος όσον αφορά τις οικογένειες μεταναστών. «Αλλά και τις διατάξεις που αποκλείουν από την καταβολή του επιδόματος οικογένειες των οποίων τα παιδιά είτε δεν πηγαίνουν σχολείο ή έχουν μείνει από απουσίες στην ίδια τάξη», φωτογραφίζοντας κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. Ρομά, ΑμεΑ, φτωχά λαϊκά στρώματα. Τόνισε ότι τέτοιου είδους διακρίσεις «έχουν τη βάση τους στη λογική των περικοπών που διαχρονικά εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις και οι οποίες επενδύονται συνήθως με αντιδραστικά ρατσιστικά κριτήρια και διαχωρισμούς». Ενώ ανέφερε πως αντί να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών αυτών, για να δοθούν κίνητρα, με σύγχρονες υποδομές και επιστημονική στήριξη, για τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, παίρνονται από πάνω και τέτοια «τιμωρητικά μέτρα».

Κατήγγειλε ακόμα το άρθρο 29, με το οποίο το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» μετονομάζεται στο νομοσχέδιο και πάλι σε «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και στο πνεύμα των παραπάνω άρθρων προσθέτει στις προϋποθέσεις για την καταβολή το κριτήριο της «πραγματικής φοίτησης» για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Πρόκειται για περιορισμό στην καταβολή ακόμα και αυτού του λιγότερου και από ψίχουλο, σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης και θύμισε πως το ΚΚΕ έχει επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.

Έχει διαβαστεί 104 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 233 επισκέπτες και 0 μέλη.