Τρίτη, 28 Ιουλ, 2026

  • Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»
  • Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του
  • Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...
  • Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή
  • Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο
  • Με τα δικά τους λόγια πάντα
Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»1 Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του2 Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...3 Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή4 Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο5 Με τα δικά τους λόγια πάντα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το σχέδιο

Το σχέδιο

Νέοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι γεννιούνται για τη γενίκευση των συγκρούσεων στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την ενοποίησή τους, με τις κουκκίδες να ενώνονται η μία μετά την άλλη. Κρίκο για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η ουκρανική επίθεση σε ιρανικό πλοίο στην Κασπία Θάλασσα, η πρώτη που καταγρ... Περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου

από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών για τη φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, την Ερώτηση την επανακαταθέτει ως Επίκαιρη, καθώς δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το αρμόδιο υπουργείο.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Χρήστος Τσοκάνης, αναφέρονται τα εξής: 

«Σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία, υπάρχουν πάνω από 1.550 διαβάσεις. Ισόπεδες Διαβάσεις από τις οποίες διέρχονται τροχοφόρα οχήματα, πεζοί αλλά και ζώα σε αγροτικές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές είναι αφύλακτες. Χωρίς καν τη στοιχειώδη ύπαρξη και λειτουργία ηχοσυστημάτων προειδοποίησης.

Μάλιστα, είναι σημαντικός ο αριθμός των τοποθετημένων σε 430 Διαβάσεις (ΑΣΙΔ) αυτόματων συστημάτων φύλαξης, που είναι ανενεργά λόγω βλάβης. Όπως και αρκετά, λόγω της υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με την παλαιότητα αυτών και την έλλειψη προσωπικού για τη συντήρησή τους, δεν παρέχουν αξιόπιστη ασφαλή λειτουργία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών σοβαρών συμβάντων και δυστυχημάτων, στα οποία έχασαν πολλοί άνθρωποι τη ζωής τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά.

Στις νευραλγικότερες διαβάσεις η φύλαξη γίνεται με Φύλακες. Το μεγαλύτερο κομμάτι φύλαξης στο οποίο είτε δεν είναι τοποθετημένα ΑΣΙΔ ή αυτά δεν λειτουργούν, γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες SECURITY.

Η Κυβέρνηση και ο ΟΣΕ χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά συμφέροντα, ευνοώντας αυτές τις εταιρείες που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος.

Εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τους εργαζόμενους, φέρνοντας ανθρώπους μη επαρκώς εκπαιδευμένους να δουλεύουν 12ωρα και σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας δουλέψει επιπλέον τέσσερις ώρες σε άλλες εκτός ΟΣΕ φυλάξεις, με ελάχιστες ή και καθόλου αναπαύσεις, χωρίς να πληρώνονται (υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες), υλοποιώντας και σε αυτόν τον εργασιακό χώρο, τον εργασιακό μεσαίωνα που οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ελληνικό λαό.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, θέτουν πολύ σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας στην κυκλοφορία. Τα καταγεγραμμένα μέχρι τώρα συμβάντα το επιβεβαιώνουν.

Εκτός αυτού του προσωπικού, σήμερα εργάζονται στη φύλαξη των Ισόπεδων Διαβάσεων 130 Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) του ΟΣΕ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, προσλήφθηκαν με την υπ΄αριθ. ΣΟΧ 1/2019 προκήρυξη του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Επιλέχθηκαν μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με τα κριτήρια που θέτει το ΑΣΕΠ.

Εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα και διαθέτουν τη σχετική πιστοποίηση για το συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας. Σε συνδυασμό με την αποκτηθείσα εμπειρία σε σύνθετες συνθήκες, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων.

Η πρώτη παράταση, μετά τη λήξη της πρώτης σύμβασής τους, έγινε το 2023, μετά το έγκλημα στα Τέμπη με έγκριση της Βουλής.

Ο χρόνος αυτής της πρώτης παράτασης των συμβάσεων αυτών ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025. Μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί από τον ΟΣΕ αν θα υπάρξει παραμονή αυτών των ανθρώπων στην εργασία τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Θα μετατραπούν οι σημερινές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ομηρίας και ανασφάλειας αυτών των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου; Στην περίπτωση που αυτό δεν θα συμβεί, μετά την ολοκλήρωση της χρονικής διάρκειας αυτών των συμβάσεων τον Ιούνιο του 2025, τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους; Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις παραμονής στην εργασία τους;

- Θα προχωρήσει ο ΟΣΕ στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια η πάγια ανάγκη φύλαξης των διαβάσεων;

- Υπάρχει πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοσημάτων και ηχοσυστημάτων στις διαβάσεις πεζών και τροχοφόρων οχημάτων;

- Πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τα αυτόματα συστήματα φύλαξης που έχετε εξαγγείλει ότι θα τοποθετηθούν;

- Τι θα γίνει με όσα από αυτά τα συστήματα μέχρι να αναταχθούν είτε δεν λειτουργούν είτε η λειτουργία τους παραμένει προβληματική;

- Υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο για την κατάργηση των Ισόπεδων Διαβάσεων και την αντικατάστασή τους από ανισόπεδες διαβάσεις, τουλάχιστον στις βασικότερες από αυτές (ως προς την πυκνότητα της κυκλοφορίας των συρμών και τροχοφόρων);


Έχει διαβαστεί 355 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 377 επισκέπτες και 0 μέλη.