Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας
  • Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα
  • Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ
  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ1 Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας   2 Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα3 Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ4 Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!5 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να στηριχθούν οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών και τα μικρά συνεταιριστικά οινοποιεία

από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να στηριχθούν οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών και τα μικρά συνεταιριστικά οινοποιεία

Να στηριχθούν οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών και των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: 

«Τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 (π.χ. αναστολή λειτουργίας σε εστίαση κλπ.) οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης οίνου με συνέπεια να καταγράφεται ρεκόρ αποθεμάτων και μεγάλη μείωση των τιμών των σταφυλιών οινοποιίας στους παραγωγούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής τους, σε αρκετές δε περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε 2 σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ τον περασμένο (2020) Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο ήταν ότι παρακολουθεί το πρόβλημα με τη μείωση των τιμών και ότι θα υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Ωστόσο, οι βιοπαλαιστές αμπελουργοί οινοποιήσιμων σταφυλιών, παρά τη δραματική μείωση στο εισόδημά τους, δεν έτυχαν μέχρι σήμερα αποζημίωσης ενώ ελάχιστοι (κάτω από το 5% του συνόλου) κατάφεραν να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (4 και 5) με στήριξη 1.000 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και υποχρέωση επιστροφής του 50% (δηλαδή καθαρή στήριξη μόλις 500 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στην αποσυμφόρηση των αποθεμάτων, ο ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι τα όποια μέτρα λήφθηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο (απόσταξη κρίσης και πράσινος τρύγος), συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν καθυστερημένα και ανεπαρκή για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ιδιαίτερη δυσκολία εντοπίζεται στα συνεταιριστικά και στα πιο μικρά οινοποιεία που, σε αντίθεση με τις μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν τις τιμές που καταβάλλουν στους παραγωγούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Να εξασφαλιστεί έγκαιρα η χρηματοδότηση και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης του συσσωρευμένου οίνου με κριτήρια διαφοροποιημένα, που θα λαμβάνουν υπόψη την τιμή που έχουν καταβάλει τα οινοποιεία στους παραγωγούς και με ευνοϊκότερους όρους για συνεταιρισμούς και μικρά οινοποιεία.

Να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την ΕΕ για τη στήριξη των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών και των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας».

Έχει διαβαστεί 646 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 960 επισκέπτες και 0 μέλη.