Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στους Τάφους της Βεργίνας και στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

από Η Άλλη Άποψη
Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στους Τάφους της Βεργίνας και στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία. 

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ. Γεωργία Στρατούλη, ενώ η ξενάγηση στους Βασιλικούς Τάφους πραγματοποιήθηκε από την αρχαιολόγο, υπεύθυνη του χώρου, Εύα Κοντογουλίδου.

Κατά την περιήγησή του στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσιάστηκαν τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα των βασιλικών τάφων, ενώ στον Δημήτρη Κουτσούμπα προσφέρθηκαν ως αναμνηστικό οι εκδόσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας «Βασιλικοί Τάφοι των Αιγών» και «Το Ανάκτορο των Αιγών».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, όπου ξεναγήθηκε από την Δρ. Γεωργία Στρατούλη στους εκθεσιακούς χώρους που αναδεικνύουν την ιστορία της αρχαίας πόλης των Αιγών. Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η ψηφιακή απεικόνιση του κόσμου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η ξενάγηση περιλάμβανε το κεντρικό κτίριο, την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β', το νεκροταφείο των τύμβων και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, το Ανάκτορο, όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων ευρήματα από ταφικές πυρές, τεφροδόχοι, σκεύη από καλλυντικά και αρώματα της εποχής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε ακόμη την αίθουσα των νομισμάτων, καθώς και την περιοδική έκθεση «Γυναίκες Μαγικές» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με έργα της Ειρήνης Κανά.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ακολούθησε συζήτηση με τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κατά την οποία αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Όπως επισημάνθηκε, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες στους χώρους των Αιγών ανήλθαν περίπου στις 360.000 το 2024 και το 2025, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φύλαξης και ξενάγησης, οι οποίες καλύπτονται κυρίως με συμβασιούχους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Η υποστελέχωση σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, εργατοτεχνίτες κλπ.) -η οποία όπως υπογραμμίστηκε δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ημαθίας, αλλά γενικευμένο πρόβλημα των αρχαιολογικών υπηρεσιών- έχει άμεσες επιπτώσεις στη συντήρηση και την πρωτογενή έρευνα και στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. 

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Είναι τεράστιος ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα εδώ στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, στο μουσείο και σε όλα τα κτίσματα που επισκεφθήκαμε. Μένουμε κατάπληκτοι από το μεγαλείο, από τη δημιουργία, από τον πολιτισμό, την ανάταση. Και βεβαίως χρειάζεται να το επισκέπτονται όλοι οι νέοι και οι νέες πρώτα από όλα της χώρας μας, της πατρίδας μας.

Από την άλλη πλευρά οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει το ελληνικό κράτος να ενισχύσει, να χρηματοδοτήσει περισσότερο. Να στελεχώσει εδώ τους χώρους, διότι υπάρχει υποστελέχωση. Χρειάζεται κι άλλο προσωπικό. Χρειάζονται υποδομές και βεβαίως ανάδειξη και προσπάθεια καλλιέργειας και μέσα από τα σχολεία, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός, η νεολαία μας να γνωρίσει αυτόν τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς». 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας της και γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Τσεχελίδης, γραμματέας της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί στις 7.30 μ.μ. με φορείς των βιοπαλαιστών αγροτών και με εργαζόμενους από τον κλάδο των Τροφίμων των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Ημαθίας στη Βέροια, στην πλατεία Δημαρχείου.

πηγή: 902.gr
Έχει διαβαστεί 330 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 335 επισκέπτες και 0 μέλη.