Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Ερχεται νέο «πογκρόμ» στο λαϊκό εισόδημα

από Η Άλλη Άποψη
Ερχεται νέο «πογκρόμ» στο λαϊκό εισόδημα
Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας, με τις τράπεζες να καταγράφουν αύξηση κερδών 25%  πλησιάζοντας τον στόχο για 4,5 δισ.  και τους ενεργειακούς ομίλους να γράφουν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, στην άλλη όψη του νομίσματος το πραγματικό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών κατέγραψε νέα βουτιά, αφού μειώθηκε κατά 1,9%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία κι αυτού ακόμα του ΟΟΣΑ.

Γίνονται έτσι ξανά σκόνη και τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» των λαϊκών νοικοκυριών, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με πάνω από 3% κατά μέσο όρο, και τα στοιχεία να λένε βέβαια μόνο τη μισή αλήθεια, χωρίς να συνυπολογίζονται η εμπορευματοποίηση που προχωράει σε μια σειρά τομέων, από την Παιδεία έως την Υγεία, όσο και το νέο μεγάλο «κύμα» ακρίβειας που βρίσκεται ενόψει.

Ενδεικτικό για το τι έχει να περιμένει ο λαός, είναι ότι μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 122,48 ευρώ / μεγαβατώρα, η δεύτερη υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη μετά την Ιταλία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τις προηγούμενες μέρες η τιμή έφτασε ακόμη και τα 146 ευρώ / μεγαβατώρα. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 30%, σε σχέση με τη μέση τιμή της φετινής χρονιάς, και βέβαια δείχνουν και την κοροϊδία της κυβέρνησης πως δήθεν με ένα εφάπαξ επίδομα που πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, μπορεί τάχα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα δείχνουν και νέο «άλμα» κατά 4,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, αύξηση που με μαθηματική ακρίβεια θα «μεταφραστεί» και σε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Ολα αυτά κι ενώ η κυβέρνηση «ακονίζει μαχαίρια» για έναν νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων το επόμενο διάστημα, για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης: Ανάμεσά τους η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε μεταφορές και νερό αλλά και τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» να αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα κάθε χρόνο, βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», χωρίς καμιά συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων, συμπληρώνοντας έτσι το αντεργατικό παζλ της 10ωρης και 6ήμερης δουλειάς που έχουν νομοθετήσει.

Την ίδια ώρα, ακόμα και γι' αυτά τα περιβόητα «ψίχουλα» που αναγγέλλουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις από τη ΔΕΘ, ξεκίνησαν οι διαρροές για «μικρό καλάθι», αφού προτεραιότητα είναι οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα, που μόνο το πρώτο 7μηνο εκτοξεύτηκαν στα 5,68 δισ. ευρώ, ελέω φοροληστείας και περικοπών.


Έχει διαβαστεί 1448 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 549 επισκέπτες και 0 μέλη.