Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΜΠΑΡΓΚΟ στην ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΜΠΑΡΓΚΟ στην ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-011921/2015  προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού      

Θέμα:   Διαρκής επιβάρυνση των ροδακινοπαραγωγών από τις κυρώσεις της ΕΕ

Για ακόμα μία χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βλέπουν τη σοδειά τους να μένει στο χωράφι ή να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που τα ροδάκινα πωλούνται 7-8 φορές πιο ακριβά στους εργαζόμενους καταναλωτές. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες όταν τα ροδάκινα προορίζονται για μεταποίηση ή χυμοποίηση.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από το εμπάργκο των εξαγωγών της ΕΕ και των κυβερνήσεών της προς τη Ρωσία, ως συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, έπειτα από την παρέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ, συνέπεια και των εφαρμοζόμενων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στις αρνητικές εξελίξεις για τους ροδακινοπαραγωγούς έρχονται να προστεθούν τα μέτρα ενίσχυσης της άγριας φοροληστείας των αγροτών που προβλέπει η νέα συμφωνία-μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτάται η Επιτροπή: 

–Πώς τοποθετείται στην άμεση ανάγκη να δοθεί γενναία έκτακτη ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς, πολλαπλάσια από το ελάχιστο ποσό των 30 εκ. ευρώ που δόθηκε πέρσι, δεδομένου ότι συνεχίζεται το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία και η επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών;

                                                                                      Σωτήριος Ζαριανόπουλος 

                                                                                       Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ 

E-011921/2015

Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Επιτροπής

(23.9.2015)

 

Στην Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-011921/2015 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

           

Σωτήριος Ζαριανόπουλος  - Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Θέμα:   Διαρκής επιβάρυνση των ροδακινοπαραγωγών από τις κυρώσεις της ΕΕ

 

Το καθεστώς στήριξης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών παρατάθηκε στις 7 Αυγούστου 2015[1]. Καλύπτει την περίοδο από τις 8 Αυγούστου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2016. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια έχουν συμπεριληφθεί ως επιλέξιμα προϊόντα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, μπορεί να χορηγηθεί στήριξη για μέγιστη ποσότητα προϊόντων, η οποία κατανέμεται ανά ομάδα και βασίζεται στο επίπεδο των εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά τα τρία έτη που προηγούνται της απαγόρευσης. Οι ποσότητες για την Ελλάδα ανέρχονται σε 20 900 τόνους για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια· 7 950 τόνους για τα πορτοκάλια, τις κλημεντίνες, τα μανταρίνια και τα λεμόνια· 1 350 τόνους για τις ντομάτες, τα καρότα, τις γλυκοπιπεριές, τα αγγούρια και τα αγγουράκια· 16 300 τόνους για τα δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, και 2 500 τόνους για τα μήλα και τα αχλάδια.

 

Επιπλέον, συμπληρωματική ποσότητα 3 000 τόνων διατίθεται σε παραγωγούς σε όλα τα κράτη μέλη για ένα ή περισσότερα προϊόντα που καλύπτονται από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1031/2014[2].

Στο πλαίσιο του καθεστώτος που εγκρίθηκε πέρυσι για την παροχή έκτακτης στήριξης στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, η απορρόφηση από την Ελλάδα ανήλθε συνολικά σε 3 668 τόνους

 

[1]     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/1369 της Επιτροπής, της 7ης Αυγούστου 2015, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1031/2014 σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 211 της 8.8.2015, σ. 17).

[2]     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1031/2014 της Επιτροπής, της 29ης Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, (ΕΕ L 284 της 30.9.2014, σ. 22).

Έχει διαβαστεί 868 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 354 επισκέπτες και 0 μέλη.