Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Έτοιμη για συμφωνία με πρόσθετα μέτρα εμφανίζεται η κυβέρνηση

από Η Άλλη Άποψη
Έτοιμη για συμφωνία με πρόσθετα μέτρα εμφανίζεται η κυβέρνηση

Συνεχίζει η κυβέρνηση να καλλιεργεί κλίμα αποδοχής πρόσθετων μέτρων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και να αφήνει αιχμές κατά του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ΕΕ και ΔΝΤ τα έχουν βρει για το ελληνικό μνημόνιο, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και ο χρόνος πιέζει.

«Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα που από ό,τι φαίνεται θα κλείσουν την τελευταία στιγμή, διότι όπως είπε «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης» και ότι «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις». Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το Συνταξιοδοτικό» και έκανε λόγο για πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες του ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο κάλεσε «να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει» για το ελληνικό μνημόνιο.

Το κλίμα αποδοχής των πρόσθετων μέτρων ενίσχυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από το μνημόνιο όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτού. Για τις φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που ζητούν προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι' αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ».

Μία εβδομάδα πριν το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φλεβάρη αναμένεται να ενταθούν οι τηλεδιασκέψεις για την επίτευξη συμφωνίας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με μείωση του αφορολόγητου ορίου και των δαπανών για συντάξεις.

Συμφωνία χωρίς πρόσθετα μέτρα δεν νοείται και αυτό ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» δηλώνει πως δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως «τώρα δεν είναι ώρα για επιστροφή στην οικονομική αστάθεια» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκουν κοινό τόπο στις διαφωνίες τους σχετικά με το ελληνικό μνημόνιο. Πάντως ο Wolfgang Munchau, αρθρογράφος των «Financial Times», εκτιμά πως το ΔΝΤ τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση και επισημαίνει πως «όλοι θέλουν να διατηρήσουν για λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Στο Βερολίνο σήμερα και αύριο θα βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% εντός δύο χρόνων και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών του κράτους. 

Έχει διαβαστεί 415 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1006 επισκέπτες και 0 μέλη.