Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας
  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
  • Πόσο "καλά" τα πάμε;
  • Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/10
Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας1 Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας2 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"3 Πόσο "καλά" τα πάμε;4 Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα

Τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα με στόχο τα ταμεία να αποκτήσουν ανταποδοτικό και κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και με εργαλείο τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος.

Πρόκειται για ενιαία επίθεση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, σε «επένδυση» και «χρηματοοικονομικό προϊόν» με στόχο την εξασφάλιση εγγυημένων κερδών στους ιδιωτικούς ομίλους που λυμαίνονται την ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν θα ξέρουν αν και πότε θα πάρουν επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της.

Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση και στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά το χτύπημα του 8ώρου, με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, στρώνοντας το δρόμο για τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων, σε «επενδυτικά προϊόντα μικρού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου». Πρόκειται για εφαρμογή του αντιλαϊκού Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ και της «Αρχής 15»1 με βάση τα οποία καταργείται η κρατική υποχρέωση και ευθύνη για κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών παροχών, οι οποίες πλέον εξατομικεύονται κι εμπορευματοποιούνται.

Πρόκειται για συνέχεια και συμπλήρωμα του αντιδραστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, για διαχωρισμό των συντάξεων σε «εθνική» ύψους 384€ και ανταποδοτική, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 με τον «ατομικό κουμπαρά» οι ανταποδοτικές εισφορές των εργαζομένων θα μετατρέπονται σε κεφάλαιο για επενδύσεις και το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» του ταμείου.

Η επίκληση από την Κυβέρνηση της ΝΔ παραδειγμάτων από χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Δανία, Σουηδία κ.α.) όπου ήδη εφαρμόζονται αυτές οι κατευθύνσεις, επιχειρώντας να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις, διαψεύδεται από τα ίδια τα στοιχεία που δίνουν οι επίσημες υπηρεσίες των ανωτέρω χωρών, όπου το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων σε ιδιωτικούς ομίλους οδήγησε σε απώλειες στο εισόδημά τους, γενίκευσε τις συντάξεις πείνας, την εργασία των συνταξιούχων για συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.

Στην ουσία, με την εφαρμογή στην Ελλάδα της οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, το δικαίωμα στη σύνταξη μετατρέπεται από συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό και αποτελεί εκκίνηση μίας νέας κούρσας κερδών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους ασφαλιστικούς ομίλους, με την αξία των εισφορών των νέων ασφαλισμένων που θα βάλουν στο χέρι τα επόμενα χρόνια, να ξεπερνάει τα 75 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, προβλέπεται αναβαθμισμένος ρόλος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο γενίκευσης της εμπορευματοποίησης της Υγείας και περικοπών κρατικών δαπανών.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του αιτήματος για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας. Για πλήρη κρατική εγγύηση συντάξεων που να εξασφαλίζουν εισόδημα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, τουλάχιστον 600€.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα2,3,4 η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, που η ίδια προωθεί:

- οδηγεί σε μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να δουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, ενισχύουν τα αδιέξοδα των συνταξιούχων που με απάνθρωπο τρόπο εξαναγκάζονται ολοένα και περισσότεροι να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους;

- αποτελεί νέα προκλητική στήριξη επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο που σηματοδοτεί τεράστιες αρνητικές συνέπειες κι απώλειες για τους εργαζόμενους;

Παραπομπές: 

1.«Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί έχουν δικαίωμα σε σύνταξη ανάλογη προς τις συνεισφορές τους».

2.[τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα είναι] «ευπαθή σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις και περιόδους ύφεσης» (Λευκή Βίβλος της ΕΕ για τις συντάξεις).

3.[τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα] «οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους» (Έκθεση ΟΟΣΑ 2019).

4.«Η COVID-19, το λοκντάουν και η σχετική οικονομική ύφεση έχουν πολλές επιπτώσεις στις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης, τα συστήματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης...θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα εισοδήματα κατά τη συνταξιοδότηση» (Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις 2020).


Έχει διαβαστεί 305 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 307 επισκέπτες και 0 μέλη.