Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
Με fast - track διαδικασίες η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο μνημόνιο
από Η Άλλη Άποψη
Με διαδικασίες εξπρές και με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων διεξάγεται η συζήτηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας κυβέρνησης - ΑΝΕΛ στη συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής που θα γίνεται μέχρι τις 7 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
Στην ομιλία του ο Δ. Βίτσας εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης και να εξουσιοδοτήσουν την διαπραγματευτική ομάδα να «κλείσει» την αντιλαϊκή συμφωνία. Επισήμανε ότι αυτή η πρόταση είναι το αποτέλεσμα της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, «δεν είναι το πρόγραμμα ούτε του ενός μέρους ούτε του άλλου».
Ο Δ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι είναι μια «δύσκολη συμφωνία» και ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αποδειχθούν υφεσιακά. «Εδώ είμαστε για να τα αποτρέψουμε» είπε, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι τα μέτρα είναι σκληρά για το λαό, ενώ οι αιτιάσεις της κυβέρνησης αφορούν τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιανείμει τα βάρη υπέρ των αδυνάτων, τη στιγμή που τα μέτρα συνιστούν ολοκαύτωμα για τα λαϊκά στρώματα. Πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή «εκκινεί» τη λύση του χρέους, αποσιωπώντας ότι η όποια διευθέτηση του θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα και θα χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει «χρήματα» για τα ντόπια μονοπώλια.
ΝΔ: Ζητά δέσμευση για συμφωνία από την κυβέρνηση
«Ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσετε την Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία παραμονής στην ΕΕ και το Ευρώ» που θα αναφέρεται και στο κείμενο που συζητά η βουλή ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τοποθέτηση του.
Διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια» και πως η ΝΔ «δεν σας εξουσιοδοτεί να πάτε σε ρήξη». Ωστόσο πήρε απόσταση από το μείγμα των αντιλαϊκών μέτρων που προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «το μείγμα των μέτρων είναι δικό σας λογαριασμός» και αναζητώντας της δικαίωση των πολιτικών της προηγούμενης συγκυβέρνησης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε τα ίδια μέτρα πριν πέντε μήνες».
Έκανε λόγο για «βίαιη ωρίμανση της κυβέρνησης» για «διαπραγμάτευση ενός 3ου μνημονίου με την υπογραφή σας», και ζήτησε να κλείσει «ο κύκλος μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνη, τις οποίες εμφάνισε σαν μονόδρομο για το λαό λέγοντας ότι «μέσα στο ευρώ να ξεπεράσουμε τη ζημιά που έγινε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα». Επίσης ανέφερε πως η ΝΔ βρίσκεται στη βουλή «για να δηλώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και όχι για να σας στηρίξουμε εμείς».
Μέχρι τις 7 η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών
Τη διαδικασία εξπρές ζήτησε με τη συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών μέχρι τις 7 το απόγευμα, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών εκ μέρους των κομμάτων και στη συνέχεια συζήτηση στην Ολομέλεια, με βάση το άρθρο 109 και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ζήτησε ουπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην έναρξη της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών για το νομοσχέδιο με τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς είχε ανακοινωθεί η έναρξη της συνεδρίασης στις 3 το μεσημέρι.
Τη διαδικασία εξπρές καταγγέλλει το ΚΚΕ
Την κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ στη διαδικασία εξπρές προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων στη Βουλή τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο Θ. Παφίλης κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι φέρνει ένα νέο μνημόνιο με την ίδια διαδικασία των προηγούμενων κυβερνήσεων και κάλεσε το λαό τώρα σε αντίσταση.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων
Την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται επιπλέον εξουσιοδότηση ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, ενώ η Βουλή δεν εξουσιοδοτεί, ή κυρώνει ή δεν κυρώνει μια συμφωνία. Μας ζητάτε να δώσουμε εξουσιοδότηση, που δεν προβλέπεται από πουθενά, με μια διαδικασία που παραβιάζει τον κανονισμό της Bουλής και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν ζήτησε κάποιος από το εξωτερικό μια επιπλέον εξουσιοδότηση από τη Βουλή. «Η κυβέρνηση το ζητάει», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιότας τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης διαδικασίας, γιατί όπως είπε μπορεί να γίνει υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα.
Υπέρ της σχετικής διαδικασίας τάχθηκε και ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας ότι περισσότερη ουσία έχει το ζήτημα που τίθεται και δευτερεύουσα η διαδικασία. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ρώτησε αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μεταβάλει διατυπώσεις στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ επί των προηγούμενων κυβερνήσεων που είναι ανιστόρητες.
Αντίθετη με την προτεινόμενη διαδικασία για το επίμαχο νομοσχέδιο δήλωσε η Χρυσή Αυγή διά του Χρήστου Παπά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ο Χρήστος Παπάς έκανε λόγο για μη σύννομη διαδικασία με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ υποκριτικά ανέφερε ότι οι βουλευτές της ΧΑ θα παραμείνουν εντός της αίθουσας για να καταλάβει ο λαός πώς προδόθηκε μέσα σε 6 ημέρες. Βέβαια, απέφυγε να πει ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής τάχθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα υπέρ του «Όχι», που πολύ γρήγορα έγινε «Ναι» σε ένα 3ο μνημόνιο που φέρνει νέα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα.