Πέμπτη, 20 Φεβ, 2020

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ 2020: Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η ανεργία στη χώρα μας
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ: Όχι στη μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»
  • “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ 2020: Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η ανεργία στη χώρα μας1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ: Όχι στη μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών2 ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»3 “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη4 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ5 Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία

Ενας στους δύο μισθωτούς (50,1%) έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 830 ευρώ (προ φόρου), ενώ ένας στους δέκα λαμβάνουν μισθό από 450 ευρώ και κάτω. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση Εκθεση του 2018 για την Οικονομία και την Απασχόληση που παρουσίασε χτες το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Εκθεση, που αναλύει τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2018, το 10,3% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι το ποσό των 450 ευρώ, ενώ ακόμα 9,7% λαμβάνουν από 451 έως 590 ευρώ. Το 10,1% έχει αποδοχές από 591 έως 650 ευρώ και το 8,8% από 751 έως 830 ευρώ. Το 72,8% έχει αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ και μόλις το 9,2% έχουν μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ. Το ΙΝΕ εκτιμά πως την περίοδο 2008 - 2018 η μείωση των ονομαστικών ωριαίων μισθών και ημερομισθίων ανέρχεται στο 20%.

Εξετάζοντας τους μέσους μισθούς που διαμορφώνονται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνεται ότι ο χαμηλότερος μέσος μισθός (607 ευρώ) είναι για τους εργαζόμενους στη γεωργία και ο αμέσως επόμενος πιο χαμηλός στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 668 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τους απλούς εργαζόμενους, στον κλάδο που θεωρείται το πρότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως βέβαια και για τους υπόλοιπους κλάδους, οι μέσοι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι, αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθοί των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, που αρκετές φορές μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Στη μεταποίηση ο μέσος μισθός είναι 856 ευρώ και στις κατασκευές 771 ευρώ. Με βάση τα επαγγέλματα, ο χαμηλότερος μέσος μισθός (633 ευρώ) είναι αυτός των ανειδίκευτων εργατών και των χειρωνάκτων, ενώ ο υψηλότερος (1.522) αντιστοιχεί στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Στο σύνολο των απασχολούμενων, οι δύο στους τρεις είναι μισθωτοί (66,6%), το 22,2% είναι αυτοπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 3,7% βοηθάει σε οικογενειακή επιχείρηση και το 7,5% είναι εργοδότες.

Οσον αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ εκτιμά ότι η μείωσή της δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση της απασχόλησης, καθώς το 30% της μείωσης της ανεργίας οφείλεται στη μείωση του πληθυσμού, κυρίως λόγω μετανάστευσης και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, 20 έως 45 ετών.

Έχει διαβαστεί 90 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-5 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 2 ως 8 °C
Άνεμος Β 2-5 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 90 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά