Κυριακή, 20 Σεπ, 2020

  • Η «καινοτομία» των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: «Τώρα που μας κλείνουν τα μικρόφωνα, δυναμώνουμε τη φωνή μας να ακουστεί παντού!»
  • Κορονοϊός: 170 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» :ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ
  • Τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο κέντρο της Βέροιας
  • Φορτώνουν την κρίση στο λαό με παλιά και νέα μέτρα
Η «καινοτομία» των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: «Τώρα που μας κλείνουν τα μικρόφωνα, δυναμώνουμε τη φωνή μας να ακουστεί παντού!»2 Κορονοϊός: 170 νέα κρούσματα στην Ελλάδα3 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» :ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ4 Τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο κέντρο της Βέροιας5 Φορτώνουν την κρίση στο λαό με παλιά και νέα μέτρα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μοιράζει χρήμα «με τη σέσουλα» στο κεφάλαιο...

Το χρεοκοπημένο σοσιαλδημοκρατικής κοπής σύνθημα για μια νέα «Κοινωνική Συμφωνία» επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, για να «ντύσει» τις προτάσεις του για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, στέλνοντας το μήνυμα στην αστική τάξη ότι αποτελεί μια αξιόπιστη ενα... Περισσότερα

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία

από Η Άλλη Άποψη
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία

Ενας στους δύο μισθωτούς (50,1%) έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 830 ευρώ (προ φόρου), ενώ ένας στους δέκα λαμβάνουν μισθό από 450 ευρώ και κάτω. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση Εκθεση του 2018 για την Οικονομία και την Απασχόληση που παρουσίασε χτες το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Εκθεση, που αναλύει τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2018, το 10,3% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι το ποσό των 450 ευρώ, ενώ ακόμα 9,7% λαμβάνουν από 451 έως 590 ευρώ. Το 10,1% έχει αποδοχές από 591 έως 650 ευρώ και το 8,8% από 751 έως 830 ευρώ. Το 72,8% έχει αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ και μόλις το 9,2% έχουν μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ. Το ΙΝΕ εκτιμά πως την περίοδο 2008 - 2018 η μείωση των ονομαστικών ωριαίων μισθών και ημερομισθίων ανέρχεται στο 20%.

Εξετάζοντας τους μέσους μισθούς που διαμορφώνονται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνεται ότι ο χαμηλότερος μέσος μισθός (607 ευρώ) είναι για τους εργαζόμενους στη γεωργία και ο αμέσως επόμενος πιο χαμηλός στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 668 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τους απλούς εργαζόμενους, στον κλάδο που θεωρείται το πρότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως βέβαια και για τους υπόλοιπους κλάδους, οι μέσοι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι, αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθοί των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, που αρκετές φορές μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Στη μεταποίηση ο μέσος μισθός είναι 856 ευρώ και στις κατασκευές 771 ευρώ. Με βάση τα επαγγέλματα, ο χαμηλότερος μέσος μισθός (633 ευρώ) είναι αυτός των ανειδίκευτων εργατών και των χειρωνάκτων, ενώ ο υψηλότερος (1.522) αντιστοιχεί στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Στο σύνολο των απασχολούμενων, οι δύο στους τρεις είναι μισθωτοί (66,6%), το 22,2% είναι αυτοπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 3,7% βοηθάει σε οικογενειακή επιχείρηση και το 7,5% είναι εργοδότες.

Οσον αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ εκτιμά ότι η μείωσή της δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση της απασχόλησης, καθώς το 30% της μείωσης της ανεργίας οφείλεται στη μείωση του πληθυσμού, κυρίως λόγω μετανάστευσης και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, 20 έως 45 ετών.

Έχει διαβαστεί 102 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 27 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 90 επισκέπτες και 0 μέλη.