Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

«Ιστορικό ορόσημο» η φοροληστεία και οι κόφτες στις λαϊκές ανάγκες

από Η Άλλη Άποψη

«Ιστορικό ορόσημο» βάφτισαν η Κομισιόν και η κυβέρνηση τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, για να δημιουργούνται τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, και την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που τσακίζει τις ανάγκες του λαού.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - την οποία σχολίασε με διθυράμβους και ο πρωθυπουργός - που, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2026, αφαιρεί την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με «Μακροοικονομικές Ανισορροπίες». Κάτι που, όπως πανηγυρικά αναφέρουν, γίνεται για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, αυτό το κλίμα δεν μπορεί να κρύψει ότι συνεχίζονται η επιτήρηση και οι έλεγχοι της χώρας από την ΕΕ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων, κι ότι επιπλέον σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας εντείνονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης.

Στη σχετική αξιολόγηση, η Κομισιόν αναφέρει ότι «το δημόσιο χρέος ακολουθεί σταθερή καθοδική πορεία, οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν περιοριστεί, οι τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς τους, ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει θετικές επιδόσεις. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1% το 2025, παρά το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2026, διπλάσιο σχεδόν από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που εκτιμάται στο 0,9%».

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν επικαλείται τα ρεκόρ των «ματωμένων πλεονασμάτων» που πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός και αναφέρει πως η επίδοση αυτή οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών, στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και στην αυξημένη αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Ουσιαστικά, αναφέρεται στη θηριώδη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην «πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους». Η έκθεση αναφέρεται στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης και των τελωνειακών ελέγχων, στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων συμμόρφωσης και στη σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ, στοιχεία που συνέβαλαν στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ολα εκείνα δηλαδή που λειτουργούν από τη μία σαν εργαλεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών και από την άλλη σαν όπλο στην περαιτέρω αφαίμαξη των φτωχών ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους της Ενέργειας και των Κατασκευών. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς ορισμένες επενδύσεις που αφορούν τη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια» και τη μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.


Έχει διαβαστεί 396 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 549 επισκέπτες και 0 μέλη.