Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Κάλεσμα προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους

από Η Άλλη Άποψη
Κάλεσμα προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους

 

«Το ΚΚΕ διεκδικεί πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσεις να επιβιώσεις, να μείνεις στην παραγωγή και υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος» τονίζεται σε κάλεσμα του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τους καλεί να πάρουν τη δική τους θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους, σημειώνοντας πως «αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων - ΕΕ - μονοπωλίων».

Ολόκληρο το κάλεσμα:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφε,

Η έξαρση της πανδημίας σε βρίσκει απροστάτευτο και περισσότερο εκτεθειμένο.

Νέα πλήγματα έρχονται σήμερα να προστεθούν σε εσένα που δουλεύεις στο χωράφι ή στο στάβλο, σε αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλεις πέρα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς δρουν εναντίον σου και υπέρ των αντιπάλων σου:

Σημαντικό μέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και καταστρέφεται. Την ίδια ώρα το εμπορικό κεφάλαιο έχει βρει ευκαιρία να «αυγατίζει» τα κέρδη του: Στο χωράφι η ντομάτα πουλιέται 20 λεπτά ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 1,5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Στο γάλα και ιδίως στο αιγοπρόβειο κρέας μπροστά και στις γιορτές του Πάσχα, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν ασύστολα αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής.

Με κόστος παραγωγής 5 ευρώ το κιλό ο κτηνοτρόφος εκβιάζεται να πουλήσει αμνοερίφια κάτω από 4 ευρώ για να διοχετευθεί η παραγωγή του.

Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Τίποτα δεν προβλέπεται για εσένα την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι όπως οι εκκοκκιστές, οι ζυθοποιοί, οι βιομήχανοι του παγωτού και οι ποτοβιομήχανοι.

Είναι προκλητικό ότι ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο) «νίπτει τας χείρας της» για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους άλλους αγροτικούς κλάδους που πλήττονται εναποθέτοντας σε ένα θολό μέλλον την όποια στήριξή τους.

Αγρότη, αγρότισσα,

κτηνοτρόφε

Το ΚΚΕ διεκδικεί πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσεις να επιβιώσεις, να μείνεις στην παραγωγή και υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για:

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται. Να στηριχθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Μέτρα για τη διοχέτευση με ευθύνη του κράτους των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών ενόψει του Πάσχα. Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι των αποκλεισμένων περιοχών με δωρεάν παροχή ζωοτροφών από το κράτος.

Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδημία.

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, ανοιχτή με απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς «μεσάζοντες».

Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προφύλαξης και απολύμανσης.

Είναι αναγκαίο και με τη δική σου δράση να σπάσει το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στο όνομα του «όλοι μαζί να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασμα της υποκρισίας τους.

Αγρότη, αγρότισσα,

Η έξαρση της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού:

Τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών.

Κυβερνήσεις και ΕΕ χρόνια τώρα θυσιάζουν το δικαίωμά σου στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων.

Τα κονδύλια για την Υγεία μειώνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, στη σημερινή απαξίωση.

Ακόμα και σήμερα, μέσα στην κρίση του κορονοϊού και παρά τα «μεγάλα λόγια», η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού αλλά κλείνει Αγροτικά Ιατρεία και δομές των Κέντρων Υγείας και μεταφέρει το προσωπικό τους ώστε να καλύψει τα τεράστια κενά των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας εξακολουθούν ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ασύστολα ζητώντας μέχρι και 300 ευρώ για ένα διαγνωστικό τεστ αποθρασυμένα από το γεγονός ότι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό μηχανισμό, τους δίνει νέα «δωράκια» ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προβολή από την κυβέρνηση των δωρεών από κάθε είδους «βαθύπλουτους καλοθελητές» είναι ενταγμένη στην αντίληψη ότι το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να βρει τα δικά του έσοδα «πουλώντας» Υγεία ή αναζητώντας «ευεργέτες»-μεγιστάνες.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες κάνουν «κηδεία με ξένα κόλλυβα». Τις χορηγίες, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξης από το κράτος.

Τώρα βλέπεις κι εσύ πιο καθαρά ότι η υγεία η δική σου και της οικογένειάς σου είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις.

Αγρότη, κτηνοτρόφε

Αξιοποίησε την πείρα σου

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι:

Εσύ είσαι αναγκαίος και χρήσιμος για την κοινωνική ευημερία, όπως και ο εργαζόμενος στο νοσοκομείο, ο εργατοϋπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες κ.α.

Παράσιτο είναι ο καπιταλιστής, δηλαδή ο βιομήχανος, ο μεγαλο-κλινικάρχης, ο μεγαλέμπορας που ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν χάνουν την ευκαιρία να «ρουφούν αίμα».

«Ελεύθερη αγορά» σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσής σου.

Κάθε κρατική παρέμβαση στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος είναι σχεδιασμός με κίνητρο την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, του καπιταλιστικού κέρδους που βγαίνει από τη δική σου εκμετάλλευση. Δεν εξαλείφει τις αιτίες των προβλημάτων σου, χθες με πλημμύρες - πυρκαγιές, σήμερα με επιδημία, αύριο με βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Για αυτό η επιβίωσή σου προσκρούσει στους κανόνες και τα όρια που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία.

Είναι ώρα να σκεφτείς τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς.

Πώς ο πλούτος που παράγεις θα στηρίξει την ικανοποίηση των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Μια άλλη εξουσία, η εργατική, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την προοπτική. Είναι η μόνη που μπορεί να σεβαστεί το σκληρό αγώνα που δίνεις και να σου εξασφαλίσει:

Παροχή της κοινωνικοποιημένης γης για καλλιέργεια και πλήρη απαλλαγή σου από ενοίκια, υποθήκες και χρέη.

Εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και χαμηλό κόστος παραγωγής με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων μεταποίησης και εμπορίας και κρατική βιομηχανία παραγωγής αγροτικών μέσων, εφοδίων και μηχανημάτων.

Επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής μέσω του κρατικού εμπορίου.

Επιστημονικο-τεχνική υποστήριξη, προστασία της παραγωγής και παραγωγικό συνεταιρισμό πραγματικό αποκούμπι και όχι μηχανισμό απομύζησής σου.

Ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του για υψηλού επιπέδου κρατικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για αξιοπρεπή διαβίωση, ελεύθερο χρόνο με δυνατότητες πραγματικής ξεκούρασης και ποιοτικής αναψυχής.

Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων - ΕΕ - μονοπωλίων.

Μην υποχωρείς! Μη συμβιβάζεσαι!

Διάλεξε το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης.

Έχει διαβαστεί 232 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 154 επισκέπτες και 0 μέλη.