Τρίτη, 19 Οκτ, 2021

  • Αγωνιστικές Παρεμβάσεις , Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ Ημαθίας: Πρόεδροι αλλάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για να μη περάσει η απεργία αποχής
  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη συμμετοχή το νέο βιβλίο του Θανάση Δέλλα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όαση ουσιαστικού σχεδιασμού στη Δημόσια Υγεία
  • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Θέλει μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος στους δήμους λόγω ριζοσπαστισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/10
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις , Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ Ημαθίας: Πρόεδροι αλλάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για να μη περάσει η απεργία αποχής1 Παρουσιάστηκε με μεγάλη συμμετοχή το νέο βιβλίο του Θανάση Δέλλα2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη3 Ο ΣΥΡΙΖΑ όαση ουσιαστικού σχεδιασμού στη Δημόσια Υγεία4 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Θέλει μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος στους δήμους λόγω ριζοσπαστισμού5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Κοκορομαχία» για την πανδημία, στο απυρόβλητο ο ένοχος για τα βάσανα του λαού

Σε κοκορομαχία και επικοινωνιακό σόου -όπως ήταν αναμενόμενο- αναλώθηκαν Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων, με την παραπέρα εμπορευματοποίη... Περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ 1ο ΔΙΗΜΕΡΟ (8 και 9 ΑΠΡΙΛΗ) ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΡΟΜΑ 1971 με2021

από Η Άλλη Άποψη
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΟ 1ο ΔΙΗΜΕΡΟ (8 και 9 ΑΠΡΙΛΗ)  ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΡΟΜΑ 1971 με2021

            Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση, την τιμή και τη χαρά που μας κάνετε να παρευρισκόμαστε και να απευθύνουμε χαιρετισμό στην έναρξη του 1ου Διημέρου της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης των Ρομά.

            Το γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματά σας για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, όπως άλλωστε κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια για το σύνολο του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

            Γνωρίζετε επίσης ότι το ΚΚΕ αντιμάχεται σταθερά και αταλάντευτα επικίνδυνες ρατσιστικές αντιλήψεις, που γεννάει και θρέφει το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας κατά περιόδους και κατά περιπτώσεις ακόμα και οργανωμένες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

            Ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν κυριολεχτικά “στάχτη στα μάτια” του λαού της πατρίδας μας για να συγκαλύπτεται ο πραγματικός εχθρός και ένοχος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Προβλήματα που οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν δυστυχώς με μεγαλύτερη οξύτητα.

            Αξιοποιείται για να δυναμώνει ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» που επιχειρεί να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να στρέψει τον φτωχό απέναντι στον εξαθλιωμένο, για να μένει εν τέλει στο απυρόβλητο το σάπιο και άδικο σύστημά τους.

 

            Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

 

            Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή όλος ο καπιταλιστικός κόσμος χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδήτησή του, την άρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες ασθενείς μένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους και τους συγγενείς τους.

            Γινόμαστε όλοι μάρτυρες των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών με επίκεντρο τα εμβόλια, με αποτέλεσμα η διαδικασία εμβολιασμού να προχωράει με αργούς ρυθμούς και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς. 

            Στη δίνη της πανδημίας οι Ρομά, αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που είναι ακόμα πιο ευάλωτη στον ιό, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και της μη διαμόρφωσης όρων για να ανιχνεύεται και να απομονώνεται το κρούσμα.

            Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας το ΚΚΕ είχε απαιτήσει.

            Δηλαδή δε θωράκισε τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν έβαλε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ σε περιοχές που κατοικούν Ρομά, δεν επίταξε ιδιωτικές ξενοδοχειακές υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση του κρούσματος.

            Αντ’ αυτού η κυβέρνηση άφησε κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού αυτούς τους ανθρώπους, και το μόνο που έκανε ήταν να στέλνει τα ΜΑΤ και να μετατρέπει σε φρούρια ολόκληρες συνοικίες και να κόβει αδικαιολόγητα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε Ρομά, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένα τμήμα τους δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το χαρτί μετακίνησης.

            Αποκορύφωμα αποτελεί η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα τους Ρομά για την εξέλιξη της πανδημίας σε μια σειρά περιοχές, όπως πριν λίγους μήνες έγινε με την έξαρση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική.

            Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από την κύρια εστία του προβλήματος, που ήταν και συνεχίζουν να είναι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, κλείνοντας όλο το ζήτημα της εξέλιξης της πανδημίας σε κοινωνικές ομάδες, φωτογραφίζοντας τους Ρομά, ενώ την ίδια στιγμή δεν λάμβανε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

            Το παράδειγμα της πανδημίας ίσως είναι το πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό, αλλά όχι και το μοναδικό.

            Θυμίζουμε την απαράδεκτη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό στην περιοχή του Μενιδίου, έκανε κι αυτή ό,τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, κλείνοντας τότε το ζήτημα της εγκληματικότητας στην ύπαρξη των Ρομά στην περιοχή.

            Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε πουθενά εγκληματικά κυκλώματα που δρουν στην περιοχή για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, που βγάζουν λεία εκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.ά. Πολύ περισσότερο κάνουν πώς δε βλέπουν ότι συχνά αυτά τα κυκλώματα δρουν στην καλύτερη περίπτωση με τα στραβά μάτια θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά.

            Τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν τότε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έλυναν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν ακόμα και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους Ρομά, γι’ αυτό και αποδείχτηκαν από την ίδια τη ζωή ανεφάρμοστα.

            Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η λύση αυτού το κοινωνικού προβλήματος απαιτεί την αποφασιστική ένταξη των Ρομά στην εργασία, σε μια κοινωνία που η σταθερή εργασία θα αποτελεί δικαίωμα για όλο τον πληθυσμό και όχι ευκαιρία.

            Απαιτεί την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας, σε μια κοινωνία που η κατοικία δεν θα αποτελεί ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.

            Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ισότιμης συμμετοχής των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνολικά της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή όλων των νέων, ζήτημα που ήρθε πιο εμφατικά στην επιφάνεια με την εξέλιξη της πανδημίας.

            Επιβεβαιώθηκε ιδιαίτερα με την ολοκληρωτική σχεδόν αδυναμία πρόσβασης των μαθητών Ρομά στην τηλεκπαίδευση, αφού τα παιδιά και οι οικογένειές τους στερούνται ακόμα και την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.

            Το ΚΚΕ εκφράζει τις ισχυρές επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα που έχουν ή θα έχουν στο μέλλον τα διάφορα προγράμματα, που κατά καιρούς χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ, με σκοπό όπως λένε την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

            Θεωρούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, που δε λύνουν ή δεν διαμορφώνουν τους όρους για να λυθεί οριστικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

            Εκφράζουμε ταυτόχρονα, την κατηγορηματική μας αντίθεση με τη δράση και τη χρηματοδότηση διάφορων ΜΚΟ, που στόχο έχουν να συγκαλύπτεται η κρατική ευθύνη για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

            Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν το συλλογικό τους αγώνα και τη διεκδίκηση για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό για την υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας.

            Η ιστορία των λαών μας διδάσκει πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα και σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό διδάσκει και η ιστορία των Ρομά σε όλο τον κόσμο.

            Δεν ξεχνάμε τον ηρωικό πυγμάχο Γιόχαν «Ρούκελι» Τρόλμαν στη Γερμανία, που θέλοντας να χλευάσει τα ναζιστικά πρότυπα, ανέβηκε στο ρινγκ με βαμμένα ξανθά μαλλιά και με το πρόσωπό του πασπαλισμένο με αλεύρι. Έμεινε ακίνητος και δεχόμενος αλλεπάλληλα χτυπήματα άντεξε μέχρι τον 5ο γύρο. Οι ναζί μη αντέχοντας στη γελοιοποίηση άρχισαν τις διώξεις εναντίον του, τον στείρωσαν, ώσπου δολοφονήθηκε το 1944 από εγκληματία – συνεργάτη των ναζί.

            Δεν ξεχνάμε τον ηρωικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ Βασίλη Μήτρου ή Καπετάν Γύφτο από την Εύβοια, που σκοτώθηκε στη μάχη της Λαμπούσας, αφού πρώτα ανατίναξε ένα γερμανικό αντιτορπιλικό.

            Έχουν αξία μερικά από τα λόγια του καθοδηγητή του ΕΑΜ της Ν. Εύβοιας Θανάση Τζάνου για τον Βασίλη Μήτρου: «….ο Βασίλης έτρεξε όσο μπορούσε γρήγορα για να βρεθεί εκεί που τον έσπρωχνε η καρδιά του στον ΕΛΑΣ. Και εκεί δεν άργησαν να τον γνωρίσουν, γι’ αυτό πολύ γρήγορα τον αγάπησαν και τον εκτίμησαν. Τον έμαθαν σε λίγο τα χωριά, τον έμαθαν οι ταγματασφαλίτες, τον έμαθαν οι Γερμανοί. «Έρχεται ο Γύφτος» έλεγαν οι τσολιάδες και έτρεχαν να κρυφτούν. «Πέρασε ο Γύφτος» έλεγαν στις γειτονιές και έτρεχαν να τον γνωρίσουν. Απέραντη αγάπη από τους σκλαβωμένους και τους φίλους, άσβεστο μίσος από τους Γερμανούς και τους Προδότες».

            Το ΚΚΕ σας εύχεται καλή δύναμη και υγεία.

            Σας ευχόμαστε επίσης καλή επιτυχία στις εργασίες της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης των Ρομά. 


Έχει διαβαστεί 622 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 246 επισκέπτες και 0 μέλη.