Κυριακή, 19 Απρ, 2026

  • Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο
  • Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας
  • ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)
  • Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση
  • Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια
Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο1 Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας 2 ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)3 Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!4 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση5 Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και πάλι για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα

Χαρίζει «με το καλημέρα» 7 εκατ. ευρώ στις μεγάλες Α.Ε.

από Η Άλλη Άποψη
Χαρίζει «με το καλημέρα» 7 εκατ. ευρώ στις μεγάλες Α.Ε.

Ακόμα ένα αφορολόγητο δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις μεγάλες εταιρείες, και μάλιστα με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περιλαμβάνει στο άρθρο 52 το αφορολόγητο των κάθε είδους εσόδων που έχουν οι εταιρείες από τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή από τόκους, μεταβίβαση, διαπραγμάτευση κ.λπ.).

Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για αφορολόγητο που ουσιαστικά αφορά τις μεγάλες εταιρείες, καθώς οι μεγάλες εταιρείες είναι αυτές που επενδύουν σε ομόλογα και γραμμάτια προκειμένου να ευνοηθούν από τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων (που σήμερα είναι περίπου 1,5%) και ομολόγων (για παράδειγμα, το 15ετές που εκδόθηκε πρόσφατα είναι στο 3,45%).


Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χαρίζονται στις μεγάλες επιχειρήσεις άλλα 7 εκατ. που θα τα εισέπραττε το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει «ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 7 εκατ. ευρώ περίπου από την επέκταση της απαλλαγής των τόκων των κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος (παρ. 5 άρθρου 47 και παρ. 9 άρθρου 64) και στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες που είναι υποκείμενα φόρου εισοδήματος».

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τη φοροαπαλλαγή καθώς ισχύει ήδη στα φυσικά πρόσωπα και στις αλλοδαπές εταιρείες, δηλαδή στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες που είναι υποκείμενα φόρου εισοδήματος που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και δεν διατηρούν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση.

Υπογραμμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών όταν δόθηκε στη διαβούλευση αφορούσε όλες τις εταιρείες. Όμως το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, δεν περιλαμβάνει στη φοροαπαλλαγή στις τράπεζες, αναφέροντας ότι επεκτείνεται η απαλλαγή των τόκων των κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος, «πλην των οριζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων». Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι οι τράπεζες εξαιρέθηκαν επειδή η διαχείριση των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα της εργασίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ


Έχει διαβαστεί 554 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 598 επισκέπτες και 0 μέλη.