Τετάρτη, 28 Ιούλ, 2021

  • Απανωτές γκάφες
  • Θανάση Γικόνογλου: Να μην αδικηθούν όσοι πραγματικά υπέστησαν ολική καταστροφή στις καλλιέργειές τους
  • ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία
  • Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/7
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
Απανωτές γκάφες1 Θανάση Γικόνογλου: Να μην αδικηθούν όσοι πραγματικά υπέστησαν ολική καταστροφή στις καλλιέργειές τους2 ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία3 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/75 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιασφαλιστικός κρίκος

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει άλλον ένα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, των περικοπών σε συντάξεις και παροχές, της σταδιακής απόσυρσης του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στου... Περισσότερα

Χιλιάδες οικογένειες και φέτος στο «κυνήγι» μιας θέσης

από Η Άλλη Άποψη
Χιλιάδες οικογένειες και φέτος στο «κυνήγι» μιας θέσης
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών (3 Σεπτέμβρη) χιλιάδες νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά βρίσκονται και φέτος σε απόγνωση καθώς δεν εξασφάλισαν μια θέση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που γίνονται δεκτά και ότι θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, που φέρει τη «σφραγίδα» και της δικής της πολιτικής. Οχι μόνο δεν εξασφαλίζονται το δικαίωμα και η ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, αλλά η κυβερνητική πολιτική θέτει και επιπλέον εμπόδια, συρρικνώνει παραπέρα το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

 

Λιγότερες οικογένειες εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Μια μικρή αλλά ενδεικτική εικόνα για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς δίνουν και τα αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Αναπηρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη φετινή σχολική χρονιά (2018 - 2019).

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611! Τα παιδιά που φέτος μπήκαν στο ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1.068 σε όλη την Ελλάδα, όμως οι οικογένειες που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι κατά 300 λιγότερες από πέρυσι (70.211 το 2018, 70.521 το 2017). Δηλαδή, αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι οικογένειες που είτε βγαίνουν στο ...κυνήγι μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό είτε θα πληρώσουν τροφεία στο δημοτικό σταθμό που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους.

Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας, η ένταξη ενός παιδιού στο ΕΣΠΑ σχεδόν ταυτίζεται και με τη φιλοξενία του σε κάποιο δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού μπορεί ακόμα και το σύνολο των θέσεων στους σταθμούς ενός δήμου να είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Δηλαδή, τα παιδιά που δεν πήραν voucher, είτε αποκλείονται αυτόματα από τις δομές των δήμων είτε περιμένουν ακόμη και έως τα μέσα της σχολικής χρονιάς για να απορροφηθούν σε κάποιο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, ακόμη κι αν η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή από τον δήμο.

Στους μήνες που μεσολαβούν, βεβαίως, έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν βέβαια τη δυνατότητα να πληρώσουν. Από την άλλη, η έλλειψη υποδομών σε άλλους δήμους της χώρας έχει ως αποτέλεσμα και τα βρέφη/νήπια που τελικά πήραν το voucher, να μην είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές. Πέρυσι - και άλλες χρονιές - χιλιάδες voucher άλλαξαν χέρια γιατί οι ωφελούμενοι σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν βρήκαν κενή θέση για το παιδί τους σε κάποια δομή.

Οσο για την ...«ευαισθησία» της κυβέρνησης ότι στηρίζει τάχα «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραδοχή ότι το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι ανεπαρκές και μάλιστα συρρικνώνεται με ευθύνη και της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ξεκινά παίρνοντας ως δεδομένο - και ως κάτι που δεν θα αλλάξει - ότι οι θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες, όλων των παιδιών αυτών των ηλικιών. Επομένως, «δικαίωμα» σε μια θέση στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - να έχουν μόνο οι εξαθλιωμένοι και ούτε καν όλοι οι εξαθλιωμένοι.

Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ! Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη λογική που αναδεικνύει πως τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι λαϊκοί φορείς πρέπει να αντιπαλέψουν με το ίδιο σθένος τόσο τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική» και τα «αντίμετρα» της κυβέρνησης όσο και τα αντεργατικά μέτρα, τις περικοπές, τη φοροληστεία κ.λπ. Αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, εκφράσεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση κατάργησε την αυτόματη επανεγγραφή

Συνέπεια της ίδιας πολιτικής των «παροχών πτωχοκομείου» είναι και η κατάργηση της αυτόματης επανεγγραφής βρεφών και νηπίων στον ίδιο παιδικό σταθμό που πήγαιναν και την προηγούμενη χρονιά, κάτι που ίσχυε σε πολλούς δήμους της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς και στον δήμο Αθηναίων. Η αυτόματη επανεγγραφή εξασφάλιζε ότι κανένα παιδί δεν θα άλλαζε σχολείο από χρονιά σε χρονιά και φυσικά κανένα παιδί που ήδη φιλοξενούνταν σε κάποιο σταθμό δεν θα έμενε τελείως εκτός Προσχολικής Αγωγής.

Η κυβέρνηση κατάργησε την αυτόματη επανεγγραφή με απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών το Δεκέμβρη του 2017 (κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΦΕΚ Β' 4249/5-12-2017). Στην Υπουργική Απόφαση - με την οποία πρέπει να εναρμονιστούν όλοι οι δήμοι της χώρας - αναφέρεται πως «η αίτηση επανεγγραφής υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης και συνεπώς μοριοδοτείται».

Δηλαδή, το αν θα συνεχίσει ένα παιδί στον ίδιο παιδικό σταθμό, ή αν θα γίνει ξανά δεκτό σε έναν σταθμό, θα εξαρτάται κάθε χρόνο από τη μεταβολή του εισοδήματος ή της οικογενειακής κατάστασης μιας οικογένειας! Αυτή είναι η ...«κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η μοριοδότηση της επανεγγραφής σημαίνει ότι από χρόνο σε χρόνο τα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να αλλάζουν σχολείο, ή ακόμη και να μένουν εκτός παιδικών σταθμών, στα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσαρμογή τους και την κοινωνικοποίησή τους σε αυτήν την τρυφερή ηλικία, αλλά και για τη ζωή των οικογενειών συνολικά.

Είναι αντιπαιδαγωγικό και επιστημονικά απαράδεκτο τα παιδιά να γίνονται «πακέτα» που διανέμονται στους σταθμούς, ανάλογα με τις «υπάρχουσες θέσεις» και τα «μόρια» που συγκεντρώνουν ή να μένουν στο σπίτι, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν ενταγμένα στην ομάδα του σχολείου.

Έχει διαβαστεί 305 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Πέμπτη, 29 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 39 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 206 επισκέπτες και 0 μέλη.