του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα
ΚΚΕ: Ερώτηση για την άμεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών
από Η Άλλη Άποψη
Σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν, σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕΣάκης ΒαρδαλήςκαιΓιάννης Δελήςπρος τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζητούν την άμεση εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Η παραγωγή ζάχαρης είναι μία από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες. Συνδέει τον πρωτογενή τομέα (με 3.000 περίπου τευτλοκαλλιεργητές σήμερα) με τη μεταποίηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη (ΕΒΖ), με 230 εργαζόμενους μόνιμης απασχόλησης και 400 εποχιακούς. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι, ενώ η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε κάθε σπίτι.
Ωστόσο, αντί να αναπτυχθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία, με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν τους Κανονισμούς της ΕΕ επιβάλλοντας ποσοστώσεις, δραστική μείωση της παραγωγής και κλείσιμο των εργοστασίων με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της ΕΒΖ, ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξή της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της και με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ανεκπλήρωτες παρέμειναν και οι πρόσφατες δεσμεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς, ότι θα πληρώνονταν το 40% των οφειλομένων στις 12 Γενάρη και ότι ως το τέλος του μήνα θα τους εξοφλούσαν.
Να σημειωθεί πως η ΕΒΖ χρωστάει στους τευτλοπαραγωγούς 10,2 εκ. ευρώ για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι μπρος στην αβεβαιότητα για το αύριο, αποτρέποντάς τους ουσιαστικά να καλλιεργήσουν ξανά.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά και συνολικότερα για τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες».