Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

ΚΚΕ: Οι μικρομεσαίοι αγρότες να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις της κυβέρνησης γιατί είναι σε βάρος τους

από Η Άλλη Άποψη

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες και τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου αναφέρονται τα εξής:

«Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη “στήριξη του αγροτικού κόσμου”, αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος. Είναι μέτρα που δεν δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.

Ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που “αλλάζει” είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας κατά δυο χρόνια, για την πλήρη εφαρμογή των ήδη γνωστών κυβερνητικών στόχων.

Η φορολογική ελάφρυνση, στην οποία αναφέρθηκε, δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο ποσό είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και διατηρούνται. Μέτρα όπως το “κατά κύριο επάγγελμα αγρότης” επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας στις πιο μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο ή μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα μέτρα που προτάθηκαν, όπως η θέσπιση της κάρτας του αγρότη, οι συνεταιριστικές μορφές, είναι μέτρα που επιδιώκονται και εξυπηρετούν το τραπεζικό κεφάλαιο.

Τα ασαφή και χιλιοειπωμένα μέτρα, όπως προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθηση εξαγωγών, αειφορική διαχείριση της αλιείας κλπ., είναι διακηρυγμένοι στόχοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούσαν, όπως και η σημερινή, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ.

Με τις ίδιες αοριστολογίες, για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εννοούν την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην οποία δεν θα έχουν θέση οι φτωχοί αγρότες.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση προς όφελός του. Κρύβει ότι και στην καπιταλιστική κρίση υπάρχει πλούτος, υψηλά εισοδήματα, κερδοφορία, ενώ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα παραμένουν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις της γιατί είναι σε βάρος τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, βαδίζοντας στο δρόμο της διαμόρφωσης της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία που ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δεν θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους».

 

Έχει διαβαστεί 521 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 788 επισκέπτες και 0 μέλη.